Opština Tivat sumnjiči Đikanoviće i Gotesgrebera: Komunalno oštećeno za preko pola miliona eura?

Komunalno, na čijem je čelu kao predsjednica Odbora direktora bila Svjetlana Đikanović (DPS), je sa Omladinskom zadrugom sklapalo, kako tvrde u rukovodstvu Opštine, štetne i nezakonite ugovore o zapošljavanjua kojima je JKP radno angažovalo lica preko te zadruge.

20063 pregleda 24 komentar(a)
Dio vozila Komunalnog Tivat, Foto: Siniša Luković
Dio vozila Komunalnog Tivat, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat podnijela je krivične prijave protiv četiri osobe koje sumnjiči da su učestvovale u nezakonitim radnjama kojima je Komunalno preduzeće u tom gradu u periodu od 2016. do 2020. godine, oštećeno za preko pola miliona eura.

Prijave su, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, podnešene protiv bivše službenice Opštine Tivat i nekadašnje predsjednice Odbora direktora Komunalnog Svjetlane Đikanović (DPS), njenog sina i kćerke Darka i Jasmine Đikanović, te Gorana Gotesgrebera.

Njih četvoro su osnivači nevladine organizacije (NVO) Omladinska zadruga Tivat, koja se u Centralnom registru Privrednog suda Crne Gore vodi pod šifrom djelatnosti agencije za zapošljavanje.

Komunalno, na čijem je čelu kao predsjednica Odbora direktora bila Svjetlana Đikanović, je sa Omladinskom zadrugom sklapalo, kako tvrde u rukovodstvu Opštine, štetne i nezakonite ugovore o zapošljavanjua kojima je JKP radno angažovalo lica preko te zadruge.

Po tim ugovorima Komunalno je Omladinskoj zadruzi čiji su osnivači pored ostalih, bili i troje Đikanovića, a vlasnik Darko Đikanović, sin predsjednice Odbora direktora JKP ispatilo 109.830 eura u 2016, 42.667 eura u 2017, 118.486 eura u 2018, 128.928 eura u 2019. i 129.052 eura u 2020. godini.

Advokat Opštine Tivat, Predrag Savić je kazao da su krivičnu prijavu protiv troje Đikanovića i Gotesgrebera podnijeli zbog sumnje da je "počinjeno krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa produženim krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i prevara u službi".

"Krivična prijava podnesena je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Crne Gore koje treba da preduzme dalje istražne radnje i utvrdi da li je u radnjama prijavljenih osoba bilo obilježja možda još nekog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Mi sumnjamo i da je počinjeno krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali za razliku od SDT koje ima mehanizme da to utvrdi, mi nismo podnosili prijavu i za to krivično djelo jer nismo do tančina mogli utvrditri konkretne uloge svih ovih lica u toj organizaciji, a smatramo da ima prostora i da im se na teret stavu i krivično djelo falsifikovanje. Nijedno tužilaštvo na svijetu ne može da zatvori oči pred ovim obiljem dokaza koje imamo za ono što smo naveli u prijavi. Ukoliko SDT to ipak uradi, Opština Tivat će iskoristiti mogućnosti koje joj daje Krivični zakonik i nastaviti da sama krivično goni ove osobe",kazao je Savić.

On je istakao da je "lavovski dio posla u razotkrivanju ovih nezakonitosti u radu Omladinske zadruge i Komunalnog preduzeća", odradila Služba interne revizije Opštine čijeg je rukovodioca Jelu Mrdak posebno pohvalio.

Savić je rekao da je Svjetlana Đikanović kao predsjednica Odbora direktora JKP sa Omladinskom zadrugom čiji je suosnivač i svojim sinom Darkom keo izvršnim direktorom i vlasnikom te zadruge, sklapala kontroverzne ugovore kojima je izvlačila novac iz Komunalnog i za sebe i svoje saradnike pribavljala veliku imovinsku korist.

"Zanimljivo je da su ti ugovori sklapani na neodređeno vrijeme a da u njima nije definisana provizija koja se plaća Omladinskoj zadruzi, pa se ova kasnije fakturisala u rekordno visokim iznosima od 22 do 25 odsto. Nije poznato na osnovu čega je provizija utvrđena u ovim procenitima koji se nigdje u Evropi ne naplaćuje u tako visokom iznosu kada je posredovanje u zapošljavanju u pitanju", kazao je Savić dodajući da su tako Đikanovićeva i ostali osnivači Omladinske zadruge, iz Komunalnog u svoje džepove za pet godina transferisali oko 130.000 eura. "Budući da je Svjetlana Đikanović u to vrijeme bila službenica Opštine Tivat i predsjednica Odbora direktora JKP, osnovano sumnjamo da je ona idejni tvorac i organizator ovog kriminalnog udruživanja", naglasio je Savić dodajući da su zaposleni koji su ovako bili angažovani, u JKP radili preko zakonskog limita od 120 dana godišnje, da su ručno vođene evidencije njihovih zarada u određenim službama JKP bez mogućnosti da se zna na osnovu čega je zarada utvrđena i kada su oni angažovani, te da Komunalno nije zaključivalo ugovore direktno sa licima koja je angažovalo preko Omladinske zadruge.

"Interna revizija je utvrdila da se imena lica na evidenciji, ne slažu sa imenima lica koja se isplaćuju. Utvrđeno je da neka lica angažovana u JKP preko Omladinske zadruge nisu imala uopšte definisan status u Crnoj Gori dugi niz godina, pa ih je Omladinska zadruga isplaćivala na neka druga lažna imena, što osnovano ukazuje i na sumnju mogućih falsifikata", precizirao je Savić dodajućio da je Svjetlana Đikanović evidentno bila u višestruokm sukobu interesa.

Podnsocu prijave aludiraju na činjenicu da je preko Omladinske zadruge na ovaj način prethodnih godina u vrijeme dok su načelu Komunalnog preduzeća Tivat bili Tonko Lukšić (DPS) i Vlado Đukić (DPS), najviše angažovana radna snaga iz redova Roma i Egipćana, pa čitav slučaj dobija i druga obilježja moguće povrede prava pripadnika manjinskih naroda, čak i trafikinga.

"Najveća korist od svega je što je ova nezakonita praksa prekinuta i Komunalno je po nalogu predsjendika Opštine, raskinulo ugovor sa Omladinskom zadrugom. Svi ti ljudi koji su na ovaj način bili ranije eksploatisani i oštećeni, u međuvremenu su doblili zakonite ugovore o radnom angažovanju u JKP na 12 mjeseci", kazao je Savić.

"Mislim da je sada svima jasno zašto tivatski DPS čija je Svjetlana Đikanović istaknuta funkcionerka, zajedno sa svojim saveznicima iz SD, HGI i SDP, pokušava da blokadom rada lokalnog parlementa, spriječi usvajanje odluka o imenovanju novog izvršnog direktora Komunalnog i pokušava da nas tako spriječi da raščistimo loše stanje u toj firmi i da nezakonitosti koje su njihovi kadrovi radili godinama u JKP konačno isplivaju na površinu", kazao je gradonačenik Tivta Željko Komnenović (Narod pobjeđuje - NP), dodajući da su akteri ove afere "lica koja se već pominju u papirima o raznim izbornim mahinacijama DPS-a i kupovini glasova za tu stranju, posebno među RAE populacijom".

On je kazao da DPS u Tivtu sada pokušava da blokadom rada lokalnog parlamenta, "politički štiti i abolira od odgovornosti" svoje kadrove koji su nanijeli ogromnu štetu gradu, "jer se za pola miliona eura koliko se preko Omaldinske zadruge , odlilo iz JKP, u Komunalnom koje kuburi sa brojnim problemima, moglo dosta toga uraditi".

"Neka međutim ni trenutka ne posumnjaju, da će do promjena u toj firmi na ovaj ili onaj način, sigurno doći i neka ni ne pomisle da sve ovo neće biti do kraja raščišćeno, a da svi koji su zloupotrebama nanosili štetu Komunalniom ili to i dalje pokušavaju da rade, neće biti privredeni pravdi. Pravda mora biti zadovoljena- pogotovo u situaciji kada dolazimo do nepobitnih i krunskih dokaza kako je hobotnica DPS režima sa svojim satelitima, u prethodnom periodu bukvalno isisavala novac iz gradskog bužeta i lokalne firme i ustanove, uvezivala u razne svoje nezakonite projekte", kazao je Komnenović.

Bonus video: