Obustavi isporuke mlijeka se nisu odazvali svi

Izvor “Vijesti” kazao da su proizvođači mlijeka predali juče prerađivačima 97,4 odsto mlijeka, među kojima se nalaze tri najveće mljekare

13060 pregleda 112 reakcija 11 komentar(a)
Traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: BORIS PEJOVIC
Traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: BORIS PEJOVIC

Proizvođači mlijeka predali su juče prerađivačima 97,4 odsto mlijeka, među kojima se nalaze tri najveće crnogorske mljekare, kazao je “Vijestima” nezvanično jedan od prerađivača.

On je istakao da prerađivači nisu krivi za obustavu mlijeka, da su u lancu distribucije i oni ugroženi, kao i da prate lidera na tržištu - Imlek iz Srbije i da sve zavisi od uslova koje oni postave.

Grupa stočara, njih između 20 do 30, juče je ispred Ministarstva poljoprivrede održalo performans kojim su simbolično započeli obustavu isporuke mlijeka crnogorskim mljekarima.

Vlado Lakić ispred Udruženja stočara na protestu je kazao da je većina farmera obustavila isporuku mlijeka registrovanim mljekarama.

”Imali smo juče ogromne pritiske od vlasnika mljekara da određeni mali sitni proizvođači mlijeka moraju predati mlijeko registrovanim mljekarama i to se i desilo, oni su podlegli pod pritiskom, ali i njih pozivam da nam se pridruže”, rekao je Lakić koji tvrdi da je isporuku obustavilo makar 50 odsto proizvođača mlijeka.

Stočari su juče donijeli bidone mlijeka, koje su ostavili na pločniku, a ranije su pozvali zainteresovane institucije (Crveni krst, Vojsku, domove zdravlja...) i socijalno ugrožene građane da to uzmu kako ga ne bi prosipali.

Proizvođači mlijeka traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi, zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Otkupna cijena mlijeka koju plaćaju mjekare je do 42 centa za najkvalitetnije mlijeko, dok su od početke godine državne subvencije povećane sa 10 na 14 centi za ekstra kvalitet, dok opštine dodaju još pet do osam centi. Međutim, mnoge, naročito manje farme ne mogu da ispune sve uslove o kvalitetu i količini mlijeka, pa dobijaju i znatno manje od ovih oko 60 centi po litru.

Lakić je istakao da jedan od glavnih razloga njihovog protesta negativan odnos otkupljivača mlijeka prema proizvođačima.

”Na jednom sastanku oni su bili toliko čvrstog stava da ne žele podići otkupnu cijenu. Poslije samo nekoliko dana prerađivači održavaju sastanak na kojem se dogovaraju da podignu otkupnu cijenu za dve centa, a da automatski podigni cijenu prema trgovinama za nekih sedam do deset. Nama bi dali dva centa, a za sebe bi zadržali osam centi. Tražimo da farmerima daju 70 odsto od podizanje cijene, a da za sebe uzmu 30 odsto. Mislim da je jasno ko je ugrožen u ovoj situaciji”, objasnio je Lakić.

Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, koji je juče prisustvovao protestu, kazao je da poljoprivredni proizvođači imaju punog partnera u Ministarstvu poljoprivrede, te da su preduzeli sve ono što su se ranije dogovorili sa njima, kao i da su o tome obavijestili Ministarstvo finansija.

”Mene raduje što su ljudi u Crnoj Gori došli do nivoa da mogu i na ovaj način da iskažu svoje nezadovoljstvo, ali sa ponosom mogu da kažem da mi imamo odličnu komunikaciju sa proizvođačima mlijeka”, rekao je Cimbaljević i dodao da su prilikom kreiranja Agrobudžeta stočari posebno prepoznati kroz sugestije Evropske komisije.

Sastanak sa ministrima danas

Stočari će danas imati sastanak sa ministrima poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja, a Lakić je kazao da će on biti sudbonosan za opstanak mljekarskog sektora u Crnoj Gori. Dosadašnji pregovori nisu dali rezultate.

”Ako sastanak ne bude onakav kakav očekujemo, svi mljekari pridružiće se našoj akciji”, rekao je Lakić.

Pozvao je Vladu da im pomogne kako bi opstao taj sektor, jer bi u suprotnom morali da prodaju klanicama svoja grla.

Bonus video: