Vrijednost nabavki lani bila 332 miliona eura

Među pet najvrednijih nabavki za prošlu godinu nalaze se četiri sklopljena ugovora između državnog naručioca “Montefarm” i ponuđača “Glosarij”, koja trguje farmaceutskim proizvodima

8624 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock
Ilustracija, Foto: shutterstock

Ukupna vrijednost nabavki u Crnoj Gori prethodne godine iznosila je 332 miliona eura, što je duplo manje nego 2020. godine. Od toga 219 miliona se odnosilo na javne nabavke, a ostalo na nabavke električne energije i uglja, pokazuju podaci iz izvještaja o javnim nabavkama za prethodnu godinu, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

”Iz razloga koji se odnose na neusvajanje budžeta u zakonskom roku, trajanje pandemije Covid-19, što je rezultiralo prekidom u realizaciji kapitalnih projekata i nabavki ostalih predmeta javnih nabavki. Takođe, od značaja na smanjeni obim realizovanih javnih nabavki u protekloj godini su i izmjene u institucionalnom okviru obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama”, navodi se u izvještaju.

Nabavke su u bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore učestvovale sa 6,76 odsto, što je znatno manje nego prije dvije godine, kada je udio bio 15,32 odsto.

Došlo je i do smanjenja broja ugovora iznad pragova Evropske unije u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, pa je prekoračeni broj ugovora bio 40 u vrijednosti od 45,76 miliona eura, a na listi naručilaca nalazi se 661 obveznik shodno zakonu.

Među pet najvrednijih nabavki za prošlu godinu nalaze se četiri sklopljena ugovora između naručioca - javne apotekarska ustanove “Montefarm” i ponuđača “Glosarij”, koja trguje farmaceutskim proizvodima. Vrijednost najvećeg sklopljenog ugovora među njima iznosi osam miliona, bez PDV-a.

Iz prethodne Vlade Zdravka Krivokapića, najveće troškove na javne nabavke imalo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija od 2,7 miliona eura, pa onda Ministarstvo unutrašnjih poslova od 2,05 miliona.

Što se tiče opština, na javne nabavke najviše je izdvojila Budva - 4,4 miliona, dok su između dva i tri miliona potrošile opštine Cetinje, Bar, Nikšić, Pljevlja, Podgorica.

Najveći broj postupaka sproveden je putem otvorenog postupka u iznosu od 73,26 odsto, koji se smatra najtransparentnijim jer se njima ostvaruje najveći nivo konkurencije, dok je broj postupaka sprovedenih putem pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje iznosio 11,14 odsto, znatno više nego prije dvije godine kada je udio bio 2,73 odsto.

Prema predmetu javne nabavke, 105 miliona ugovorene vrijednosti odnosilo se na robe, 31 na usluge, a 45 miliona na radove. U sistemu javnih nabavki dominiraju domaći ponuđači sa 94 odsto od ukupnog broja ponuđača.

U 2021. godini donijeto je 899 odluka o obustavljanju i poništenju postupaka javnih nabavki, 256 više nego 2020. godine. Prosječni broj ponuda je bio 3,27 što je za više za tačno jednu više ponudu nego godinu ranije.

Prosječno vrijeme trajanja otvorenog postupka od momenta objave tenderske dokumentacije do objave ugovora je 69,5 dana, dok je to vrijeme kod ograničenog postupka duže i iznosi 153 dana. Kod jednostavnih nabavki prosječno vrijeme trajanja je kraće i iznosi 23 dana.

Bonus video: