Davidović: Kad politika umiješa prste, ekonomija strada

Predstavnik radnika Ivan Vujović kazao da radnici nijesu politički motivisani, da je tačno da su predali pisma koja je Davidović uputio Vladi, ali da su ta pisma dobili i predali „kada su svi bili na odmorima“

27394 pregleda 54 komentar(a)
Davidović sa dokumentacijom, Foto: Svetlana Mandić
Davidović sa dokumentacijom, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović kazao je da još uvijek nije dobio odgovor od Vlade, na pisma koja je, preko radnika, uputio, a koja se tiču njegovih zahtjeva oko kupovine nikšićke Željezare Tosčelik, kao i da je očigledno da se politika „umiješala između zaposlenih u Željezari i kompanije kojom rukovodi“.

„Znam kako funkcioniše nesrećna država gdje su ministarstva partijski prijem stranaka. Zamolio sam radnike da podnesu pisma da bi ministarstva donijela odgovorajuće odluke i ni na jedno pismo nije odgovoreno. Nisam se do sada oglašavao da niti jednim potezom ne otežamo situaciju premijeru Abazoviću.

Umiješala se nesrećna politika, zbog šačice glasova u stanju su političari srušiti državu, a ne samo nesrećnu Željezaru“, kazao je Davidović na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, objelodaniće detalje pregovora sa Tosjali grupom, vlasnicima Željezare, sa kojima danas u 14 časova očekuje novi razgovor.

„Mi nikada nećemo otežavati radnicima Željezare. Gdje se sudare politika i ekonomija, strada uvijek nesrećna ekonomija. U mnogo navrata sam rekao da Željezara ne može funkcionisati bez struje, vode i bez kreča. Kreč ne možemo uvoziti iz Srbije jer je transport skuplji od same robe. Doći će svi do toga i shvatiti šta sam ja zapravo tražio", kazao je Davidović.

Željezara
foto: Svetlana Mandić

On je prezentovao dokumentaciju koju je poslao u Vladu i istakao da bi mu i „negativan odgovor odgovarao“, samo da zna na čemu je.

Kazao je da on nije prevario radnike, da ne može da se osloni na riječ Vlade i obećanja da će njegovi zahtjevi biti ispunjeni, u vezi vraćanja Željezari kamenoloma na Budošu i Liverovičkog jezera i gradnju solarnih panela, već da „papiri treba da pričaju“.

Istakao je da je njegova namjera da se sada okrene selu jer ima ambiciozne projekte, ali i da je uvjeren da će za godinu-dvije opet zvati Neksan i njega da spašavaju Željezaru.

Predstavnik radnika Ivan Vujović kazao da radnici nijesu politički motivisani, da je tačno da su predali pisma koja je Davidović uputio Vladi, ali da su ta pisma dobili i predali „kada su svi bili na odmorima“.

Željezara
foto: Svetlana Mandić

„Šta to govori, mi nećemo dalje o tome pričati. Nama je samo bitno da ova fabrika radi, a ko će biti vlasnik Željezare nama to uopšte nije bitno. Ako Davidović ima tih 20 miliona koji su potrebni, ako to danas ispuni, on je dobrodošao u ovu fabriku“, kazao je Vujović.

Pozvao je Vladu i Dritana Abazovića koji ih je, kako je istakao korektno primio i odgovarao čak i na njihove privatne pozive i poruke, da odgovore Davidoviću da li će ispuniti njegove uslove.

„Pozivamo i državu i da odgovori Elektroprivredi na one akcije koje je ona poslala prema državi, da bi EPCG mogla da isplati taj novac i preuzme fabriku. Očekujemo od države da napokon pristupi ozbiljno ovoj priči. Stiče se utisak da u prethodnom periodu ovim pregovorima niko nije pristupio ozbiljno. Ako do toga ne dođe, radnici neće napustiti fabriku ni nakon isteka ugovora", poručio je Vujović.

Podsjetio je da radnici protestuju već 80 dana, od kada im je rečeno da će njih 229 ostati bez posla 1.septembra, da su 12 dana na krovu fabrike i poručio, u ime zaposlenih, da fabriku neće napustiti sve dpk njihova i sudbina Željezare ne bude riješena.

EPCG: Čekamo hitan odgovor izvršne vlasti

Iz Elektroprivrede su odgovorili da su, shodno sugestiji koju su dobili od Vlade, 17. avgusta otpočeli komunikaciju sa predstavnicima Tosyali holdinga, i da je sastanku prisustvovao Hakan Eminsoy iz Istanbula, a da je komunikacija u narednim danima nastavljena preko njegovih savjetnika.

„Nas prvenstveno zanima imovina Tosčelika jer prepoznajemo ogroman energetski potencijal u tom dijelu, što se naslanja na našu stratešku orijentaciju u pogledu izvođenja energetske tranzicije, odnosno budućeg oslanjanja na obnovljive izvore energije. U ovom slučaju, konkretno, prepoznajemo mogućnost izgradnje solarne elektrane. Razumijemo da je u opštem interesu očuvanje radne snage po principima tržišne održivosti, tako da je taj aspekt neizostavan segment pregovora“, stoji u odgovoru EPCG.

Kako su istakli, od aktuelnog vlasnika Željezare prikupljaju informacije o stanju u kome se fabrika nalazi i u tom smislu su još početku pregovora, tako da je rano za izvođenje zaključaka.

„U svakom slučaju, ključne poteze treba da povuče Vlada Crne Gore – kako kroz aktivno učešće u procesu, tako i kroz iznalaženje modela na koji bi se dati postupak realizovao. U slučaju da analiza pokaže da je isplativost ulaganja opravdana uzeli bismo učešće u ovom procesu na sljedeći način: pošto imamo paralelan proces, prodaju sopstvenih akcija, u sklopu kog se, po osnovu dva javna poziva nijesu javljali zainteresovani kupci, a uzimajući u obzir činjenicu da se primiče krajnji rok za prodaju ili poništenje akcija, mi smo Vladi Crne Gore uputili zahtjev za saglasnost za izlazak na berzu, gdje bi sama Vlada, otkupom akcija, omogućila da se taj novac opredijeli za učešće EPCG u kupovini Željezare. Sumarno, čekamo adekvatan i, nadasve, hitan odgovor izvršne vlasti“, zaključili su iz EPCG.

Bonus video: