Opština Pljevlja će retroaktivno isplatiti mljekarima dodatna dva centa po litru

Skupštine Opštine Pljevlja je na prethodnoj sjednici usvojila Odluku o povećanju premija za otkup mlijeka – sa tri na pet centi za svaki litar koji poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine isporučuju mljekarama

4540 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja prihvatila je zahtjev pljevaljskih mljekara i retroaktivno će im za septembar, oktobar i novembar isplatiti dodatnih dva centa premija po litru isporučenog mlijeka.

Ranije je opština isplatila premije pljevaljskim stočarima u iznosu od tri centa po litru mlijeka koje isporučuju mljekarama.

Uvećane premije za mlijeko dobiće 139 kooperanata na osnovu spiskova i evidencije koji su ustanovljeni prilikom isplate redovnih premija.

"Imajući u vidu nepovoljni položaj proizvođača mlijeka koji se odnosi na povećanje troškova u proizvodnji uzrokovanih rastom cijena žitarica, koncentrovane hrane i drugih parametara, a koji su se nepovoljno odrazili na ukupan položaj stočarstva kao važne grane poljoprivrede na području pljevaljske opštine, predsjednik Opštine Pljevlja izašao je u susret pljevaljskim mljekarima tako što je odobrio njihov zahtjev da im se retroaktivno isplate dodatne premije za mlijeko u iznosu od po dva euro centa po litru isporučenog mlijeka za mjesece septembar, oktobar i novembar 2021. godine. Ukupan iznos od oko 10.000 eura, pljevaljskim mljekarima biće nadomješten u dva dijela i to u decembru 2021. i januaru 2022. Godine”, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Oopštine Igora Golubovića.

Skupštine Opštine Pljevlja je na prethodnoj sjednici usvojila Odluku o povećanju premija za otkup mlijeka – sa tri na pet centi za svaki litar koji poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine isporučuju mljekarama.

Ovo uvećanje za 66 odsto je, kako ističu u lokalnoj upravi dodatna stimulativna mjera kojom lokalna uprava pravi iskorak u cilju preventivnog djelovanja protiv smanjenja proizvodnje mlijeka u Pljevljima.

“Takođe, razlozi za donošenje odluke, koja će se primjenjivati od januara 2022. godine, su povećanje cijena stočne hrane, goriva, repromaterijala i drugih troškova koji opterećuju naše proizođače”, saopšteno je iz Opštine Pljevlja

Bonus video: