Manojlović: Po biznis planu četiri djelatnosti, a mjesta će biti za 304 radnika

Mislim da Željezara ima perspektivu, kazao je direktor novoosnovane firme

18381 pregleda 14 komentar(a)
Manojlović, Foto: Svetlana Mandić
Manojlović, Foto: Svetlana Mandić

Nakon što Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) turskoj kompaniji Tosjali holding, doskorašnjem vlasniku nikšićke Željezare Tosčelik, isplati svih 20 miliona, za koliko je EPCG-u prodat nekadašnji industrijski gigant, krenuće se sa zapošljavanjem radnika i proizvodnjom.

To je kazao izvršni direktor novoosnovane firme EPCG-Željezara Nikšić Đorđije Manojlović, koga je Odbor direktora imenovao na tu funkciju. Za predsjednika borda direktora, koji broji pet članova, imenovan je Marko Perunović, dok su ostali članovi Milinko Čvorović, Svetozar Golubović, Krsto Bošković i Lidija Nikolić.

“Po biznis planu, koji je usvojen, ići ćemo na četiri djelatnosti – izrada konstrukcija i potkonstrukcija za potrebe solara, bazni pogon kovačnica, odnosno metaloprerada u Radventu i solarna elektrana na krovovima. Na krovove i na drugim površinama stavljaće se paneli kapaciteta do 60 megavata. Ići će sukcesivno po pet megavata”, kazao je Manojlović, koji još uvijek obavlja funkciju sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Izrazio je nadu da će bivši radnici Željezare, koji su se protestima od 2. juna borili kako da sačuvaju svoja radna mjesta, tako i Željezaru, imati više sreće sa njim nego sa turskim vlasnikom.

“Ušli smo u ovo sa srcem i profesionalizmom. Mislim da Željezara ima perspektivu“, kazao je Manojlović.

željezarci
foto: Svetlana Mandić

Kupoprodajni ugovor za prodaju imovine Željezare ovjeren je i prva rata će biti isplaćena u ponedjeljak, a druga do 15. februara.

„Nakon toga će moći da se uđe u fabriku i planirano je da zaposlimo 304 radnika. Po potrebi biznis plana, kako se budu pokretali pogoni, uključićemo sve radnike. Što se tiče željezaraca većinom su iz metalske prerade, pa neće biti potrebna prekvalifikacija. Jedino će postavljanje solarnih panela raditi ‘Solar gradnja’, a mi ćemo za njih izrađivati konstrukcije“, rekao je Manojlović.

Manojlović je po struci inženjer metalurgije, a kao najbolji student bio je stipendista Željezare, gdje je radio nešto više od deset godina. Upravo to ga je, kako je rekao, preporučilo za novo radno mjesto.

„Jednom željezarac, uvijek željezarac. Proveo sam dosta vremena u Željezari, imam dosta iskustva, dobru ekipu i nadam se da će sve biti u redu“, poručio je direktor novoosnovane firme EPCG-Željezara Nikšić.

Iz Elektroprivrede su “Vijestima” kazali da će osam dana nakon što EPCG uplati drugu ratu dobiti pravo pristupa imovini, dok će upis prava svojine, budući da je u nadležnosti Uprave za katastar i imovinu, moći da se realizuje nakon toga. Iz te kompanije su kazali da je odluku o kupovini imovine Željezare donio Odbor direktora EPCG, jer mu to pravo pripada shodno Statutu, kao i da im nije bila potrebna posebna odluka Vlade. Podsjetili su da u njihovom Statutu stoji da Odbor direktora donosi odluke o raspolaganju imovinom do 1/10 vrijednosti osnovnog kapitala Društva (kupovina, prodaja, zakup, zamjena, sticanje ili na drugi način raspolaganje).

“Budući da je vrijednost kupoprodajnog ugovora oko 20 miliona eura, a da vrijednost osnovnog kapitala Društva prelazi 700 miliona eura, jasno je da Odbor direktora raspolaže pravom na donošenje ovakve odluke te mu, u tom smislu, nije potrebna posebna odluka Vlade”, odgovorili su iz Elektroprivrede.

Nakon ovjere ugovora i osnivanje firme i bivši željezarci su malo odahnuli vjerujući da će prije proljeća konačno biti otvorena radnička kapija, da će krov upravne zgrade konačno zamijeniti radničkim halama, i da će zamajac, koji se nalazi u fabričkom krugu, ponovo biti simbol razvoja.

“Iz ovog posla svi su izašli zadovoljni – turski Tosčelik koji će dobiti 20 miliona, država koja je napokon počela da vraća državnu imovinu u svoje vlasništvo, i Elektroprivreda koja je posle toliko godina uvećala svoj kapital. Vjerujemo i da ćemo i mi biti zadovoljni i da će radni odnos zasnovati svih 229 radnika. Nadamo se da će brzo početi pregovori o našem statusu. Po nekim analizama, po biznis planu neće moći odmah da budu svi zaposleni, ali ono što smo mi tražili jeste da odmah, kada se prvi radnici zaposle, da svi dobijemo ugovore. To je naš doprinos i bez rješenja ne znam gdje je naša borba vodila. Oni se nijesu tom zahtjevu protivili. Naš stav je da svi dobiju stalna rješenja i iskreno se nadam da ćemo u narednim danima imati pregovore kako sa predstavncima Elektroprivrede, tako i sa Bordom direktora i izvršnim direktorom fabrike. Svi zajedno smo ušli u ovu priču 2. juna i šta bi uradili da posle osam mjeseci prihvatimo da dio radnika uđe u fabriku, a da dio ostane na ulici", kazao je predstavnik radnika Ivan Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: Svetlana Mandić

I Ratko Gardašević je istakao da radnike i dalje drži optimizam i da će im laknuti tek kad završe „ovo što su započeli“.

“Malo je lakše sada. Očekujemo pregovore i da će biti sve kak smo zamislili“, rekao je Gardašević i uz osmijeh dodao da možda prvih dana kada počnu da rade, po navici, umjesto u fabrički pogon odu na krov.

Ugovor o kupovini Željezare potpisan je 30. decembra.

Bonus video: