Lokalne akcione grupe kao pokretači razvoja u ruralnim oblastima

„Osim eksploatacije rudnog bogatstva, smatramo da je Župa odličan resurs za razvoj poljoprivrede i turizma. Tu je i dio infrastrukture. Neki od tih projekata u našoj mjesnoj zajednici su već realizovani i do 2025. godine, ako nas institucije budu pratile, realizovaćemo 80 odsto onoga što smo zacrtali tom strategijom“, kazao je Radulović

2321 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Lokalne akcione grupe (LAG), koje predstavljaju sinergiju javnog, civilnog i privatnog sektora, i koje bi bile generatori razvoja u ruralnim oblastima, u zemljama Evropske unije su uobičajena praksa, dok je LEADER (Veze između aktivnosti za razvoj ruralne ekonomije) program sa implementacijom počeo 1991. godine kako bi se poboljšali razvojni potencijali ruralnih područja privlačenjem lokalnih inicijativa i znanja, kao i širenjem ovog znanja u drugim ruralnim područjima.

Dok u Hrvatskoj postoje 54 LAG-a, u Crnoj Gori je za sada sve samo na priči, mada su lokalne akcione grupe jedna od obaveza države ka putu učlanjenja u EU. Kako bi podstakli osnivanje lokalnih akcionih grupa i LEADER program, Mreže za ruralni razvoj Crne Gore organizovala je u Nikšiću radionicu na kojoj je predavač bio dugogodišnji ekspert za LEADER, Matija Zamljačanec, koji je ujedno i izvršni direktor LAG-a "Izvor" iz Hrvatske.

„Lokalna akciona grupa 'Izvor' djeluje na sjeverozapadu Hrvatske i 'pokrivamo' deset jedinica lokalne samouprave, tri grada i sedam opština. Osnovani smo prije 12 godina, uspješno djelujemo na ruralnom području i do sada smo realizovali projekte u vrijednosti 20–30 miliona kuna. Radimo jako puno sa nevladinim sektorom, a specifičnost našeg Lag-a je da smo usmjereni na mala poljoprivredna gazdinstva za koja smo proveli preko stotinu projekata“, kazao je Zamljačanec.

Prema njegovim riječima tim projektima su doprinijeli modernizaciji poljoprivrednih gazdinstava, jedan dio su preusmjerili za zelenu ekonomiju, a realizuju i projekte usmjerene na jedinice lokalne samouprave, poput uređenja parkova, igrališta za djecu, opremanje vrtića, škola...

„U Hrvatskoj postoje 54 grupe koje su prepoznate i finansirane od strane ministarstva i Evropske unije. Do sada smo u programskom razvoju iskoristili preko 100 odsto sredstava, odnosno dobili smo 100 odsto sredstava i onda smo dva puta nagrađivani kao LAG-ovi sa dodatnim sredstvima, jer smo sva sredstva koja smo dobili usmjerili na svoje lokalne članove“, istakao je Zamljačanec.

Kako je objasnio ide se ka decentralizaciji, pa će sve mjere za mala gazdinstva ići direktno preko LAG-ova. Za ove 54 grupe iz Hrvatske do sada je isplaćeno preko 380 miliona kuna.

foto: Svetlana Mandić

Aktivnosti budućih LAG-ova u Crnoj Gori bi se isključivo sprovodile u ruralnim područjima gdje će se raditi na podsticanju razvoja infrastrukture, obrazovanja, kulture, ekonomije, ekologije, kao i na ukupnom društvenom razvoju.

Predsjednik NVO „Župa u srcu“, Jovo Radulović, predstavio je LAG inicijativu "Župa" kao jednu od prvih inicijativa ove vrste u Crnoj Gori.

„Mi smo prije dvije–tri godine počeli tu priču, ali nažalost nijesmo ispraćeni od državnog sistema. Iako još uvijek nemamo izvjesno da li taj LEADER program počinje i kada ćemo moći da uđemo u sve to, mislim da će to brzo krenuti. Napravili smo lokalnu strategiju razvoja koja je primer kako bi to trebalo u budućem periodu napraviti. Imali smo sastanke sa predstavnicima opštine Danilovgrad jer bi lokalna akciona grupa bila na teritoriji Župe i dijelu opštine Danilovgrad“, kazao je Radulović.

Lokalna strategija razvoja koju su uradili, prema njegovim riječima, sagledava sve resurse koje Župa ima, kao i šta je potrebno uraditi i u kom smjeru se kretati kako bi svi resursi bili na adekvatan način iskorišteni.

foto: Svetlana Mandić

„Osim eksploatacije rudnog bogatstva, smatramo da je Župa odličan resurs za razvoj poljoprivrede i turizma. Tu je i dio infrastrukture. Neki od tih projekata u našoj mjesnoj zajednici su već realizovani i do 2025. godine, ako nas institucije budu pratile, realizovaćemo 80 odsto onoga što smo zacrtali tom strategijom“, kazao je Radulović i dodao da se ima u planu da na teritoriji opštine Nikšić budu još dvije ili tri lokalne akcione grupe.

Radionica je realizovana u sklopu projekta "VIII Novogodišnji Sajam lokalnih proizvoda" koji je finansiran od strane Opštine Nikšić.

Bonus video: