Održavanje pred stečajem, željeznički saobraćaj ugrožen

Alarmantna situacija u državnom željezničkom preduzeću, uprava poziva na hitnu pomoć Vlade. Održavanje željezničkih voznih sredstava opterećeno brojnim problema, moguć totalni prekid rada, Radnici prijete štrajkom, što bi dovelo do kompletne obustave željezničkog saobraćaja u državi

47959 pregleda 93 reakcija 32 komentar(a)
Poreski dug oko četiri miliona eura (ilustracija), Foto: OŽVS
Poreski dug oko četiri miliona eura (ilustracija), Foto: OŽVS

Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) nalazi se u izuzetno teškoj finansijskoj i tehnološkoj situaciji, i u narednih nekoliko nedjelja bi se mogao desiti totalni prekid rada ako ne reaguju nadležni i ovo preduzeće izvuku iz problema.

Ovoj državnoj firmi prijeti stečaj zbog visokog poreskog duga i velikih dnevnih kamata na taj dug (oko četiri miliona), nemogućnost isplate mjesečnih doprinosa uz neto zaradu zaposlenih u skladu sa zakonom, ponovna blokada računa od strane Uprave prihoda i carina (UPC).

Uz to, ova državna željeznička firma ima nenaplaćena potraživanja od Montekarga (oko 800.000 eura), neriješen problem sa prenosom imovine koja se vodi u listovima nepokretnosti na Željeznički prevoz (ŽPCG), neriješeni status “Plave hale” za koju treba da se nađe legitimno pravno valjano i ekonomsko rješenje, cijena norma časa koja je najniža u regionu (17 eura), nerješavanje pitanja državne pomoći (deminimus) koja je već mjesecima u proceduri, a treba da i se izbjegne blokiranje razvojnog projekta u vrijednosti od oko šet miliona eura finansirane od strane EIBA, od čega polovina iznosa projekta (tri miliona) je grant.

Na alarmantnu situaciju u ovoj državnoj firmi za “Vijesti” je ukazao zamjenik predsjednice odbora direktora i manjinski akcionar Vladan Gačević.

On je ispričao da su on i direktorka OŽVS Dragana Lukšić povodom ovakve situacije prošle sedmice imali sastanak sa predstavnicima Montekarga (predsjednikom Odbora direktora Miroslavom Bajovićem i izvršnom direktorkom Dušankom Dragojevićić), sa predstavnicima Željezničkog prevoza -ŽPCG (predsjednikom Odbora direktora Markom Bertanjolijem i izvršnom direktoricom Ilinkom Pavićević), direktorom Direkcije za željeznice u Ministarstvu kapitalnih investicija(MKI) Momčilom Jelićem i direktorom Uprave za željeznice Denisom Lukačem.

Sa sastanka prošle sedmice
Sa sastanka prošle sedmicefoto: Održavanje željezničkih voznih sredstava

Sindikat zaposlenih hoće veće plate

“Objasnio sam prisutnima da se OŽVS nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj i tehnološkoj situacijii i da je ovaj sastanak iniciran sa predstavnicima MKI, Montekarga i ŽPCG kao posljednja nada i opomena da bi se u sljedećih par nedjelja mogao desiti totalni zastoj u radu OŽVS i da im se pošalje jasna poruka da ozbiljno shvate ovu problematiku i da se shodno njoj što prije odrede”, ispričao je Gačević.

On je na sastanku naglasio da zaključci moraju biti osnova za iznalaženje načina i modaliteta kako da ova firma riješila nagomilane probleme i da je ovo posljednja prilika da upravljač nešto preduzme da izvuče firmu iz problema.

“Uprava OŽVS je do sada na sve načine pokušala raznim dopisima i mjerama da bar djelimično riješi probleme, nije još pokretala blokadu računa Montekarga jer smo se nadali da će doći do poboljšanja poslovanja Montekarga i obećanja da će se iz kredita, za koji su aplicirali i smatrali da će dobiti, izmiriti dug. Posljednjih dana već ozbiljno Odbor direktora OŽVS razmatra blokiranje računa Montekargu, iako nam ni najmanje nije cilj ugrožavanje poslovanja te firme, ali smo jednostavno prinuđeni”, kazao je Gačević.

Prema njegovim riječima, zaposleni u OŽVS traže uvećanje zarade jer imaju najniže plate u željezničkom sistemu u odnosu na zaposlene na sličnim poslovima u drugim željezničkim preduzećima, u kojima shodno novim kolektivnim ugovorima zaposleni počinju ili već primaju zarade koje će biti uvećane za 30 do 40 odsto.

Gačević je istakao i da je reprezentativni sindikat u OŽVS najavio štrajk, koji će dovesti do obustave željezničkog saobraćaja i blokade cijelog sistema. Dva reprezentativna sindikata predstavlju 190 radnika.

“Uprava OŽVS do sada je povećala cijenu norma časa, pokrenula proces prevoda imovine, ali i rješavanje pitanja “Plave hale” za opravku EMV vozova, ali ostaje glavni problem visok poreski dug i kamate na dug koje iznose i do 30.000 mjesečno. Uprava je donijela još niz dobrih poslovnih poduhvata ali svi oni nisu dali dovoljno efikasne rezultate koje bi preduzeće izbavilo iz poteškoća. “Plavu halu” je MKI sporazumom ustupilo na korišćenje ŽPCG, bez naknade, i time direktno ugrozilo poslovanje OŽVS. Za sada je jedino rješenje potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji”, istakao je je Gačević.

On je rekao da još uvijek nemaju u OŽVS odgovor na zahtjev za uplatu de-minimis pomoći koje su namijenjene za isplatu otpreminina i doprinosa zaposlenima koji su ostvarili pravo na penziju, a gdje je rok za isplatu bio 30. 6. 2023. godine i sada su dodatno u riziku od tužbi od strane zaposlenih i UPCG. (Zahtjev je upućen Ministarstvu finansija, a traži se 200.000 namijenjenih za četiri radnika koji treba da se penzionišu.

Montekargo vratio pet miliona duga

Na ovom sastanku je predsjednik Odbora direktora Montekarga Brajović, kako navodi Gačević, rekao da imaju u vidu dug koji potražuje OŽVS i Željeznička infrastruktura (ŽICG), te da se ne vidi koje iznose je Montekargo isplatio od kada je Brajović preuzeo upravljanje Montekargom koji se u to vrijeme nalazio u sličnoj situaciji kao OŽVS danas, odnosno, pred stečajem.

“Brajović nam je saopštio da je u 2021. godini Montekargo isplatio 640 hiljada eura, a za 2022. godini 1,06 miliona, što za dvije godine iznosi 1,7 miliona i da je Montekargo pokušao da isplati naslijeđeni dug u potpunosti ali nije uspio. Montekargo je ŽICG 2021. godine isplatio 693 hiljada, a 2022. godine 1,17 miliona, ukupno 3,86 miliona. To je pet miliona za dvije godine”, naveo je Gačević, dodajući da ih je Brajović informisao da je Montekargo bez pomoći države uplatio više od tri miliona i time pomogao ŽICG jer im je budžet bio manji nego plate.

montecargo
foto: Luka Zeković

Gačević je kazao da je Brajović rekao da im najviše smeta što dolaze signali iz MKI koji govore da je Montekargo privilegovan, da neki kažu da ga treba blokirati, te da su bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i tadašnji direktor Direkcije za željeznice Dragana Lukšić bili izričiti da se ne smije blokirati nijedno željezničko preduzeće prije nego se upozna ministar sa tim.

“Momčilo Jelić je ostao pri stavu da se željezničke firme ne smiju blokirati prije nego se upoznaju direktor Direkcije za željeznice i ministar sa takvom odlukom”, rekao je Gačević.

On je kazao da je zaključak svih učesnika sastanka da su prezentovani problemi urgentni i svako će dati svoj doprinos kako bi se što prije riješio status OŽVS ne samo trenutno nego i u budućem periodu.

“Ovim putem apelujemo na Vladu i MKI da donosi odluke u korist OŽVS, jer će u suprotnom biti ugrožen cjelokupan željeznički saobraćaj u Crnoj Gori”, istakao je Gačević.

Ministarstva da pomognu Montekargu da vrati ostatak duga

Miroslav Brajović je istakao, kako navodi Gačević, da je potrebno da Ministarstvo finansija i MKI udruženo pomognu Montekargu kako bi se isplatio dug prema OŽVS.

“Lukač je rekao da je potrebno napraviti presjek stanja i informisao prisutne da shodno Zakonu o privrednim društvima snose odgovornost za troškove i da se odlaganjem usložnjava problem, te da je potrebno vidjeti šta mogu da riješe organi upravljanja (odbori direktora) i dostave predloge rješenja postojeće situacije Upravi za željeznice. Lukać je istakao i da ga zabrinjava stanje koje može da se reflektuje na bezbjednost u saobraćaju, počev od toga što zaposleni imaju osjećaj da su u nepovoljnijem položaju u odnosu na zaposlene u drugim društvima i nisu motivisani za rad, a nisu zanemarljivi ni uslovi u kojima rade”, rekao je Gačević,

Komisije nijesu riješile pitanje u vezi sa korišćenjem “Plave hale”

Marko Bertanjoli je istakao da su u ŽPCG svjesni značaja održavanja u željezničkom sistemu i da su raspoloženi, navodi Gačević, i kao i do sada da u skladu sa mogućnostima pomognu OŽVS da prevaziđe najurgentnije probleme. “Istakao je da što se tiče norma časa da je on u ovoj godini već jednom povećan i smatra da bi možda Ministarstvo ili Uprava za željeznice mogli donijeti odluku i subvencionirati OŽVS jedan dio iznosa norma časa. Sa tim potezom ne bi pomogli samo OŽVS, već i ŽPCG i Montekargu”, naveo je Gačević.

Prema njegovim riječima, Bertanjoli je ponovio da je neophodno da se oko pitanja “Plave hale” uključi Ministarstvo kapitalnih investicija i Uprava za Željeznice i da se kroz angažovanje eksternog eksperta odredi cijena koju bi ŽPCG u budućnosti plaćao, jer komisije koje su do sada sastavljane od članova obiju firmi koje su radile na problematici hale nisu dale predlog rješenja.

“Bertanjoli je istakao da je neophodno preduzeti hitne mjere u rješavanju problema Održavanja kako bi se izbjegao štrajk zaposlenihi i time bi se spriječili eventualni problemi koji bi nastali za ŽPCG u samom špicu turističke sezone”, rekao je Gačević.

Bonus video: