Đukanović: U MKI nisu ovladali kompletnom materijom koja se tiče energetike i energetskog sektora

"Povećanje cijena električne energije ne bi nešto značajno uticalo na poslovne rezultate EPCG, a za građane i čitavu privredu to bi bio veliki udar. Došlo bi do povećanja inflacije i ono što je za EPCG izuzetno važno značajno bi se smanjio procenat naplate. Mi trenutno imamo najbolju naplatu u istoriji postojanja EPCG"

4280 pregleda 11 komentar(a)
Đukanović, Foto: Luka Zeković
Đukanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović ponovio je da ta kompanija neće povećavati cijenu električne energije za potrošače u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija preporučili su kompaniji da radi rentabilnosti poveća prihode, ali Đukanović za RTV Nikšić navodi da Odbor direktora nije pokretao inicijativu niti donosio odluku o promjeni cijena.

"Očigledno da u Ministarstvu kapitalnih investicija nisu još ovladali kompletnom materijom koja se tiče energetike i energetskog sektora. Mi smo napravili analizu, dostavili smo je Vladi. Povećanje cijena električne energije ne bi nešto značajno uticalo na poslovne rezultate EPCG, a za građane i čitavu privredu to bi bio veliki udar. Došlo bi do povećanja inflacije i ono što je za EPCG izuzetno važno značajno bi se smanjio procenat naplate. Mi trenutno imamo najbolju naplatu u istoriji postojanja EPCG. Znači, stabilno funkcionišemo. Suština energetike je da mi radimo nove izvore električne energije, a struja je jedan od rijetkih proizvoda koji možemo da prodamo na svjetskim berzama gdje možemo potpuno tržišno da poslujemo i da se ponašamo", kazao je Đukanović.

Prema analizi koju su uradili u EPCG nepovećanjem cijena električne energije za devet mjeseci građanima su uštedjeli oko 650 miliona eura, a Đukanović kaže ako bi se posmatrao period od 18 mjeseci, od kad je novo poslovodstvo došlo do na čelo kompanije, ta ušteda bi iznosila i preko 900 miliona eura.

"Da smo primijenjivali tržišne cijene onaj ko ima mjesečni račun 100 eura bio bi mu gotovo 450 eura. Ili, za ranjiviju populaciju, ko je imao račun od 30 eura prosječni račun bi bio preko 120 eura. Znači svakom građaninu smo uštedjeli od 100 do preko 300 eura i zadržali smo da nam se računi uredno plaćaju. Suštinu poslovanja EPCG određuje i hidrologija i berza, i to je nasleđe koje nam je ostavio prethodni režim, mi ćemo i to nasleđe da prevaziđemo na način što ćemo graditi i raditi puno", rekao je Đukanović.

On je istakao da cijene električne energije ni u narednoj godini neće biti povećane.

"Što se tiče ostalih komponenti koje čine račun za električnu energiju, to su komponente CEDIS-a i CGS-a, pokušaćemo da zakonskim incijativama uradimo da i se ni te komponente ne povećaju i EPCG će u čitavoj krizi i što se tiče ovog i cijena električne energije na berzi ostati stabilna kompanija. Često ponavljamo i sada ću - naši su vlasnici građani i mi moramo da radimo u interesu građana, naravno, ne dovodeći u pitanje funkcionalnost cjelokupnog energetskog sistema", naglasio je Đukanović.

Bonus video: