IRF će plasirati privredi 150 miliona

Investiciono-razvojni fond najavljuje opreznost kada je riječ o kreiranju kamatnih stopa za korisnike njihovih kredita, zbog situacije na međunarodnom tržištu odakle fond dominantno nabavlja novac. Fokus će biti na pružanju podrške jačanju konkurentnosti kompanija, regionalnom razvoju, digitalnoj tranziciji...

14626 pregleda 2 komentar(a)
Očekuju da će od kamata prihodovati 12,4 miliona eura: Zgrada IRF-a, Foto: BORIS PEJOVIC
Očekuju da će od kamata prihodovati 12,4 miliona eura: Zgrada IRF-a, Foto: BORIS PEJOVIC

Investiciono-razvojno fond (IRF) planira da naredne godine privredi plasira najmanje 150 miliona eura kroz kratkoročne, dugoročne i srednjoročne kredite, grantove, subvencije, a uslovi po kojima će plasirati novac biće definisani kroz pojedinačne kreditne linije za svaku godinu.

Iz IRF-a u godišnjem finansijskom i planu rada za 2023. godinu najavlje opreznost kada je riječ o kreiranju kamatnih stopa za korisnike njihovih kredita zbog situacije na međunarodnom tržištu odakle fond dominantno nabavlja novac. Dosadašnje kamate iz programa kreditiranja malog biznisa iznosile su oko 3,5 odsto.

Korisnici kredita IRF-a moći će da dobiju do pet miliona eura sa rokom otplate do 15 godina, grejs periodom od pet godina i proporcionalnim sistemom obračuna kamatnih stopa prilagođenim potrebama privrede i održivosti fonda. Izuzetno maksimalni iznos kredita/faktoringa biće do 10 miliona eura uz uvažavanje limita izloženosti fonda.

”Uvažavajući činjenicu da IRF finansira crnogorsku privredu dominantno novcem obezbijeđenim iz pozajmica od strane međunarodnih finansijskih institucija, a u situaciji kada je evidentna složena situacija na međunarodnom finansijskom tržištu, koja se ogleda u kontinuiranom rastu kamatnih stopa, nameće se potreba za dodatnom opreznošću u dijelu kreiranja kamatnih stopa krajnjim korisnicima po osnovu ovih sredstava. Osim toga fokus će biti i na dodatnoj saradnji sa relevantnim ministarstvima u dijelu kreditanja namjenskih programa podrške, koji uključuju subvencije po osnovu kamatne stope. Kamatna stopa je i instrument promovisanja prioritetnih djelatnosti i nivoa investicione aktivnosti. U skladu sa tim simulacije, odnosno, umanjenje kamatnih stopa će se odboravati u skladu sa prioritetima i mogućnostima”, piše u Godišnjem finansijskom i planu rada IRF-a za 2023. godinu.

Iz Fonda su najavili posebne uslove kreditiranja za korisnike kredita koji projekte realizuju u opštinama sjevernog regiona i u opštinama koje su ispod prosjeka razvijenosti na nivou države, a najavljene su stimulativne kamatne stope za privrednike koji planiraju da zaposle nove radnike.

Ukupni prihodi IRF-a su planirani na nivou od 12,38 miliona eura, na bazi prihoda od kamata i naknada, za postojeći portfolio od 400 miliona eura i na osnovu planirane realizacije plasmana privredi.

Kada su u pitanju rashodi oni su projektovani na 12,23 miliona eura, od čega su 3,4 miliona eura troškovi rezervacije po direktnim kreditima. Na bruto zarade i ostale naknade zaposlenih će otići 2,9 miliona eura, a na otpremnine dodatnih 250 hiljada eura.

novac
foto: Shutterstock

Najveći dio rashoda, od 3,84 miliona, IRF je planirao kod troškova kamata. Iz Fonda su istakli da se u posljednjih godinu dana situacija na globalnom tržištu dramatično promijenila, pa je tako šestomjesečni EURIBOR, koga banke obračunavaju unutar kamatne stope, porastao za skoro tri procentualna poena.

”Navedeno direktno utiče na troškove finansiranja IRF-a i potrebu za kontinuiranom optimizacijom kamatnih stopa ka krajnjim korisnicima IRF-a. U skladu sa strateškim opredjeljenjem Fonda, održavaće se umjereni nivo izloženosti ovoj vrsti rizika. Planirani trošak kamate po kreditima, u iznosu od 3,8 miliona se sastoji od troškova kamate po tekućim kreditima u iznosu od 2,6 miliona eura, kao i troškova kamata naknada za koja se očekuje da će se povući u toku 2023. godine, u iznosu oko 1,2 miliona”, navodi se u izvještaju.

Ostali opšti i administrativni troškovi su planirani na oko 1,8 miliona.

Među prioritetima očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta

Godišnjim planom je predviđeno da će se IRF fokusirati na pružanje podrške jačanju konkurentnosti crnogorske privrede ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju, posebno u prioritetnim sektorima (poljoprivreda, turizam, energetika i prerađivački sektor), radi povećanja proizvodnje, izvoza, i očuvanja postojećih, kao i stvaranja novih radnih mjesta.

”Dodatno ćemo voditi računa da ponuda bude stimulativna za razvoj preduzetništva, naročito kroz podršku posebnim ciljnim grupama ženama, mladima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i drugim ranjivim kategorijama koje imaju otežan pristup finansijama. Važan fokus za dalji razvoj je i uvažavanje činjenice da neujednačen regionalni razvoj u Crnoj Gori predstavlja kontinuiran izazov. Stoga je podrška ravnomjernom regionalnom razvoju kroz razvoj infrastrukture izuzetno značajan mehanizam koji će Fond u saradnji sa resornim ministarstvima i opštinama unaprijediti tokom 2023. godine”, navodi se u planu IRF-a, koji je planirao profit od 147.000 eura.

Bonus video: