Počela primjena oporezivanja pozajmica koje daju firme

Porez od 15 odsto odnosi se na pozajmice koje preduzeća daju vlasnicima, članovima porodice i povezanim firmama

16290 pregleda 6 komentar(a)
Očekuju rast prihoda budžeta: Bulajić, Foto: BORIS PEJOVIC
Očekuju rast prihoda budžeta: Bulajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Izmjena zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja kojim je uvedena obaveza poslodavcima da plaćaju porez od 15 odsto na pozajmice koja daje povezanim licima i članovima porodice je u primjeni, očekujemo značajne prihode po ovom osnovu kao i prestanak odliva neoporezovanog novca iz firmi na ovaj način, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Vladimira Bulajića.

Skupština je krajem februara usvojila izmjena Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja i Zakona o dobiti pravnih lica, koji uvode obavezu plaćanje poreza na pozajmice koje daju privredna društva. Izuzetak jedino mogu biti pozajmice svojim zaposlenima i to u iznosu do pet hiljada godišnje.

Pet hiljada je najveći iznos pozajmice koju samo zaposleni mogu dobiti godišnje od firme a da na nju ne bude obračunat porez od 15 odsto

“Dopunama Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja, propisano je da pravno lice i preduzetnik ne može da daje pozajmice drugim privrednim društvima, preduzetnicima, ni fizičkim licima, ako ne izmiruje poreske obaveze u skladu sa zakonom. Odredbe zakona su u primjeni, a UPC očekuje značajne efekte za državni budžet, kao i sprečavanje odliva neoporezivog novca iz firmi, pogotovo što su uvedene novine i u Zakon o porezu na dobit pravnih lica, koje tretiraju ovu oblast. Dopuna zakona ima za cilj uvođenje zabrane, odnosno da proširi obim zabrana poslovanja za obveznike koji imaju neizmirene poreske obaveze, a koji su do sada vršili pozajmice drugim privrednim društvima, fizičkim licima ili preduzetnicima i na taj način izbjegavali da izmiruju poreske obaveze”, navedeno je iz Uprave prihoda i carina.

Oni su naveli da su ove norme usvojene upravo radi zaštite državnog budžeta, kroz sprečavanje izbjegavanja izmirivanja poreskih obaveza od onih koji su do sada vršili zajmove drugim privrednim društvima, preduzetnicima ili fizičkim licima.

“Porez po odbitku plaća se u trenutku isplate, a obveznik je dužan da nadležnom poreskom organu podnese izvještaj o uplaćenom porezu po odbitku do kraja februara tekuće za prethodnu godinu. Obrazac izvještaja propisalo je Ministarstvo finansija”, navedeno je u odgovorima “Vijesti” na pitanja o primjeni ovih normi.

Jedna od firmi, koja prema svojim finansijskim iskazima, ima najviše datih višemilionskih pozajmica koje se godinama provlače kroz bilanse je “Uniprom” biznismena Veselina Pejovića, a date su članovima porodice ili poslovnim partnerima. Tako ova firma od njegove supruge Dubravke Pejović potražuje plasman od 9,5 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija su ranije saopštili da će se primjenom izmjena ovih zakona izbjeći situacije koje sada postoje da vlasnik preduzeća pozajmi firmin novac sebi ili članovima porodice, stalno produžuje rokove otplate, nikada ne plati porez, a firmu ostavi u dugovima.

Grupa poslanika SNP-a je krajem prošle godine predložila ovu izmjenu zakona o dobiti pravnih lica, gdje se na sve pozajmice fizičkim licima zaračunava ovaj iznos poreza a ministarstvo je dužno da u roku od 90 dana donese podzakonske akte. Ministarstvo finansija je tada dalo pozitivno mišljenje za ovu izmjenu zakona.

Iz Ministarstva su kazali da cilj ove mjere nije samo da se sada naplati iznos poreza na ove sporne pozajmice, već da se ovakva praksa prekine i da se poreski obveznici uvedu u regularne tokove, odnosno da ovaj novac prijave kao dobit, na njega plate porez i onda ga podignu za sebe. Očekuju da će ova novina uticati na veću regularnost poslovanja pravnih lica i na bolju naplatu poreza na dobit.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović tada je kazao da je ovo bio jedan od načina na koji su oni koji imaju najviše izbjegavali plaćanje obaveza i tako imali bogate vlasnike siromašnih firmi sa poreskim dugovima.

Bonus video: