MKI: EPCG i Uniprom-KAP da u direktnim razgovorima nađu prihvatljivo rješenje

Iz MKI su kazali da je Bojanić početkom ove nedjelje održao sastanak sa članovima Odbora direktora EPCG, na kome je, pored ostalih tema, bilo riječi i o odnosima EPCG i KAP

6741 pregleda 5 komentar(a)
Ako se fabrika ugasi, bez posla ostaje 500 radnika:KAP-, Foto: Luka Zekovic
Ako se fabrika ugasi, bez posla ostaje 500 radnika:KAP-, Foto: Luka Zekovic

Vjerujemo da Elektroprivreda (EPCG) i Uniprom-KAP u direktnim razgovorima treba da nađu obostrano prihvatljivo rješenje, a Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) i Vlada spremni su da, imajući u vidu ogroman značaj ove dvije kompanije na ukupnu ekonomsku i energetsku stabilnost Crne Gore, pomogne pronalaženje tog rješenja.

To je juče rečeno zvanično “Vijestima” u resoru kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić povodom aktuelnog problema u vezI sa snabdijevanjem KAP- a električnom energijom.

Iz ovog resora su kazali da je Bojanić početkom ove nedjelje održao sastanak sa članovima Odbora direktora EPCG, na kome je, pored ostalih tema, bilo riječi i o odnosima EPCG i KAP.

”Na sastanku su članovi Odbora direktora sa ministrom razgovarali o mogućim modalitetima rješavanja međusobnih problema. O ovom razgovoru ministar je upoznao Vladu. Uz to, i predstavnici KAP-a su zatražili sastanak sa Bojanićem i taj sastanak će najvjerovatnije biti održan početkom sljedeće nedjelje”, kazali su iz MKI.

Uprava KAP-a najavila je svojim radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno potpunog prestanka proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena struju od 1. januara kada im ističe postojeći ugovor o snabdijevanju sa EPCG.

Sindikalna organizacija zaposlenih EPCG koja broji 1.000 zaposlenih jesaopštila da podržava predloge Odbora direktora i izvršnog menadžmenta koji se odnosi na uspostavljanje pregovora sa Uniprom-a.Oni su kazali da razumijemo bojazan koju radnici KAP-a u vezi radni status, ali smatraju da EPCG ni na koji način nije odgovorna za eventualne poteškoće u poslovanju Uniproma

KAP sada plaća struju po cijeni od 45 eura po megavatu plus PDV, dok je posljednjih mjeseci cijena na međunarodnim berzama dostigla cijenu od 250 eura po megavatu zbog gasne i energetske krize na cijelom evropskom kontinentu. EPCG nije spremna da trpi gubitke, jer i sama nabavlja dio struje iz uvoza, zbog čega je KAP-u dala ponudu za narednu godinu od 183 eura za megavat, koju KAP ne može da izdrži.

Posljedice gašenja KAP-a bi bile da 500 radnika ostane bez posla do Nove godine, a zbog smanjenja izvoza i privredne aktivnosti lanca vezanog sa fabrikom bila bi izgubljena polovina planiranog rasta ekonomije. Ako EPCG nastavi da prodaje megavat Unipromu-KAP za 45 eura bila bi u gubitku od 50 do 70 miliona eura.

Iz Uniproma-KAP su juče saopštili da su zainteresovani da EPCG prepusti KAP ako je ta ponuda ozbiljna. Ova izjava je došla nakon što je iz energetske kompanije saopšteno da razmišljaju o preuzimanju upravljanja fabrikom, čime bi garantovali zarade zaposlenima u naredna 24 mjeseca, ako bi na to pristao Uniprom.

”Uniprom sa partnerima iskazuje interesovanje da preuzme EPCG, pa bi bilo veoma korisno da EPCG pošalje i svoju ponudu sa potrebnim detaljima. Na ovaj način bi na stolu imali dvije ponude i jedan veoma poslovno interesantan sastanak. Vjerujemo da će to biti u organizaciji nadležnog ministarstva. Uniprom bi EPCG prepustio KAP samo na bazi razmjene s tim da se razilka u vrijednostima kompanija utvrdi od zvanične međunarodne revizorske kuće”, navodi se u saopštenju.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je izjavio juče da pitanje cijene električne energije koju EPCG isporučuje KAP-u treba da se riješi razgovorom njihovih predstavnika, kao i da će ministarstvo gdje god bude moglo pomoći.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da postoji nekoliko modela za rješenje ovog pitanja, te da se nada najboljem za građane i privredu.

Bonus video: