Za Potrlicu više od pola miliona eura

Raspisan tender za izradu Glavnog rudarskog projekta za eksploataciju uglja na površinskom kopu

9435 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Rudnik uglja je raspisao tender za izradu Glavnog rudarskog projekta za eksploataciju uglja na površinskom kopu Potrlica-Kalušići, čija je procijenjena vrijednost 544.500 eura.

Otvaranje ponuda planirano je za 18. jul, a rok izrade projekta je maksimalno 270 dana od dana zaključivanja ugovora.

Izrada projekta je neophodna kako bi se obezbijedilo dugoročno i stabilno snabdijevanje Termoelektrane ugljem za šta će biti neophodna eksploatacija rezervi uglja iz ležišta “Kalušići” i izmještanje rijeke Ćehotine i njeno vraćanje preko unutrašnjeg odlagališta približno njenom prirodnom toku.

”Potrebno je da se pri projektovanju eksploatacije frontovi i pravac napredovanja rudarskih radova definišu tako da se što prije omoguće uslovi za vraćanje rijeke Ćehotine vodonepropusnim kanalom preko unutrašnjeg odlagališta duž trase koja je približna njenom prirodnom toku i na taj način omogući eksploatacija rezervi uglja iz ležišta Kalušići. Izmještanje toka rijeke Ćehotine treba da obuhvati i idejno tehničko rješenje izgradnje mini hidroelektrane na predjelu mjesta Durutovići u eksploatacionom polju rudnika”, navodi se u dokumentaciji koja prati javnu nabavku.

Iz Rudnika tvrde da okonturene rezerve površinskog kopa Potrlica omogućavaju eksploatacioni vijek kopa oko 18 godina, odnosno do kraja 2038. godine. Kako se ekološkom rekonstrukcijom TE podrazumijeva produžetak njenog radnog vijeka do 2048. godine, s aspekta obezbjeđenja goriva za potrebe termoelektrane nedostaje dodatnih 14.400.000 tona uglja.

Kao drugi razlog izrade Glavnog rudarskog projekta navodi se to što je u prethodnom periodu došlo do odstupanja od projektovane dinamike proizvodnje uglja za 2020. i 2021. godinu.

”Izradom Biznis plana definisana je proizvodnja uglja za potrebe TE Pljevlja za 2020. godinu 1,602,000 tona i za 2021. godinu 1,628,028 s pratećom otkrivkom koja nije u skladu s projektovanim koeficijentom otkrivke. Ova činjenica dovodi u pitanje dalju reprezentativnost i valjanost projektnih rješenja i dalje izvođenje radova u skladu s važećim Dopunskim rudarskim projektom, naročito u pogledu usaglašenosti frontova radova na otkopavanju i odlaganju i projektovanih stanja rudarskih radova po godinama za period 2020-2025. godina. Planirani i ostvareni koeficijenti otkrivke su niži ne samo od projektovanih za 2020. i 2021. godinu, već i od prosječnih koeficijenata otkrivke za period važenja DRP (4.74 kubnih metara po toni), odnosno do projektovane konture u granicama postojećeg toka rijeke Ćehotine (4,66 kubnih metara po toni). Ovo praktično znači da će u narednim godinama preostale količine uglja za eksploataciju biti opterećene većom količinom otkrivke nego što to predviđa važeći DRP. Ovim glavnim rudarskim projektom izvršilo bi se usklađivanje stvarnog stanja rudarskih radova na terenu i projektovanih stanja u periodu 2023-2032. godina.”

Bonus video: