Zaimović: Banke najstabilniji dio ekonomije

Bankarski sektor se polako seli na digitalne platforme, Crna Gora tu ide malo sporije, ali sigurno će to biti jedan od većih izazova.

1725 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Upravnog odbora Hipotekarne banke Esad Zaimović ne očekuje da će kamatne stope na kredite rasti osim ako se, možda ne dese neke nepredviđene okolnosti.

"Ne vjerujem da će kamatne stope rasti i zato je dobro što postoji konkurencija. Ona balansira. Ne očekujem da će rasti, osim možda zbog nekih nepredviđenih okolnosti. Mi danas, na primjer, ne možemo da predvidimo kako će da se završi situacija sa Ukrajinom, ne znamo kakve će posljedice da izazovu sankcije prema Rusiji. Svi smo u fazi iščekivanja.", kazao je Zaimović za portal Bankar.me

On je rekao da su banke najstabilniji dio ekonomije i na neki način čuvar privrede i države.

"Kamatna stopa u sebi nosi sve element rizika, cijene pribavljanja noivca, rizika zemlje. Mi kao banka da bi se mogli zadužiti, da bi stvarali svoje depozite iz kojih ćemo davati kredite, imamo dvije opcije da dobijamo depozite od naših klijenata, ili da dobijemo depozit iz inostranstva.Depoziti crnogorskih klijenata su u najvećem broju, 90 odsto kratkoročni ili po viđenju. Ljudi ne žele da oročavaju novac u bankama", kazao je Zaimović.

Prema njegovim riječima , bankarski sektor se polako seli na digitalne platforme i oni kao banka se trude da prate taj trend.

"Već imamo iskustvo banaka koje su potpuno digitalne i koje imaju veliki broj klijenata, a nemaju filijale. Znači to se potpuno mijenja. Crna Gora tu ide malo sporije, ali sigurno će to biti jedan od većih izazova. Za to nam treba i da se kao društvo pripremimo i kao regulativa", rekao je Zaimović.

Bonus video: