Trajekt "Prizna" uplovio u Zeleniku

"Prizna" je u Boku stigla nakon trodnevne plovidbe sa ostrva Pašman, tokom koje se brod zaustavljao i noćio na Hvaru, Korčuli i u Dubrovniku.

17388 pregleda 80 komentar(a)
Trajekt "Prizna" u Zelenici, Foto: Drago Krivokapić
Trajekt "Prizna" u Zelenici, Foto: Drago Krivokapić
Ažurirano: 03.03.2023. 18:31h

Trajekt "Prizna", koji je u Hrvatskoj kupilo javno preduzeće Morsko dobro, uplovio je danas u luku Zelenika.

Trajekt je ranije, oko 14.45 časova u crnogorske teritorijalne vode u blizini rta Oštra na ulazu u zaliv Boke.

"Prizna" je u Boku stigla nakon trodnevne plovidbe sa ostrva Pašman, tokom koje se brod zaustavljao i noćio na Hvaru, Korčuli i u Dubrovniku.

Zbog zastarjelosti i nedovoljnih kapaciteta za potrebe prevoza na linijama na kojima je do sada koristila ovaj trajekt, “Jadrolinija” je “Priznu” nedavno prodala kompaniji ABM Tours iz Neviđana na Pašmanu.

trajet Prizna
foto: Screenshot

Ovaj brod je, inače, izgrađen 1970. godine u Švedskoj u brodogradilištu Kalmar Varv A/B u Kalmaru kao novogradnja 428 pod imenom “FÄRJA 61/290” za Svenska Staten Vägverk. Godine 1982. brod kupuje Lundby Industri & Handels A/B, pa je trajekt preimenovan u “GODSFÄRJA 61/290” sa lukom upisa Geteborg, a devet godina kasnije ovaj trajekt od 354 bruto-tone, dužine 65, širine 11,7 i gaza od 2,2 metra, došao je na Jadran kada ga je kupila “Jadrolinija” i dala mu novo ime “Prizna”.

Godine 2016. brod je rekonstruisan dogradnjom nove palube za putnike iznad glavne palube za vozila, a promijenjeni su mu i motori. Iako je star 53 godine, po čemu je stariji od pola brodova iz flote od šest trajekata kompanije “Pomorski saobraćaj” iz Kamenara koja je bila doskorašnji operater linije preko tjesnaca Verige, dobro upućeni krugovi kažu da je “Prizna” i daje u odličnom tehničkom stanju. Ovaj brod, koji može ukrcati do 60 automobila i 330 putnika, sa maksimalnom brzinom od osam čvorova, pogone dva dizel motora Scania ukupne snage 1.000 konja.

Kupovinu broda koji je jedno od rijetkih raspoloživih plovila za prodaju ili iznajmljivanje u Hrvatskoj sa još uvijek validnim papirima i klasom putničkog roro broda (trajekta), Morsko dobro je odradilo pod za sada crnogorskoj javnosti nepoznatim uslovima.

Nije poznata ni cijena koja je dosadašnjem vlasniku plaćena za ovaj brod jer čelnici Morskog Dobra već danima izbjegavaju da odgovaraju na pitanja medija vezano za aktivnosti koje ta državna kompanija radi oko preizimanja trajektne linije Kamenari-Lepetane u Boki Kotorskoj.

Trajekt "Prizna" je uplovio u luku Zelenika gdje će je hrvatska posada koja je dovezla brod, predati novom vlasniku.

Brod će ovdje pregledati inspektori Tehničkog inspektorata plovnih i plutajućih objekata Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore nakon čijeg pozitivnog mišljenja "Prizna" tek me da obavi probnu vožnju i pokrene se administrativna procedura preregistracije broda i njegovog upisa pod crnogorsku zastavu.

To može da potraje nekoliko dana, ali kako nezvanično saznajemo, nadležna Lučka kapetanija Kotor, brodu neće dozvoliti da se u međuvremenu pojavi na liniji Kamenari - Lepetane i dok još vije stranu zastavu, uključi u saobraćaj na njoj jer to ne dozvoljavaju važeći crnogorski zakoni.

Tek nakon preregistracije i upisa u domaći Registar trgovačkih brodova, "Prizna" će pod novim imenom koje će joj u međuvremenu dati Morsko Dobro, te pod crnogorskom zastavom, moći da počne prevoženje vozila i putnika na trajektnoj liniji u Boki.

Bonus video: