Damjanović i Mali o sudbini Instituta Igalo

Ministar finansija će u Beogradu razgovarati o dugu od 7,5 miliona eura, potraživanje je preuzela Agencija za osiguranje depozita Srbije

46085 pregleda 224 reakcija 118 komentar(a)
Na naplatu stigao dug nakon više od 30 godina: Institut Igalo, Foto: Arhiva Vijesti
Na naplatu stigao dug nakon više od 30 godina: Institut Igalo, Foto: Arhiva Vijesti

Sudbina Instituta “Simo Milošević” iz Igala biće poznata naredne sedmice, jer će u srijedu u Beogradu o njegovom dugu od oko 7,5 miliona eura razgovarati crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović i njegov srbijanski kolega Siniša Mali.

Institut od 1987. godine ima dug za kredit prema Jugobanci u vrijednosti oko 3,7 miliona eura, a on je sa kamatama narastao na oko 7,5 miliona eura. Zbog toga što je banka otišla u stečaj potraživanje je preuzela državna Agencija za osiguranje depozita koja je konačno dobila spor o ovom potraživanju 2021. godine kada je on pravosnažno priznat i od crnogorskih sudova.

Agencija je prošle sedmice blokirala račun Institutu Igalo na iznos od 7,5 miliona eura, a kako se državna kompanija već nalazi u velikim problemima ova blokada, ukoliko ostane na snazi, značiće siguran stečaj, koji bi vodio u bankrot i rasprodaju imovine.

Iz Agencija za osiguranje depozita prije tri dana stigao je predlog da su spremni da privremeno povuku blokadu računa, a iz Ministarstva finansija Srbije poziv da se progovorima pronađe trajno rješenje uz očuvanje ove zdravstveno-turističke institucije.

Damjanović je juče za “Vijesti” kazao da će glavna tema sastanka biti pronalaženje rješenja kako Institut ne bi otišao u stečaj.

“Spremni smo da čujemo predloge i ideje druge strane i da iznesemo našu argumentaciju u cilju pronalaženja hitnog rješenja za tešku situaciju u kojoj se nalazi Institut”, kazao je Damjanović.

On je kazao da se Institut sada nalazi u veoma lošoj finansijskoj situaciji zbog nagomilanih problema iz prethodnog perioda, pa tako i sada tokom ljetnje sezone,kada bi trebalo da ima najveće prihode, nema novca da izmiruje ni redovne obaveze.

“Blokada računa u ovom višemilionskom iznosu sigurno bi vodila u stečaj. Na sastanku u Beogradu, a i nakon toga, razmotrićemo i analizirati sve moguće modele kako bismo spriječili najgori scenario po ovu kompaniju”, kazao je Damjanović “Vijestima”.

Zaposleni u Institutu se sada nalaze u nekom obliku štrajka, a u više gradova se održavaju protesti za spas Instituta koje organizuje Unija slobodnih sindikata čiji članovi su većina zaposlenih u ovoj kompaniji. Zaposleni traže isplatu najmanje dvije zarade za koje je potrebno obezbijediti oko 800 hiljada eura.

Vlada je već pomagala kompaniji tako da je avansno plaćala za buduće usluge Instituta prema državnom Fondu za zdravstveno osiguranje.

Prema finansijskom izvještaju za prošlu godinu Institut ima akumulirane gubitke iz prethodnog perioda u vrijednosti od 28 miliona eura, dok kratkoročne i dugoročne obaveze i rezervisanja iznose oko 26 miliona eura.

Privredni sud u Podgorici je 2021. godine priznao odluku beogradskih sudova, a to je potvrdio i Apelacioni sud. Ukupan dug sa glavnicom, kamatama i sudskim troškovima za 30 godina je 7,5 miliona eura.

Vlada je vlasnik oko 56 odsto akcija Instituta, a Vila “Oliva” podgoričkog biznismena Žarka Rakčevića je vlasnik oko 27 odsto akcija, koje je ranije kupila od Vlade Srbije.

Vlada se još 2009. godine zaključkom obavezala da će u slučaju da Institut izgubi spor preuzeti dugove prema Jugobanci, ali to nije uradila.

Ranije je propao pokušaj prodaje Instituta češko-crnogorskom konzorcijumu “Filibert” i Vile “Oliva”.

Bonus video: