Abazović nakon sastanka sa Željezarcima: Zvanična Turska da se uključi oko rješavanja problema

"Kontaktirali smo Republiku Tursku i mislim da je to jedini ispravan način da se ide tim putem s obzirom da je Toščelik došao kao strateški investitor i da je imao neki CV koja je podržala i njihova država. Sada želimo da i oni budu uključeni u rješvanje problema"

26425 pregleda 16 komentar(a)
sa okupljanja, Foto: Boris Pejović
sa okupljanja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.06.2022. 15:42h

Premijer Dritan Abazović kazao je nakon sastanka sa predstavnicima radnika nikšićke Željezare da je Vlada kontaktirala republiku Tursku kako bi se problem oko fabrike riješio na najvišem državnom nivou.

On je naveo da su sa radnicima imali konstruktivan razgovor, te da se traže modeli koji bi bili održivi kako bi fabrika nastavila sa radom.

"Znamo da je Željezara važna za cijelu Crnu Goru. Pokušaćemo i preduzeli smo neke mjere da na najvišem nivou ovo riješimo... Kontaktirali smo Republiku Tursku i mislim da je to jedini ispravan način da se ide tim putem s obzirom da je Toščelik došao kao strateški investitor i da je imao neki CV koja je podržala i njihova država. Sada želimo da i oni budu uključeni u rješvanje problema", rekao je Abazović.

On je naveo da je "akutni" problem da se riješi situacija u vezi otkaza koji su najavljeni za 229 radnika.

"Možda su namjere investitora bile najbolje, međutim to se definitivno nije ispostavilo kao nešto dobro. Željezara je u mnogo goroj situaciji nego što je bila prije prije pet ili deset godina i to mora da se promijeni. Mi tražimo neke modalitete koji će biti održivi", naveo je premijer.

On je radnicima poručio da ih država neće ostaviti i najavio da će u ponedeljak nastaviti pregovore oko budućnosti fabrike.

Smatra da je logično da će Tosjali grupa pokušati da kroz pregovore ucjenjuje, a da to proizilazi i iz cijene koje su ponudili za prodaju fabrike, a koja iznosi 25 miliona eura.

"Mi ćemo pokušati da nađemo drugu soluciju", naveo je on.

Član pregovaračkog tima radnika Milan Kosović naveo je da su imali konstruktivan razgovore i sa Abazovićem i sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

"Dobili smo uvjerenja da oni dijele naše mišljenje i dobili smo uvjerenje da će se sa najviših državnih instanci ova situacija riješiti u korist radnika, a ne Tosjali grupe. Upućeni su apeli Ambasadi Turske i nadamo se rješenju... Imamo potencijalne investitore, a zajednički imenilac je da Željezare da radi", naveo je on.

Kazao je da će od radikalizacije protesta za sada odustati i da će oni zavisiti od ponovnog susreta sa Abazovićem naredne sedmice.

Radnici su se nakon sastanka na kratko okupili ispred Ambasade Turske.

Radnici su se okupili jutros ispred zgrade Vlade tražeći hitan prijem kod Abazovića od kojeg očekuju da državu uključi u rješavanje problema 229 radnika kojima su najavljeni otkazi.

U Vladi se u tom trenutku održavala sjednica.

"Mi smo danas došli ovdje da tražimo hitan prijem kod premijera Abazovića iz prostog razloga što više radnici ne mogu da čekaju i tražimo od njega da se država ulljuči u rješavnje problema, odnosno da država preuzme fabriku, pošto je država nas predala Turcima. Turci sada prodaju fabriku, rekli su cijenu i znamo da država može da uradi to i da kupi fabriku i da napokon ovi radnici počnu da rade, a ne da idu po ulicama", rekao je predstavnik radnika Ivan Vujović koji je istakao i da radnici više ne mogu da čekaju.

Nakon što je Tosjali grupa, koja je vlasnik Željezare , najavila da odustaje od proizvodnje čelika i da će otpustiti 229 dugogodišnjih radnika fabrike, a koji su proglašeni tehnološkim viškom, javio se vlasnik "Neksana" Miodrag Daka Davidović kao zainteresovani kupac.

Međutim, na sastanku održanom početkom ove sedmice nije postignut dogovor o cijeni, jer su, kako je saopštio Davidović, turski vlasnici tražili 25 miliona eura za prodaju fabrike, dok je on u tom trenutku bio spreman da plati 15,1 milion.

Sastanak između Davidovića i Tosjali grupe je organizovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja iz kojeg su više puta isticali da mogu samo da posreduju u pregovorima, jer je Željezara privatna kompanija.

Bonus video: