Prošle godine odobrena gradnja svega 649 stanova

Lani je izdato najmanje građevinskih dozvola od kada postoji ovakva metodologija iz 2011. godine

6443 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prošle godine je u Crnoj Gori izdato ukupno 190 građevinskih dozvola i prijava radova, na osnovu kojih je moguća izgradnja 649 stambenih jedinica - kuća ili stanova, pokazuju jučerašnji podaci Uprave za statistiku Monstat.

To je najmanji broj izdatih dozvola i broj stanova predviđen za gradnju u posljednjih deset godina, za koliko se prema ovoj metodologiji mogu naći podaci. Do sada najmanji broj izdatih dozvola bio je u 2019. godini - 197, kojima je bila predviđena izgradnja 1.580 stambenih jedinica, dva i po puta više nego lani.

Najviše dozvola izdato je 2017. godine - 1.050, kojima je bila predviđena izgradnja 4.439 stambenih jedinica, što je skoro sedam puta više nego prošle godine.

U 2020. godini izdato je 224 dozvole za gradnju 1.297 stambenih jedinica. Od 2011. do 2019. godine, broj stanova koji se godišnje mogao graditi na osnovu izdatih dozvola, iznosio je prosječno po oko tri hiljade.

U posljednjem kvartalu prošle godine (oktobar, novembar, decembar) izdato je svega 25 dozvola i to 18 za fizička lica i svega sedam za firme koje se bave gradnjom. I istom periodu 2017. bilo je izdato 275 dozvola, građanima 171, a firmama 104.

Razlozi za ovako slabo interesovanje investitora za izgradnju stambenih zgrada, mogu biti to što su u ranijim godinama dobili dozvole za gradnju velikog broja zgrada koje tek sada završavaju, ali i problema u vezi s visokim cijenama građevinskog materijala i neizvjesnosti prodaje stanova usljed ekonomske krize izazvane pandemijom.

Veliki pad interesovanja investitora za gradnju novih zgrada
Veliki pad interesovanja investitora za gradnju novih zgradafoto: monstat

Prema podacima Monstata sa kraja prošle godine, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u komercijalnoj prodaji iznosila je 1.209 eura po kvadratu. Bilo je i prodaje stanova iz takozvanih sindikalnih fondova solidarnosti po 550 eura, zbog čega je formalna prosječna cijena pala na 1.161 euro.

U Podgorici je prosječna cijena stana u komercijalnoj prodaji iznosila 1.232 eura, a u primorskoj regiji 1.370 eura. U centralnoj regiji bez Podgorice, odnosno za opštine Cetinje, Nikšić, Danilovgrad i Tuzi, prosječan kvadrat je iznosio 666 eura.

U sjevernoj regiji prosječna cijena kvadrata, prema metodologiji Monstata, bila je 1.399 eura. Međutim, kako je izgradnja novih stanova u sjevernoj regiji rijetkost i malo prodaja znatno utiče na ukupnu prosječnu cijenu. Tako da je i mali broj prodatih luksuznih stambenih jedinica u turističkoj zoni Kolašinu, u takozvanim kondo hotelima koji se grade iz programa ekonomskog državljanstva, značajno povećao prosječnu cijenu stanova za cijelu regiju.

Bonus video: