INFOGRAFIK Izvoz porastao zbog struje, uvoz skočio na 1,6 milijardi

Najviše prihoda ostvareno od prodaje električne energije, veliki gubici kod hrane, odjeće, obuće...

31469 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori za prvu polovinu ove godine iznosila je 23,8 odsto, pa je tako država u odnosu na isti period 2021. godine manje zavisna od uvoza, kada je pokrivenost bila 18,6 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Izvoz robe od januara do kraja juna imao je vrijednost od 382,7 miliona eura, a uvoz 1, 609 milijardi eura, što znači da država 4,21 puta više uvozi nego što izvozi.

U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 180 miliona ili za čak 89 odsto, ali se uvoz roba uvećao za pola milijarde, odnosno za 48 odsto. Stoga je ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena za ovu polovinu godine bila gotovo dvije milijarde, što ukazuje na rast od 54,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a to je ujedno i najveća vrijednost u istoriji.

Podaci pokazuju da Crna Gora najviše izvozi električne energije i to u vrijednosti od 118 miliona eura, duplo više nego što uvozi, što pokriva gotovo jednu trećinu ukupnog izvoza države. Problem je što je od jula EPCG počela da uvozi električnu energiju zbog suše i slabog rada hidroelektrana.

Država u značajnoj mjeri ima još prihoda od obojenih metala (izvoz aluminijuma) koji premašuju 100 miliona. Iz "Uniprom"-a su "Vijestima" kazali da su za prvih sedam mjeseci ove godine izvezli 121 milion i to iz proizvodnje dvije nove fabrike koje je Uniprom napravio, a "Uniprom metali" 16 miliona za isti period. Treći po veličini izvozni proizvod su mineralne ruda sa 27 miliona eura. Kada su u pitanju ostali pojedinačni proizvodi, oni ne prelaze vrijednost izvoza od 17 miliona eura.

Koliko je Crna Gora zavisno uvozna zemlja ilustrativan je primjer kada je u pitanju hrana. Za navedeni period kada se zbirno sabere vrijednost uvoza svih vrsta, hrana je uvezeno za 259 miliona eura, dok je izvezeno svega 13 miliona, što znači da država gotovo 20 puta više uvozi nego što izvozi hrane.

Vrijednosno po kategorijama, najviše je uvezeno mašina i transportnih uređaja od 330 miliona eura, od čega je za drumska vozila izdvojeno 100 miliona, za električne mašine 59, industrijske mašine 53 miliona eura... Izvoz u toj oblasti iznosio je svega 36 miliona.

Preko 300 miliona je izdvojeno i za uvoz obojenih metala, gvožđa, čelika, nematalnih minerala, proizvoda od celuloze...

Na naftne derivate potrošeno je za polovinu godine 170 miliona (izvezeno 5,65 miliona), isto koliko i za uvoz hemijskih proizvoda (izvoz 20 miliona), od čega najviše na medicinske i farmaceutske - 75 miliona eura.

Na uvoz odjeće i obuće je utrošeno 63,527 miliona eura, dok je od izvoza zarađeno svega 1,806 miliona ili 35 puta manje. Za namještaj je dato 40 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom u toj oblasti je svega tri odsto.

Na uvoz pića i duvana je potrošeno 50 miliona eura, skoro deset puta više nego što je zarađeno od izvoza.

Najveći izvozni partner su zemlje zapadnog Balkana (Srbija, BiH, S. Makedonija, Albanija i Kosovo) koje procentualno učestvuju sa 37 odsto, a zatim Evropska unija 28,7 odsto. Ostatak izvoza, zanimljivo, ide u Švajcarsku - čak 23,5 odsto, u Aziju 5,3 odsto, a u Kinu i Tursku oko tri odsto.

Najnepovoljniji trgovinski bilans od 202 miliona Crna Gora ima sa Srbijom, jer je robe iz te zemlje uvezeno 268 miliona. Nakon toga slijedi Grčka sa kojom država posluje u minusu od 132 miliona, sa Njemačkom je minus 108 miliona, a Italijom i Hrvatskom 84 miliona...

Jedini pozitivni trgovinski bilans Crna Gora ima sa Švajcarskom od 35 miliona i Luksembrugrom od 20 miliona eura.

Bonus video: