Poslanici o Zakonu o CBCG: Savjet će imati i trećeg viceguvernera

Mandat člana Savjeta ne može biti kraći od šest godina, pa ni u slučaju izmjene člana Savjeta kome je prestao mandat
89 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 13.10.2017. 18:01h

Sjednica Skupštine na kojoj će se poslanici izjasniti o predlogu izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci (CBCG) planirana je za početak naredne sedmice.

Vrhovna monetarna institucija, shodno novim rješenjima, koju je juče prihvatio Odbor za ekonomiju, imaće veći broj članova Savjeta tako što će se otvoriti još jedno mjesto viceguvernera.

Savjet CBCG sada ima guvernera , dva viceguvernera i četiri člana koja bira Skupština.

Pomoćnik ministra finasija Bojana Bošković, na sjednici Odbora je kazala da je Zakon izmijenjen zbog potrebe usaglašavanja sa pravilima EU i preporukama koje su dobijene u okviru pregovaračkih poglavlja 17 i 9.

Objasnila je da će Zakon obezbijediti, u skladu sa preporukama, potpunu institucionalnu, finansijsku i personalnu nezavisnost CBCG.

“Mandat člana Savjeta ne može biti kraći od šest godina, pa ni u slučaju izmjene člana Savjeta kome je prestao mandat", rekla je Bošković.

Odbor je razmotrio i izmjenu sistemskog Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojima je Vlada odobrila opštinama da produže rok za podnošenje zahtjeva za prekoračenje budžetskog deficita,pod uslovom da novac koriste za finansiranje kapitalnih izdataka. Novim rješenjem je definisano da opštine zahtjev mogu podnositi do 15. oktobra tekuće za narednu godinu.Prema važećem zakonu, taj rok je bio 31. mart.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je objasnio da opštine nemaju jasan pregled na početku godine kako će se kretati budžetski rashodi do kraja godine zbog tenderske procedure koja se uglavnom odnosi na realizaciju kapitalnih projekata.

Vukićević je, kako je prenijela agencija Mina biznis, objasnio da u dosta slučajeva planirani novac može da ostane neutrošen i ako ga opština prenese u narednu godinu dolazi do prekoračenja budžetskog deficita, ako je cilj finansiranje kapitalnih izdataka.

Poslanik DPS-a Petar Smolović kazao je da je za stabilnost države, osim državnog budžeta, važna i stabilnost lokalnih finansija.

„Trenutno je 15 opština u nezavidnoj situaciji“, dodao je Smolović.

Vukićević je saopštio da problem u finansijama opština „nije od juče“ i da je Vlada pokušala nekoliko puta da stabilizuje javne finansije što ima kratkoročne efekte.

“Da li je problem u neodgovornosti nosilaca izvršnih funkcija u opštinama ili sistemski ili oba, o tome ćemo pričati kada dođe na dnevni red zakon o finansiranju lokalnih samouprava“, kazao je Smolović.

Odbor je usvojio i izmjene zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom.

Bonus video: