Žugić: MMF ima negativan stav o izmjenama Zakona o CBCG

Guverner najavio tužbu protiv poslanika DF-a Dejana Đurovića i drugih učesnika u jednoj tv emisji zbog kako tvrdi medijskog linča. Đurović ponovio guverneru da je bio dio političkog projekta, pa ako nije tako neka dokaže na sudu

18103 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić kazao je da Međunarodni monetarni fond (MMF) ima negativan stav o izmjenama zakona o CBCG kojim se predlaže izmjena procedure za izbor guvernera i da će to pismo uskoro dostaviti poslanicima.

"Zakon koji ste predložili je korak unazad, oni traže princip dvostrukog veta i ako skupštinsko tijelo i plenum imaju iste poslanike i većinu to može da bude korak unazad", rekao je Žugić danas u parlamentu tokom rasprave o predlozima izvještaja o radu vrhovne monetarne institucije za 2019, 2020 i 2021. godine.

U skupštinskoj proceduri su izmjene zakona o CBCG kojima je predloženo da se predsjedniku države oduzme pravo da predlaže kandidata za guvernera i da taj izbor bude u nadležnosti skupštinskog odbora za ekonomiju. To je predlog poslanika DF-a Dejana Đurovića koji je to rješenje predložio pozivajući se na praksu koja važi u državi članici Evropske unije Hrvatskoj.

Žugić tvrdi i da je loše da se daju negativne ocjene u vezi izmjena zakona jer će to izazvati negativne posledice poput skoka cijene zaduživanja države.

Guverner je najavio da će tužiti Đurovića i još dvoje učesnika koju su ga "linčovali u jednoj televizijskoj emisiji", ali nije najavio o kojoj se emisiji radi.

Đurović je nadavno gostovao u emisiji "Reflektor" na TV Vijesti gdje je najavio da će predati izmjene zakona u skupštinsku proceduru sa ciljem da svaki građanin koji ispunjava uslove ima pravo da se kandiduje za guvernera.

"Skoro devet godina sam na ovoj poziciji i bez jedne afere", istakao je Žugić, dodajući da nema problem da promijeni radno mjesto.

Đurović mu je odgovorio da sve što je rekao u televizijskom gostovanju ponoviće i na sudu i da ostaje pri svim poltičkim kvalifikacijama koje je saopštio.

"Ako mislite da nije tako imate sud da dokažete. Vrlo sam pažljivo birao riječi, bili ste dio polotičkog projekta što sam rekao,a vi dokažite tamo gdje mislite da dokažete da to nije tako. Ne razumijem zašto bi se neko nervirao u vezi izmjena zakona.Uvažavam stavove svih međunarodnih organizacija, ali sam ipak za to da mi u Crnoj Gori odlučujemo šta ćemo raditi", kazao je Đurović.

On je kazao da je DPS ostavio politizovanu CBCG, dok Žugić tvrdi da politika u toj instituciji ne stanuje i da nije bilo drugačijeg tretmana bilo koje druge banke.

U skupštinskoj proceduru je predlog predsjednika države Mila Đukanovića da se Žugić opet izabere za guvernera.Mandat mu je istekao 14.oktobra.

Žugić je kazao da sve kljične bilanske pozicije banaka u poslednje tri godine i tri kvartala ove godine su bilježile rast..

"Bilansna suma banaka je povećana za 1,7 milijardi eura ili 38,5 odsto, kapital 19,6 odsto, krediti 25,2 odsto, dok su depoziti za 1,5 milijardi eura (43,6 odsto).Depoziti rastu zbog neinvestiranja u vrijeme krize, ali i povjerenje u bankarski sektor, dok je likvidna aktiva porasla za 94,4 odsto", kazao je Žugić,dodajući da je bankarski sistem ostao stabilan u vrijeme teške ekonomske, zdravstvene i globalne krize.

On je kazao da su eksperni revizori dali pozitivne ocjene o radu CBCG bez bilo kakvih preporuka, te da je vrhovna monetarna institucija imala dobit za poslednje tri godine 13,2 od čega je polovina pošla u državni budžet, a ostatak u kapital CBCG.

Žugić je kazao i da su MMF, Svetska banka i Evropska komisija dali u poslednji izvještajima pozitivne ocjene o radu CBCG i bankarskog sektora. Guverner tvrdi i da je finansijsk isistem stabilan i najzdraviji dio ekonomije.

Poslanik DF-a Branko Radulović je kazao da CBCG selektivno prikazuje statistiku, da se komercijalne banke ponašaju zelenaški i da nam je hitno potrebna državna razvojna banka.

"Kolike su kamate na depozite, koliko su konzervativne,kakve hipoteke traže.Zašto ste bili manipulanti oko razvojne banke", pitao je Radulović.

On je pitao koliko je bilo neregularnosti u radu Investiciono-razvojnog fonda u odnosu na sadašnji menadžemt, ali mu je Žugić odgovrio da ga zakon obavezuje da ne daje takve informacije.

Đurović i Radulović su jedini poslanici koji su govorili tokom rasprave o poslovanju CBCG u poslednje tri godine.

Bonus video: