Tužilac pita da li je EPS dobio ugalj ispod cijene

Specijalno policijsko odjeljenje traži dokumenta o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije, ali i kupovini dampera

36789 pregleda 41 reakcija 40 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora u maju 2022., Foto: Elektorpivreda Srbije
Sa potpisivanja ugovora u maju 2022., Foto: Elektorpivreda Srbije

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je istragu i tražilo od izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja (RUP) Milana Lekića da objasni ko je i po kojim kriterijumima formirao cijenu od 28,8 eura, po kojoj najveća pljevaljska kompanija prodaje mrki ugalj Elektroprivredi Srbije (EPS).

Istovremeno, iz Specijalnog policijskog odjeljenja tražili su od čelnika te državne kompanije da im dostavi i kompletnu dokumentaciju o nabavci dampera.

Prema saznanjima “Vijesti”, SDT je krajem prošle godine otvorio istragu o tome, a SPO je posljednjeg dana maja od Lekića tražilo kopije kompletne dokumentacije koja se odnosi na nekoliko poslova.

“Vijesti” su juče kontaktirale Lekića u vezi sa tim slučajem, on sinoć najavio da će danas odgovoriti na pitanja.

“Ugovor o nabavci broj 155/2022 od 16. maja 2022. godine, ugovor o nabavci 41/2022 od 9. maja 2021. godine, ugovor o kupoprodaji mrkog uglja broj 162/2022. zaključenog između Javnog preduzeća EPS i RUP, kao i izjašnjenje na sve okolnosti zaključenja predmetnog ugovora o poslovnoj saradnji”, piše u zahtjevu koji potpisuje šef SPO Predrag Šuković.

Osim toga, Lekić će pripadnicima SPO morati da dostavi pisano izjašnjenje o tome “kako je i na koji način došlo do ostvarivanja navedene poslovne saradnje” sa državnom kompanijom Srbije.

“I na koji način je formirana prodajna cijena uglja u iznosu od 28,8 eura, te da li je u vezi određivanja prodajne cijene rađena procjena ili istraživanje od strane stručnih lica u RUP-u”, naložili su istražitelji Lekiću.

Više puta javno je objavljeno da su rudnici uglja iz okruženja, EPS-u isti ugalj prodavali za 65-68 eura po toni.

Štetne poslove Rudnika u vezi ugovora sa EPS-om i nabavkom dva dampera u novembru prošle godine prijavili su iz Demokratske partije socijalista. Iz te stranke optužili su Lekića da je zaključio ugovor o kupoprodaji sa EPS iako je, po tvrdnjama DPS-a, znao da to nije realna cijena uglja. DPS tvrdi da je Lekić na taj način EPS-u pribavio protivpravnu imovinsku korist u razlici ugovorene i stvarne cijene uglja, a RUP-u pričinio štetu u istom iznosu.

RUP isporučuje ugalj EPS-u po osnovu ugovora koji su krajem maja 2022. godine potpisali izvršni direktor najveće pljevaljske kompanije Milan Lekić i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević, a kojim je predviđena prodaja 40.000 tona uglja.

“Cijene uglja su određene prema toplotnoj moći u odnosu na ugljeve koji se prodaju po osnovu široke potrošnje. Tako smo za ugljeve toplotne moći 10.000 kilodžula po kilogramu (kj/kg) imali definisanu cijenu od 36 eura po toni, pa smo na osnovu nje za ugljeve toplotne moći 8000 kj/kg izveli cijenu od 28,80 eura po toni. U međuvremenu, zbog velike energetske krize došlo je do rasta cijena uglja na tržištu, što će, svakako, uticati i na povećanje cijene uglja za EPS u narednom ugovoru”, objasnili su ranije iz RUP-a za “Vijesti” ovaj posao.

Iz najveće pljevaljske kompanije su pojasnili da se javnost u zabunu dovodila u medijskim interpretacijama u vezi sa ovim poslom, te da je cijena formirana na osnovu kalorične moći uglja, a ne na osnovu bazne cijene.

“Bazna cijena za prosječni kvalitet uglja od 8.000 kJ/kg koji prodajemo EPS-u na osnovu Ugovora o prodaji mrko-lignitnog uglja iznosi 28,80 eura (bez PDV-a), dok je, primjera radi, cijena za Termoelektranu Pljevlja (TEP) za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg - 27 eura. To je cijena za sitne granulate iz važećeg cjenovnika. Za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg, koja se distribuira TEP, cijena uglja za EPS iznosila bi 33,15 eura po toni, što je za 20 odsto više ostvarena cijena za istu kaloričnu moć u odnosu na TEP, a to je značajan procenat. Dakle, cijena od 28,8 eura vezana je za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg po toni, pri čemu se, naravno, vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.000 kJ/kg. Prilikom različitih medijskih interpretacija poslovnog aranžmana koji je uspostavljen između naše kompanije i EPS-a, nerijetko se javnost dovodi u zabunu tako što se, ne vodeći računa o kvalitetu uglja, plasiraju informacije da Republika Srbija kupuje ugalj po višestruko većim cijenama u odnosu na onaj koji EPS kupuje od RUP-a. Prosto, postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18.000 do 20.000 kJ/kg, dok je toplotna moć našeg uglja između 8.000 i 14.000 kJ/kg”, pojasnili su iz RUP-a.

Pojasnili su da usluge transporta uglja do Prijepolja i utovara na željezničkoj stanici pokriva u cjelosti EPS, i da nisu vezane za ugovorenu cijenu uglja od 28,8 eura po toni, kao i da kompanija raspolaže dovoljnim količinama uglja za nesmetani rad Termoelektrane Pljevlja, uprkos činjenici da određene količine uglja isporučuje EPS-u.

Iz RUP-a tvrdili da ne mogu biti na gubitku iz posla sa EPS

Iz RUP-a su tvrdili da iz posla sa EPS-om ne mogu biti u gubitku, i da su pored konkretne finansijske dobiti koju će ostvariti benefiti za kompaniju višestruki, među kojima je stabilno tržište za plasman uglja što je veoma bitno pogotovo u slučaju što, tokom 2024. godine, zbog radova na ekološkoj rekonstrukciji TEP, prema određenoj procjeni, u periodu od oko osam mjeseci, nećemo prodavati ugalj našem glavnom kupcu, odnosno TEP-u.

“S druge strane, nakon završene ekološke rekonstrukcije niskokalorični ugljevi neće biti prihvaćeni od strane TEP, stoga, zdrava poslovna logika nalaže da takve ugljeve na vrijeme eksploatišemo i prodajemo, kako bismo izbjegli raubovanje ležišta. Podrazumijeva se, prilikom formiranja cijene prema EPS-u vodili smo računa o prihodima i rashodima i rezultatima poslovanja, nakon čega smo ustanovili da je krajnji rezultat pozitivan, i to je činjenica”, tvrdili su u Rudniku uglja.

Bonus video: