Proslava punoljetstva stečaja i neisplaćenih dugova

Bivši radnici ulcinjske solane u subotu će na ironičan način poslati poruku vlasti da riješi njihove probleme

4330 pregleda 75 reakcija 1 komentar(a)
Stečaj uveden 2005. godine (Ilustracija), Foto: Samir Adrović
Stečaj uveden 2005. godine (Ilustracija), Foto: Samir Adrović

Bivši radnici solane “Bajo Sekulić” u subotu šestog maja obilježiće na ironičan način 18 godina od kada je najstarije ulcinjske preduzeće neslavno završilo u stečaju.

Predstavnik bivših zaposlenih radnika Saša Mitrović kazao je “Vijestima” da će mali jubilej biti “proslavljen” vjerovatno u krugu najstarijeg ulcinjskog preduzeća.

”Želimo da pošaljemo mirnu poruku vlastima da radnici Solane, makar ih zvali i bivši, i dalje postoje i žive. Da imaju neisplaćena potraživanja u iznosu od oko 1,2 miliona eura, što predstavlja egzistencijalni problem i u malo razvijenim ekonomijama od naše”, kazao je Mitrović.

Naslušali su se, kako je naveo, ispraznih obećanja i od stare, ali i od nove vlasti. Na proslavi će, pored ostalog, biti istaknuti panoi sa starim i novijim novinskim tekstovima o problemima radnika, njihovom odnosu sa stečajnim upravama, vlastima, obećanjima…

”Nama će u fokusu ubuduće biti zahtjevi za isplatu svih potraživanja do zadnjeg centa. Doveli su nas do toga da više nemamo entuzijazma za rad. A i godine su zahvaljujući “predanom” angažmanu svih struktura vlasti, najzad posložile kockice - ja sam sa 60 godina, najmlađi nekadašnji radnik jedine crnogorske solane”, kazao je Mitrović.

Poručio je da od stare garniture i nijesu očekivali puno, ali i da je ogromno razočaranje i u nove vlasti.

”Nedugo nakon izbora 30. avgusta 2020. godine, Solanu su posjetili tadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministri ekonomskog razvoja i prostornog planiranja Jakov Milatović i Ratko Mitrović. Obećali su i ispunili obećanje - Vlada je donijela odluku da solana bude vraćena pod okrilje države. Poslije toga, hladan tuš jer je Upravni sud poništio tu odluku i vratio je na ponovno odlučivanje. Kako tad, tako i sad. Solanu više niko ne pominje, a posebno ne tamo neke bivše radnike i njihove muke zbog dugovanja”, kazao je Mitrović.

Jedini koji nešto preduzima i hoće da im pomogne, kako je naveo, jeste novi stečajni upravnik.

”Pozivam državu da riješi problem Solane i stečaja. Potraživanja radnika i dobavljača iznose oko 2,5 miliona, ostatak duga je prema državi. Da država ima volje, kao kod nekih drugih firmi, to je lako rješiv problem. Ali niko ništa ne čini po tom pitanju pa čak ni Opština Ulcinj, od koje ne tražimo da riješi problem, nego samo da pomogne. Ali eto, lokalne vlasti nijesu formirale ni preduzeće koje bi upravljalo solanom iako su se na to obavezale”, kazao je Mitrović. Zbog ignorantskog odnosa svih struktura vlasti, kazao je, na “proslavu” su pozvani samo radnici i predstavnici medija.

”Nijesmo pozvali političare - kako oni nas pozivaju, tako ćemo i mi njih. Ali im poručujemo da naše mirne aktivnosti možemo radikalizovati, recimo blokadom saobraćajnice od Ulcinja prema Sukobinu kod Solanskog puta. Ponavljam da tražimo samo ono što je naše. Dosta je bilo”, poručio je Mitrović.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je 2005. godine, odnosno 5. maja, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. godine. Kako plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je u klasičnom stečaju od 2011. godine. Postupak privatizacije solane je počeo 2001. godine masovnom vaučerskom privatizacijom, nakon koje je bivši privatizacioni fond Eurofond, kojim je tada rukovodio biznismen Veselin Barović, postao većinski vlasnik ulcinjske kompanije.

Uprava za katastar i državnu imovinu, na osnovu mišljenja Savjeta za privatizaciju, donijela je 17. 12. 2021. rješenje kojim se dozvoljava da se zemljište solane upiše kao državna imovina i da je Vlada jedini nosilac prava raspolaganja. Država je kao vlasnik zemljišta zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula 2022, dok je kompanija u stečaju korisnik većine imovine.

Predstavnici manjinskih akcionara, nakon toga, najavili su tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića, jer smatraju da su akcije kompanije tokom privatizacije i naknadno na berzi kupovali smatrajući da je Solana vlasnik 14 miliona kvadrata zemljišta koje je koristila.

Upravni sud Crne Gore usvojio je u međuvremenu tužbu akcionarskog društva “Bajo Sekulić” u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte od 21. 7. 2021, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem jedine crnogorske solane.

JP “Nacionalni parkovi”, shodno odluci Vlade, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravlja od avgusta 2015. godine, s ciljem zaštite biodiverziteta.

Želimo da pošaljemo mirnu poruku vlastima da radnici Solane, makar ih zvali i bivši, i dalje postoje i žive. Da imaju neisplaćena potraživanja u iznosu od oko 1,2 miliona eura, što predstavlja egzistencijalni problem i u malo razvijenim ekonomijama od naše", kazao je Mitrović.

Bonus video: