Na drugi javni poziv Glavnog grada stiglo novih 17 ponuda za biznis-zone

Ponude za agroindustriju, prerađivačku i drvnu industriju, stručne i tehničke djelatnosti, izložbeno-prodajne salone i skladištenja, garaže i parkirališta, kao i ugostiteljstvo i smještaj

11685 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Na drugi javni poziv Glavnog grada za izbor korisnika biznis zona dostavljeni su biznis planovi koji predviđaju otvaranje 944 radna mjesta, dok vrijednost potencijalnih investicija ukupno iznosi 114 miliona eura.

Ponude se odnose na djelatnosti - agroindustriju, prerađivačku i drvnu industriju, stručne i tehničke djelatnosti, izložbeno-prodajne salone i skladištenja, garaže i parkirališta, kao i ugostiteljstvo i smještaj.

Ukupno je pristiglo 19 prijava, a investitori koji su dostavili ponude su Milšped Montenegro, Okov, Ljetopis Automotive, Stadion, Capital Car, Vhm Solutions, Moncore, Sanaa International, Kips, Kips gradnja, Građanski pokret Mi Možemo, Metropol Trading, Eurotehnika Mn, Indel Me, Ribnica Commerce, Ben Kov.

”Posebna komisija će vrednovati ponude na bazi kriterijuma određenih javnim pozivom. Komisija vrši rangiranje ponuda za koje ocijeni da su formalno ispravne i finansijski i ukupno prihvatljive i utvrđuje rang-listu koju objavljuje na internet stranici Glavnog grada. Odluka o utvrđivanju konačne rang liste po drugom javnom pozivu očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine”, kazali su iz Glavnog grada za “Vijesti”.

Dodali su da se početak izgradnje prvih objekata može očekivati do kraja tekuće godine.

Dozvole za gradnju dobile dvije kompanije

Na prvi javni poziv od 17 pristiglih prijava komisija na čelu sa administratorom Glavnog grada Vuksanom Vuksanovićem je ocijenila kao ispravne ponude samo dvije kompanije i to: KIPS i Trust Construction, koji će dobiti dio opštinskog zemljište gotovo besplatno u narednih 30 godina. One planiraju da zaposle zbirno 1.500 ljudi i da investiraju oko 150 miliona.

Budućim investitorima na raspolaganju je deset biznis zona čije je zemljište u opštinskom vlasništvu, a koje se prostire na površini od 3.328.000 metara kvadratnih, od Tuškog puta do skretanja ka aerodromu Golubovci.

Za korisnike biznis zona predviđene su olakšice kao što je: davanje zemljišta u zakup do trideset godina, uz plaćanje godišnje zakupnine od 0,01 eura po metru kvadratnom, mogućnost kupovine zemljišta po procijenjenoj vrijednosti sa mogućnošću otplate u 60 mjesečnih rata, umanjena naknada za komunalno opremanje, kao i oslobađanje od plaćanja naknade za korišćenje opštinskih puteva na period od 10 godina.

Kada je u septembru prošle godine gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković predstavljao rezultate prvog javnog poziva kazao je da biznis zone predstavljaju možda najozbiljniji resurs glavnog grada, te ako bi se realizovali dostavljeni biznis planovi, da bi to značilo da bi Podgorica u narednih pet godina na prostoru biznis zona dobila infrastrukturu vrijednu više miliona i investicije vrijedne više desetine miliona.

”I ono što je najvažnije da bi na tom prostoru dobili preko 2.000 radnih mjesta”, naveo je Vuković.

Kompanija KIPS je dobila dozvolu za izgradnju za tri urbanističke parcele u “Servisno skladišnoj zoni”. Kako se u odluci navodi planiraju da otvore 70 novih radnih mjesta, dok vrijednost investicije iznosi 34 miliona eura, dok je rok za izgradnju ispod pet godina.

KIPS se bavi trgovinom na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Kompanija Trust Construction osnovana je 20. avgusta prošle godine sa osnivačkim kapitalom od 5.000 eura, a preduzeće se bavi iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima. Kao osnivači sa ulogom od po 50 odsto u Centralnom registru privrednih subjekata navedeni su vlasnik “Volija” Dragan Bokan i srpski biznismen Slaven Kantar.

Trust Construction je dobio dozvolu da gradi na pet urbanističkih parcela u “Industrijskoj zoni A”. Planiraju da zaposle 1.425 radnika i da investiraju 117 miliona eura, a rok realizacije investije je ispod pet godina.

Bonus video: