Kasu popunili februar i mart

U Kolašinu zadovoljni rezultatima iako nema zvaničnih podataka o broju noćenja tokom zimske sezone, čiji je početak kasnio zbog nedostatka snijega...

9428 pregleda 4 komentar(a)
Sezona skijanja trajala nešto više od dva mjeseca (ilustracija), Foto: Skijališta Crne Gore
Sezona skijanja trajala nešto više od dva mjeseca (ilustracija), Foto: Skijališta Crne Gore

Posljednji dan marta označio je i kraj, kako turistički poslenici tvrde, uspješne zimske sezone u Kolašinu.

To što nije bilo snijega do druge polovine januara, u velikoj mjeri nadomjestila je izuzetno dobra posjeta tokom februara i prvoj polovini marta, pa u tom gradu turistička privreda nema razloga za nezadovoljstvo.

Iako još nema zvaničnih podataka o broju ostvarenih noćenja, iz lokalne Turističke organizacije (TO) kažu da su sedmicama u Kolašinu bili popunjeni svi smještajni kapaciteti. Direktor Aleksanadar Vlahović podsjeća da su se “tek 21. januara stekli uslovi za nesmetano funkcionisanje ski-centra”.

”S obzirom na to, kao i na činjenicu da smo imali odličnu popunjenost tokom februara i prvoj polovini marta, možemo reći da smo, nakon svega, ipak, zadovoljni ukupnim bilansom turističke sezone. Tokom novogodišnjih praznika, smještajni kapaciteti, prije svega hotelski, bilježili su dobru popunjenost, pa su otkazivanja rezervacija nastupila tek nakon praznika. Imajući u vidu da je period praznika i školskog raspusta glavni dio zimske turističke sezone, nedostatak snijega imao je veliki uticaj na ostvareni boj noćenja u tom period”, kaže Vlahović za “Vijesti”.

Državni Ski-centar prodao 20-ak odsto ski pasova manje no lani

Na državnom Ski-centru Kolašin 1600 ove godine prodali su 26.000 ski-pasova, kaže rukovodilac skijališta Bojan Medenica. To je manje nego prošle sezone, ali Medenica napominje da treba imati u vidu da je sezona počela mjesec kasnije nego prethodna.

”S obzirom da je skijaška sezona kasnila zbog nedostatka snijega i da je počela 21. januara, mogu reći da smo zadovoljni. Ako uzmemo u obzir da smo prošle godine prodali oko 33.000 ski-pasova, a da je sezona počela 12. decembra, ne možemo reći da je razlog za nezadovoljstvo ovogodišnjih 26.000 ski-pasova, prodatih od 21. januara do kraja marta”, kaže Medenica.

Prema njegovim riječima, dobroj sezoni je pogodovala i objedinjena ponuda državnog i privatnog Ski-centra Kolašin 1450, kao i “odlično pripremljene staze, infrastruktura na visokom nivou i trud svih zaposlenih”.

Ski centar Kolasin 1600
foto: Ski centar Kolašin 1600

Sve to, tvrdi Medenica, rezultiralo je “činjenicom da su mnogi gosti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i ostatka regiona, pa i Evrope, Ski-centar Kolašin 1600 opisivali kao ‘biser’ zimske turističke ponude”.

Državno skijalište Kolašin 1600 i skijalište Kolašin 1450 Zorana Ćoća Bećirovića, minule zime nastupali su kao objedinjena turistička ponuda, a cijena jedinstvenog ski-pasa za nešto više od 40 kilometara staza iznosila je 25 eura. Mogućnost fizičkog objedinjavanja Bećirovićevog i državnog skijališta stvorena je prošle godine, puštanjem u rad šestosjeda K7, u koji je država uložila gotovo devet miliona eura...

Iz resornog Ministarstva i Skijališta Crne Gore ranije su “Vijestima” kazali da je odluka motivisana namjerom da se “stvori jedinstvena skijaška ponuda države”...

Faktor auto-put

Auto-put je, podsjećaju u TO, “približio” Kolašin turistima, pa i doprinio većem broju jednodnevnih posjeta tom gradu, odnosno skijalištima. To je, kaže Vlahović, bilo evidentno i tokom ljeta prošle godine, kao i protekle zime.

U periodu sezone kada se u Kolašinu tražio krevet više, ističe Vlahović, neki turisti su ponekad birali da prenoće u susjednom Mojkovcu.

”Bilo je slučajeva da turisti, naročito tokom vikenda, noće i u susjednom Mojkovcu. Takođe su i pojedini hoteli u Podgorici, zahvaljući dobroj povezanosti auto-putem sa Kolašinom, tokom zimske sezone nudili paket aranžane koji su uključivali i skijanje u Kolašinu. Trenutno u našem gradu su četiri hotela hotela (dva sa četiri i dva sa tri zvjezdice) i moramo priznati da tokom i ljetnje i zimske sezone vlada mnogo veće interesovanje turista, nego što ima hotelskih kapaciteta”, tvrdi on.

autoput Princeza Ksenija, autoput, Princeza Ksenija
foto: Boris Pejović

Prema njegovim riječima, “ohrabruje to što se u Kolašinu gradi devet hotela visoke kategorije, od koji su neki najavili otvaranje već do kraja ove godine”. To će, smatra Vlahović, značajno doprinijeti pozicioniranju Kolašina kao atraktivne i cjelogodišnje turističke destinacije.

Vlahović kaže da ohrabruje povećenja broja registrovanih izadavaoca smještaja i precizira da ih je u grada trenutno 200, a da ih je u perodu prije pandemije koronavirusa bilo 70.

Teku pripreme za ljetnju sezonu

Očekivanja od naredne ljetnje sezone u Kolašinu su ambiciozna, a u TO kažu da ima mnogo razloga za to. U gradu će tokom ljeta biti održane dvije velike manifestacije koje će, smatra Vlahović, obilježiti ljetnju sezonu - Međuopštinske omladinske sportske igre i Tango kamp.

Planirano je i održavanje tradicionalnih manifestacija, poput Bjelasica ultra trail maratona, Košarkaškog kampa, festivala Korifej…

”U susret ljetnjoj sezoni, učestvovali smo na brojnim promocijama i sajmovima turizma uz podršku Nacionalne turstičke organizacije i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. Akcenat smo stavili na promociju Kolašina kao destinacije za aktivan odmor. Predstavnici TO Kolašin učestvovali su na specijalizovanim sajmovima za aktivni odmor - CMT Fahrad und WanderReisen u Štutgartu, Alpe-Adria sajmu u Ljubljani i F.RE.E. sajmu u Minhenu, ugostili smo brojne studijske grupe turoperatora, pa tako očekujemo priliv gostiju iz zemalja zapadne Evrope”, kaže direktor TO.

Tradicionalno, tokom ljetnje sezone u Kolašinu očekuju i veliki broj gostiju iz Izraela i zemalja regiona, koji su, kako objašnjava Vlahović, prije svega zainteresovani za aktivni odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Bonus video: