Mineralna voda novom korisniku

Ponuđač treba da ponudi naknadu za sticanje vodnog prava (koncesione naknade) za korišćenje mineralne vode za potrebe flaširanja odnosno pakovanja u komercijalne svrhe u procentu od prodajne cijene litra flaširane vode
202 pregleda 2 komentar(a)
mineralna voda, Foto: Shutterstock
mineralna voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2017. 18:30h

Uprava za vode raspisala je oglas za davanje koncesije za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče u opštini Bijelo Polje, koji je do kraja 2015. godine koristila fabrika Bjelasica Rada.

Drugi poziv za izvorište Čeoče je raspisan 15. septembra, odnosno sedam dana nakon što Bjelasica Rada, u većinskom vlasništvu Eurofonda formalno bankrotirala donošenjem rješenja 8. septembra ove godine. Stečaj u tom preduzeću pokrenut je u maju na zahtjev radnika koji više od godinu nijesu primili zarade.

Prvi poziv za dodjelu koncesije raspisan je u maju 2016. godine, ali on nije uspio jer nije bilo zainteresovanih ponuđača. Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnoig razvoja “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje zašto se dugo čekalo na rapisivanje drugog poziva.

Drugi oglas za davanje koncesije za korišćenje mineralne vode raspisan je na osnovu koncesionog akta koji je Vlada usvojila krajem jula ove godine. Ponude će se javno otvoriti 31. oktobra.

Maksimalni rok za korišćenje tog izvorišta je 30 godina.

Eksploataciju sa izvorišta Čeoče do kraja 2015. godine je obavljala je Bjelasica Rada. Ta firma je 2015. eksploataciju obavljala iako nije na to imala pravo, što je utvrdila Državna revizorska institucija u izvještaju koji je objavila 16. maja prošle godine. DRI je konstatovla da je firma Bjelasica Rada duguje državi skoro pola miliona eura po osnovu koncesija za eksploataciju izvorišta Čeoče i da joj je istekao ugovor o koncesiji 1. aprila 2014. godine. Vrhovna revizija je preporučila da se obračuna koncesiona naknada za 2015. godinu.

Koncesionim aktom, koji je Vlada usvojila krajem jula, definisano je da koncesionar sa kojim se potpiše ugovor u roku od dva mjeseca od njegovog potpisivanja mora da osnuje preduzeće u Crnoj Gori koje će obavljati tu djelatnost ili da proširi registraciju za obavljanje koncesione djelatnosti.

Javnim pozivom je definisano da ponuđač može da učestvuje u postupku dobijanja koncesije u konzorcijumu.

Ponuđač treba da ponudi naknadu za sticanje vodnog prava (koncesione naknade) za korišćenje mineralne vode za potrebe flaširanja odnosno pakovanja u komercijalne svrhe u procentu od prodajne cijene litra flaširane vode.

Ponuđač ima obavezu da dostavi bankarsku garanciju vrijednosti od 4.000 eura sa rokom važenja do dana zaključenja ugovora o koncesiji, kao i izjavu da će obezbijediti bankarsku garanciju na ime obezbjeđenja za valjano izvršenje ugovora u iznosu od 10 hiljada eura. Ponuđač je dužan i da uz ponudu priloži dokaz o uplati novčanog depozita ili obezbjeđenju bankarske garancije, u visini i za period koji se odredi javnim oglasom. Visina depozita i bankarske garancije utvrđuju se srazmjerno vrijednosti predmeta koncesije.

Prema članu 23 Zakona o koncesijama na javnom nadmetanju za davanje koncesije ne može učestvovati fima koja je u postupku stečaja ili likvidacije.

U dolini Lješnice nijesu rađena detaljna istraživanja

Prvi ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne vode sa izvorišta Čeoče zaključen je 1999. godine sa Bjelasicom Radom. Proizvodnja je počela ranije, 1984. godine jer, s obzirom na to da je Bjelasica Rada tada poslovala kao društveno preduzeće, nije zaključivan ugovora o koncesiji. U cilju korišćenja mineralne vode, 1982. izbušen je bunar dubine 27 metara i postavljena pumpa koja potiskuje vodu u sistem cijevi kojim se voda dovodi do fabrike.

“S obzirom na to da u dolini Lješnice nijesu rađena detaljna hidrogeološka istraživanja, ne raspolaže se podacima o oblasti rasprostranjenja ležišta izdanskih voda koje se prazne preko izvora Čeoče”, navedeno je u koncesionom aktu.

Bonus video: