Hodžić: Budvi pun tanjir, a Ulcinju mrvice

Poznati ulcinjski ekolog uputio otvoreno pismo direktoru Morskog dobra

11341 pregleda 37 komentar(a)
Hodžić, Foto: Samir Adrović
Hodžić, Foto: Samir Adrović

Predsjednik NVO “Zeleni korak” i poznati ulcinjski ekolog Dželal Hodžić tvrdi da su HTP “Montenegroturist” iz Budve i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrim (JP) sa sjedištem u istom gradu u posljednjih pola vijeka, po raznim osnovama, oštetili ulcinjsku opštinu za više desetina miliona eura.

On je u pismu direktoru Morskog dobra Mladenu Mikijelju kazao da se uspjesi JP, “po običaju, nijesu primijetili na teritoriji Ulcinja”. Hodžić je Mikijelju pisao nakon teksta “Jedna od najuspješnijih poslovnih godina Morskog dobra: U plusu tri, a na računu devet miliona eura”, objavljenom u “Vijestima” 5. januara.

”Nabrojali ste predviđene investicije za 2023, i kao i obično do sada, Ulcinju su pripale mrvice a trgovi, šetališta, naperi, pješčane plaže i ostali projekti, nekom drugom. To nije ništa novo jer nastavljate putevima vaših prethodnika i opravdavate slogan nastao prije pedeset godina “Ulcinj radi, Budva se gradi”. Najbolji izraz je “kolonizacija” Ulcinja od strane Budve, uz pomoć centralne vlasti”, navodi se u pismu ulcinjskog ekologa, upućenom Mikijelju.

U tekstu od 5. januara, Mikijelj je kao najznačajnije investicije naveo izgradnju šetališta u zaleđu plaže Jaz, uređenje šetališta u Pržnu, izgradnju vodnog terminala u neposrednoj blizini aerodroma Tivat, uređenje Trga Velika skela u opštini Ulcinj i početak izvođenja radova na uređenju trga i šetališta u Sutomoru. Takođe, najavio je i početak realizacije projekta šetališta od hotela ‘Albatros’’ do rta Đerane u Ulcinju.

Hodžić je pojasnio da je Ulcinj prije zemljotresa 1979, u turističkom prometu Crne Gore učestvovao sa 38 do 39 odsto, a Budva sa 25 do 26 odsto. Danas, kako navodi, Budva u turističkom prometu učestvuje sa oko 50 odsto, a Ulcinj između 15 i 18 odsto.

”Razlog je ‘kolonizacija’ Ulcinja po dva osnova - od 1974. do 1990. preko “Montenegroturista”, a od 1992, pa do danas preko Morskog dobra. Odlivanje sredstava iz Ulcinja za Budvu, za oko 50 godina, mjeri se desetinama miliona eura. Nanijeta je šteta i ulcinjskim resursima zbog nerada, pogrešnog rada i neznanja”, naveo je Hodžić u pismu.

Podsjetio je Mikijelja “da je privezište barki Kacema, nefunkcionalna tokom nevremena, da je Mandrać nezavršen a urušen, da Borova šuma propada iako je par puta “našminkana”, da je staza od “Albatrosa” do Rta Đerane, prema saopštenjima Morskog dobra, već nekoliko puta izgrađena, da je Port Milena, nekada najveće prirodno mrestilište jegulje na Mediteranu, postala najveća septička jama na Mediteranu, da je Bojana masakrirana sa preko 600 objekata i pretvorena u kolektor otpadnih voda, da Ada nestaje usljed erozije i nebrige JP... U uništavanju obale Ulcinja, dodao je, Morsko dobro imalo je pomoć među pojedinim, kako je naveo, “partijskim” Ulcinjanima.

”Vaša i vaših prethodnika primarna greška je što samo komunicirate sa lokalnim vlastima. Potrebna je saradnja sa građanima, NVO sektorom, ribarima, strukturnim udruženjima, sa svima onim koji vole Ulcinj… Promocija zapadnih vrijednosti gdje se više cijene prirodne vrijednosti, znanje i vizije od politike i geografije, moraju biti više prisutne u procesu kreiranja budžeta za investicije u zoni morskog dobra”, naveo je Hodžić.

On je pozvao Mikijelja da sa saradnicima obiđe ulcinjsku obalu i da se uvjeri u realno stanje na terenu.

”U protivnom, tražićemo potpunu organizacionu, kadrovsku, finansijsku, investicionu i ambijentalnu transformaciju JP. Vjerujem, ipak, da do toga, neće doći”, piše na kraju pisma.

Bonus video: