Uniprom podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića, Abazovića, Mitrovića i Gazdića

Pozvali su SDT da se ispitaju okrivljeni na, "okolnosti zbog koje su formirali kriminalnu orgnizaciju sa ciljem kriminalnog djelovanja nanošenje štete oštećenom privrednom subjektu"

14720 pregleda 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Kompanija Uniprom podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i turizma Ratka Mitrovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića.

Prijavu su, kako se navodi u saopštenju, podnijeli zbog "udruženog kriminalnog djelovanja i zloupotrebe funkcija koje obavljaju a sve na štetu kompanije Uniprom".

"Zato što su udruženi radi kriminalnog djelovanja zloupotrebom funkcija na kojima se nalaze, podjelom posla u okviru te kriminalne družine, u dužem vremenskom periodu, djelovali protiv ovog privrednog društva sa namjerom kao isturenom kotom umišljaja da mu nanesu direktnu materijalnu štetu. Tako su preko četvrtookrivljenog izdejstvovali rješenja o određivanju plaćanja ekološke naknade u radu Kombinata aluminijuma u stečaju, kao operatera u proizvodnji aluminijuma za otpad koji su iza sebe ostavili CEAC i KAP AD u stečaju, rješenja iz 2016. godine, kojima je KAP AD u stečaju bio obavezan da izmiri takve obaveze, nezakonito, zloupotrebom ovlašćenja, pravnim nasiljem, preinačili institutom ispravke rješenja brišući imena subjekata koji su bili obavezani, proglašavajući Uniprom do Nikšić kao nosioca obaveze plaćanja u iznosu od preko 700.000 eura. Na takav način su u svojim radnjama ostvarili bitna obilježja bića krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja", navodi se u prijavi Uniproma.

Pozvali su SDT da se ispitaju okrivljeni na, "okolnosti zbog koje su formirali kriminalnu orgnizaciju sa ciljem kriminalnog djelovanja nanošenje štete oštećenom privrednom subjektu".

Dodaju da je privredno društvo Uniprom 2014. godine, "kada je na javnom tenderu kupilo imovinu KAP AD u stečaju za 28 miliona eura i na zakonit način steklo svojinu, održalo proizvodnju u starim pogonima koji su bili na izdisaju, zadržalo sve uposlene radnike, obezbjeđujući im redovno mjesečne naknade, podižući in zarade za 50 odsto, i svakomjesečno plaćajući sve doprinose".

"Uloženo je 50 miliona eura u kupovinu pogona i opreme, sa izgradnjom dvije nove fabrike kapaciteta 100.000 tona, koje su puštene u rad i tehnološki među najsavremenijima u Evropi, a u trendu sa evropskim standardima i radi perspektive rada tih fabrika fosilne energente kao zagađivače zamijenilo sa tečnim prirodnim gasom kao prvi kombinat u Evropi, sa krajnjim ciljem izvoza u vrijednosti od preko 300 miliona dolara godišnje", navodi se u prijavi.

Bonus video: