"Zbog višeg interesa": Morsko dobro računa da će ga Vlada izuzeti od zakona

Vlada će, prema saznanjima “Vijesti”, osloboditi Morsko dobro zakonske obaveze da nove trajekte nabavi kroz javnu nabavku

19225 pregleda 33 komentar(a)
Prevoz “Vasilijem” sada besplatan, Foto: Siniša Luković
Prevoz “Vasilijem” sada besplatan, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom koje je zvanično preuzelo jedinu trajektnu liniji u državi Kamenare-Lepetane i na kojoj zasada prevoz obavlja sa jednim manjim trajektom “Vasilijem”, računa da će ga Vlada “zbog višeg interesa”, izuzeti od Zakona o javnim nabavkama kako bi nabavilo dodatne trajekte za ovu liniju, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Ovu liniju je od 2004. godine držala kompanija “Pomorski saobraćaj” sa kojom je Morsko dobro prošle nedelje, pozivajući se na zaključak Vlade, raskinulo ugovor, a privatna firma je po dostavljenom raskidu ugovora u petak u ponoć vezala svojih šest trajekata...

Morsko dobro u Hrvatskoj već pregovara o kupovini dva trajekta koji bi se uskoro mogli pridružiti “Vasiliju” na liniji Kamenari-Lepetane, a kao glavni kandidati da možda zaplove u floti ove državne firme, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, figuriraju dva rashodovana trajekta riječke “Jadrolinije” koje je prije par godina zbog zastarjelosti i malih kapaciteta, prodala privatnicima - brodovi “Prizna” i “Žigljen”.

Međutim, oba ova broda su još i starija od 1978. sagrađenog “Vasilija” na čije stanje i osobine ovih dana ima dosta primjedbi u crnogorskoj javnosti.

”Prizna”, koja još ima validne papire kao putnički “roro” brod, sagrađena je 1970. godine u Švedskoj, dugačka je 65 i široka 11,7 metara, a može ukrcati 60 automobila i 330 putnika.

Ovaj je brod sada u vlasništvu kompanije “ABM Tours” iz Neviđana na ostrvu Pašman i prema navodima dobro upućenih, u odličnom je tehničkom stanju. To se ne može reći za 1971. godine, takođe u Švedskoj sagrađeni “Žigljen” koji više ni nema papire kao putnički trajekt već je registrovan kao teretni roro brod.

“Žigljen” je dugačak 54 i širok devet metara, a kao trajektu kapacitet mu je bio 44 automobila i 200 putnika.

Ovaj brod u proteklih par godina radio je kao teretnjak po Dalmaciji, a jedno je vrijeme korišten i kao građevinsko plovilo i to prilikom izgradnje pelješkog mosta.

“Žigljen” pripada kompaniji “Alveus Capital” iz Rijeke, čiji je vlasnik Alan Klanac, nekadašnji direktor “Jadrolinije”.

On je međutim, u velikim poslovnim problemima, pa mu taj brod u posljednje vrijeme uopšte ne plovi i u prilično je lošem stanju.

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj nije juče odgovorio na pitanje “Vijesti” da potvrdi ili demantuje informaciju da su “Prizna” i “Žigljen” glavni kandidati za kupovinu od strane te firme, kako bi državna firma njima održavala trajektnu liniju u Boki.

Kompanija “Pomorski saobraćaj” u vlasništvu braće Dejana i Dušana Bana i njihovog poslovnog partnera Željka Mihailovića, juče je uputila dopis državnoj firmi koja joj je u četvrtak tražilo da im do utorka dostavi ponudu za kupovinu svih trajekata i opreme tog preduzeća.

U dopisu izvršni direktor “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban je upozorio državnu firmu da je ona obveznik Zakona o javnim nabavkama, te da se po tom zakonu, “pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja javnog poziva za nadmetanje” kakav rukovodstvo Morskog dobra želi sprovesti sa “Pomorskim saobraćajem” “pokreće u slučajevima kada je ispunjen jedan od uslova iz člana 59 Zakona o javnim nabavkama i to na način da se tenderska dokumentacija dostavlja jednom ili za više naručilaca, radi dostavljanja inicijalne ponude”.

”Dostavljanje specifikacije opreme za kojom ste bili potrebiti, bila je i vaša preuzeta obaveza shodno zaključku sa sastanka od 14. februara. Kako uz predmetni zahtjev nismo primili tendersku dokumentaciju koju ste kao obveznik primjene ZJN bili u obavezi da nam dostavite, a niste dostavili ni obećanu specifikaciju, obavještavamo vas da nismo u ovom trenutku u mogućnosti odgovoriti na vaš zahtjev”, naveo je Ban u dopisu Mikijelju.

Državna firma se još nije zvanično registrovala kao firma koja se bavi pomorskim prevozom, a trajekt “Vasilije” nema važeće papire kao “ro-ro brod za prevoz putnika i tereta” već je u upisniku brodova zvanično registrovan kao “ro-ro teretni brod” zato što je kompaniji “Briv” koja ga je ustupila državnoj firmi posljednjih 14 godina služio kao plovilo za prevoz građevinske mehanizacije i podršku izvođenju hidrograđevinskih radova.

Zbog toga je i oprema za spasavanje na “Vasiliju” bila manjkava pa je nakon intervencije Inspekcije sigurnosti plovidbe, da brod ne bi bio zaustavljen, Morsko dobro u ponedeljak kod jedne firme za promet nautičke opreme u Tivtu kupovalo nedostajuću spasilačku opremu u vrijednosti od preko 2.000 eura, kako bi “Vasilije” imao zadovoljen miniimum sigurnosnih standarda koji traže posjedovanje opreme za spasavanje u broju dovoljnom za sve putnike na brodu, plus 10 odsto.

Morsko dobro nema polisu osiguranja koja pokriva putnike i vozila što se sada prevoze “Vasilijem”, niti im izdaje vozne karte koje su, u redovnim okolnostima, ujedno i potvrda korisniku usluge prevoza da je pokriven osiguranjem dok se nalazi na brodu koji ga prevozi.

Bonus video: