Rovčanin kritikovao Opštinu Pljevlja: Vraćaju grad 50 godina unazad

Izvršni direktor EPCG tvrdi da je zamjena kotlova na pelet loše rješenje i predstavlja ulaganje "u nešto što ne može da radi da je od zlata"

15584 pregleda 4 komentar(a)
Rovčanin, Foto: EPCG
Rovčanin, Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin kritikovao je namjeru lokalne uprave Pljevalja da postojeće kotlove u kotlarnici u Skerlićevoj zamijeni novim koji bi umjesto uglja koristili energetski prihvatljiviji energent, pelet ili drvenu sječku.

Smatra da je toplifikacija grada najbolje rješenje zagađenja vazduha u gradu.

”Neodopustiv nedostatak vizije i odgovornosti lokalne vlasti. U 21. vijeku, u centru grada, u stambenoj zgradi, pored dječjeg igrališta, 100 metara od gradskog šetališta i gradskih trgova žele da “modernizuju kotlarnicu” i ulažu novac u nešto što ne može da radi da je od zlata, pa ni po propisima iz 20. vijeka. Da ne govorim da je prije desetak godina već jednom “modernizovana pod sumnjivim okolnostima”, kazao je Rovčanin.

On smatra da rukovodstvo Opštine treba da bude ažurnije u realizaciji projekta toplifikacije grada i da se ne vraća 50 godina unazad.

Smatra da je veliko pitanje isplativosti i cijena po kojima će se takvo grijanje isporučiti građanima.

V. d. direktora preduzeća “Grijanje” koje gazduje gradskom kotlarnicom Mervan Avdović nedavno je na sjednici lokalnog parlamenta pojasnio da Opština radi studiju koja treba da pokaže opravdanost postavljanja kotlova na pelet na dvije ili tri lokacije u gradu.

”Gdje bi izgubili gubitke na cjevovodima i kotlovima i gdje bi građani dobili toplotu direktno iz prizemlja zgrade. Sadašnja produkcija kotlarnice u Skerlićevoj je oko dvije hiljade tona. Cjelokupnom zamjenom odnosno izbacivanjem uglja bio bi nam potreban jedan ekvivalent od oko 850 do 900 tona peleta. Ako bi išli parcijalnom zamjenom znači u jednoj zgradi da postavimo jednu kotlarnicu na pelet u drugoj drugu a da lagano smanjujemo potrošnju uglja u kotlarnici u Skerlićevoj tada bi svi imali kvalitetnu temperature pa čak i oni koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj koja bi bila tada prilično rasterećena. Kotlarnica u Skerlićevoj mogla bi da radi sa dva od sadašnjih tri kotla i ispunjava svoju funkciju”, rekao je Avdović.

Kazao je da će cijene grijanja ostati iste iako se pređe na zagrijavanje stanova iz kotlarnica na pelet jer očekuje da Opština subvencionira cijenu kao što to radi nekoliko godina unazad prema svim građanima koji su kotlove na ugalj zamijenili kotlovima na pelet.

Kazao je da se moraju ugraditi filteri na kotlarnici u Skerlićevoj ukoliko bi ona nastavila sa radom “kako bi dim iz gradske kotlarnice bio onakav kakav po zakonu mora da bude”.

Avdović je kazao da su i stanari solitera na Jaliji tražili da im to preduzeće pruža uslugu grijanja tako što bi se kotao postavio u podrumu njihove zgrade.

Ja sam još uvijek u dogovoru sa upravnikom zgrade da nađemo optimalno rješenje i da preduzeće grijanje ili Opština kupe kotao i da se na neki način prilagodi cijevna mreža koja tamo postoji i koja je u lošem stanju i da se na zdravim ekonomskim, ekološkim i energetski efikasnim osnovama preduzeće ‘Gijanje’ grije tu zgradu”, rekao je Avdović

”Vijesti” su prije nekoliko dana objavile da Opština planira da dodatno smanji zagađenje vazduha u gradu, zamijenom kotlove na ugalj u gradskoj toplani, kotlovima na energetski prihvaljivija goriva.

Sadašnja kotlarnica iz koje se zagrijavaju stanovi i poslovni prostori u centru grada, značajno doprinosi zagađenju životne sredine, a posebno su ugroženi stanari stanari okolnih zgrada.

Da li će se kao energent koristiti pelet ili ugalj znaće se nakon što opština izradi studiju koja će potvrditi opravdanost jedne ili druge varijante.

Nisu mogli da preciziraju kada će se krenuti u realizaciju te ideje nit koliko će koštati instalacija novih ekološki prihvatljivijih goriva.

”Kotlovi u centru grada neće i ne mogu zamijeniti toplifikaciju koju niko, a naročito ne odlazeća lokalna vlast neće zaustaviti”, rekao je Rovčanin, aludirajući na to što lokalna vlast oklijeva da izda potrebne uslove za početak realizacije toplifikacije grada iako je EPCG spremna ove godine u taj projekat da uloži 2,5 miliona eura.

Iz Opštine podsjećaju da sadašnja kotlarnica u Skerlićevoj ulici snage šest megavata dnevno sagori oko deset tona uglja i stvori dva do tri metra kubna pepela.

Sastavni dio projekta biće revitalizacija primarne i sekundarne toplovodne mreže, uvođenja mjerača isporučene energije i samim tim pravednija naplata potrošene toplotne energije za građane odnosno korisnike usluge grijanja.

Ovaj projekat, kako ističu u lokalnoj upravi, finansirao bi se novcem od naplate ekološke naknade koju plaćaju tri velika zagađivača u Pljevljima: Rudnik uglja, Termoelektrana Pljevlja i Rudnik olova i cinka Gradir Montenegro. Godišnje po ovom osnovu opština Pljevlja prihoduje oko dva miliona eura.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, iz koje se zagrijavaju stanovi i poslovni prostori u centru grada radi bez dozvole za obavljanje djelatnosti iz oblasti toplotne energije.

To je u svom izvještaju nakon inspekcijskog nadzora obavljenog krajem januara konstatovao termoenergetski inspektor Miloš Kovačević.

Bonus video: