Ko kupuje najvrijedniji plemeniti metal? Crnogorski građani jedni od najboljih kupaca u regionu

Evo gdje to rade!

97168 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zlatara Gold
Foto: Zlatara Gold

Investiciono zlato predstavlja jednu od neprikosnovenih investicionih kategorija.

Investiciono zlato predstavlja zlato najvećeg kvaliteta 999.9, koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima.

Investiciono zlato, smatra se krunom lične imovine, svakog mudrog i ekonomski obrazovanog čovjeka.

Investiranje i čuvanje likvidnih sredstava u plemenitim metalima, obezbijeđuje spokoj i sigurnost u svim vremenima .

Svaka porodica, trebala bi imati dio imovine uložen u plemenite metale.

Novac uložen u investicino zlato ,pruža ulagačima posebnu sigurnost.

Takođe, pruža posebnu sigurnost i u vremenima velikih globalnih i životnih izazova.

Prodaja investicionog zlata u svijetu ima bogatu tradiciju. Zlato je vjekovima unazad, predstavljalo izvrsno sredstvo, za očuvanje vrijednosti imovine. Zbog toga, većina valuta do početka dvadesetog vijeka, bila je vezana za zlato. U tom vremenskom razdoblju, bilo je moguće zamijeniti novac za zlatne kovanice ( dukate ) iste nominale.

Prodaja investicionog zlata, vrši se po najvišim svjetskim standardima. Prodaja investicionog zlata vrši se u formi zlatnih poluga i zlatnih dukata. Zlatne poluge imaju zagarantovanu čistoću 995/000 i veću, kao zagarantovanu težinu.

Zlatni dukati, koji su određenom vremenskom periodu, bili ili jesu, zakonsko sredstvo plaćanja, u zemlji porijekla dobijaju investicioni status. I oni su kao takvi, oslobođeni Poreza na dodatu vrijednost.

Svi investicioni formati ( zlatne poluge i zlatni dukati ) proizvode se u uglednim kovnicama, koje imaju najvišu tehničku kompetenciju i sposobnost za proizvodnju plemenitih metala.

Autentičnost i nepovrijedivost fizičkog integriteta svih proizvoda trajno je garantovana pratećom dokumetacijom Proizvođaca i Uvoznika.

Prodaja investicinog zlata direktno je vezana za trenutnu cijenu zlata na otvorenom tržištu ( berzi ). Trenutna vrijednost zlata na berzi, poznata je kao SPOT cijena .

SPOT cijena, ima funkcionalnu vrijednost, sličnu SREDNJEM KURSU neke valute.

Naime, to znači da se ona najviše upotrebljava u statističke svrhe.

Kupovina investicionog zlata, nikada se ne može obaviti po SPOT cijeni.

Kada se zlato fizički ne isporučuje kupcu, onda je razlika između SPOT i PRODAJNE cijene zanemarljiva.

Ovaj način ulaganja u zlato, ne preporučujemo i smatramo ga prilično upitnim .

Razlog 1 : Prilikom ovakvog ulaganja, vi u potpunosti ne raspolažete svojom imovinom. Jednostavno rečeno - zlato se ne nalazi kod Vas.

Razlog 2 : Nikada ne možete biti sigurni, da li je firma kojoj ste ukazali povjerenje, zaista i kupila zlato za Vaš račun . U tom slučaju, vi ste suštinski, zamjenili jedan papir sa drugim.

Razlog 3 : Šta će se dogoditi ako firma ode u bankrot ? Na koji način ćete naplatiti uloženi novac ?

U prilog navedenim činjenicama ide i regulatorna odluka ,,Basel III " koju je donela Banka za međunarodna poravnanja (BIS ) kojom se alocirano zlato tj. zlato koje se isporučuje fizički kupcu, proglašava IMOVINOM PRVOG REDA -TJ. IMOVINOM BEZ RIZIKA .

Istom odlukom, nealocirano zlato tj. zlato koje kupac fizicki ne preuzima, proglašava se VISOKO RIZIČNOM IMOVINOM.

Navedena odluka dodatno će ojačati poziciju fizičkog zlata.

U skorijoj budućnosti može se očekivati, da trgovina finansijskim derivatima koji imaju pokriće u zlatu, neće uticati na cijenu alociranog ( fizičkog ) zlata.

Tone zlata završile u rukama ovih ljudi

Zlatara Gold, predstavlja prvu kompaniju koja je postala regionalno prepoznatljiv brend za nabavku plemenitih metala. U Crnoj Gori, BiH i Makedoniji još uvijek postoji pdv na investiciono zlato. Ta činjenica, uticala je, da Zlatara Gold postane regionalni centar za nabavku plemenitih metala, prije svega investicionog zlata .

Prema procenama sagovornika iz Zlatare Gold, na tržištu Srbije u 2022.godini u rukama građana završilo je nešto više od tri tone zlata. Među ulagačima značajan je broj i građana iz Crne Gore i drugih susjednih zemalja.

Prema riječima naših sagovornika, najveće učešće u njihovim poslovnim prihodima imaju zlatne poluge oko 95 %, dok zlatnici učestvuju sa oko svega 5%.

Kao razlog za to, navode činjenicu, da su poluge razvijeniji ulagački proizvodi. Svaka poluga dolazi u hermetički zatvorenom fabričkom pakovanju, koje ima međunarodnu garanciju i utisnute na sebi zaštitne ornamente - naziv proizvođača, grb proizvođača i indentifikacionu oznaku koja je jedinstvena u svijetu.

Sličan trend zahvatio je cijeli svijet.

Rusi su tokom 2022. godine kupili rekordan broj zlatnih poluga, pokazali su objavljeni podaci ministarstva finansija, pošto su poreske olakšice na plemenite metale ohrabrile ljude da ulažu u zlato kao sigurnu imovinu.

Moskva je prošlog marta ukinula PDV od 20% na fizičku trgovinu zlatom za pojedince u očiglednom naporu da utiče na građane da ne kupuju američke dolare, koje smatraju sigurnom valutom.

Takođe je izuzela ljude od plaćanja poreza na prihod stečen prodajom zlatnih poluga, što je dodatno podstaklo potražnju za tim metalom, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima, Rusi su kupili preko 50 tona zlatnih poluga u 2022. godini, što je deset puta više u odnosu na godinu ranije. Najtraženije su bile poluge od sto grama koje predstavljaju oko 60 odsto od ukupne prodaje.

PROCES KUPOVINE

Zlatara Gold , vrši prodaju investicionog zlata, koje se fizički isporučuje kupcu. Dakle, nakon izvršenog plaćanja, kupac investiciono zlato fizički preuzima, nosi sa sobom i skladišti na način, za koji smatra da je najbolji .

Ukoliko, investicioni formati za koje ste odlučili, nisu dostupni za preuzimanje odmah, tj. ne nalaze se na lageru, cijena za iste se FIKSIRA i dogovara se termin preuzimanja i plaćanja. U momentu kada se cijena FIKSIRA, ona postaje NEPROMJENLJIVA VRIJEDNOST , kako za kupca ( Vas ) tako i za prodavca ( Zlatara Gold ) bez obzira na kasnije promene na platformi .

Faktički, to znači da ste kupovinu investicionog zlata obavili u momentu fiksiranja cijene, a samo izvršenje UGOVORENOG POSLA, obaviće se na određen dan -termin u budućnosti .

Prodajna cijena zlata, koje se fizički isporučuje kupcu, uvijek je veća par procenata od SPOT cene. U normalnim okolnostima, razlika se kreće do 5 % . U tom procentu sadržani su troškovi proizvodnje, troškovi obaveznog osiguranja isporuke i troškovi geografskog položaja.

U periodima ekstremenih poremaćaja, kriza, nestašica, monetarnih turbulencija i sl. taj procenat se nužno uvećava.

Svi investicioni formati, dostupni za kupovinu, proizvedeni su u renomiranom švajcarskom koncernu ARGOR HERAEUS . U okviru nevedenog koncerna, posluju nemačka kompanija HERAEUS i austrijska kompanija MUNZE OSTERICH .

Proizvodnja svih investicionih formata, odvija se prema najvišim međunarodnim standardima. Implementacija najviših poslovnih standarda i procedura, izdvojila je kompaniju Argor Heraeus, kao kompaniju najveće kompentencije, prema čijim standardima se vrednuju implementirani standardi ostalih kompanija za proizvodnju plemenitih metala.

Zlatara Gold predstavlja prvi regionalni centar za kupovinu investicionog zlata.

Za kupovinu su dostupni proizvodi iz renomiranih svjetskih kovnica plemenitih metala.

Prodaja investicionog zlata odvija se na jednostavan način. Sve informacije o načinima kupovine možete dobiti OVDJE