Ječmenica bez otpremnine, najavio tužbu

Ječmenica je nedavno postavljen za referenta za imovinu u Čistoći

17219 pregleda 12 komentar(a)
Tražiće poništaj rješenja: Saša Ječmenica, Foto: Goran Malidžan
Tražiće poništaj rješenja: Saša Ječmenica, Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora opštinskog preduzeća Čistoća u Pljevljima odbio je zahtjev bivšeg izvršnog direktora Saše Ječmenice (DPS) da mu isplati naknadu zarade u skladu s ugovorom koji je potpisao s bivšim Odborom direktora.

Ječmenicu je novi Odbor direktora jednoglasno razriješio dužnosti 21. juna, jer, kako je navedeno u obrazloženju, nije predložio godišnji program rada za ovu niti je podnio izvještaj o radu za prethodnu godinu, iako mu je to bila zakonska obaveza.

Sedam dana nakon što je smijenjen Ječmenica je podnio zahtjev za isplatu naknade zarade, a u zahtjevu je naveo da je shodno ugovoru o radu koji je potpisao s bivšim Odborom direktora u novembru 2021, u slučaju prestanka mandata prije isteka vremena na koji je izabran, stiče pravo da u Čistoći bude raspoređen na radno mjesto s odgovarajućom stručnom spremom na neodređeno vrijeme, odnosno da mu se isplaćuje naknada zarade u visini od ¾ ličnog dohotka do isteka mandata.

Ječmenica je najavio podnošenje tužbe protiv odgovornih u preduzeću.

“Tražiću poništaj rješenja o razrješenju kojim sam uskraćen za prava iz Ugovora o radu izvršnog direktora bez ikakvog pravnog obrazloženja. Oni su trebali da izvrše Ugovor, a ne da cijene njegovu zakonitost. To može samo sud, a ne Odbor direktora, koji nema nikakvo pravno znanje. Ja nisam ugovarao nikakve otpremnine ni bonuse. Isplata ¾ zarade bi mi prestala ako bih se negdje zaposlio. Dakle, ako bih se zaposlio poslije šest mjeseci, otišao bih iz firme sa šest hiljada eura. A neki radnici su uzimali više. Namjerno pokušavaju da predstave kako sam ja alav”, kazao je Ječmenica “Vijestima”.

Tvrdi da iste ¾ zarade ima menadžment Rudnika uglja, koji se na sva zvona hvalio kako oni nisu ugovarali otpremnine.

Ječmenica je nedavno postavljen za referenta za imovinu u Čistoći.

“Bio sam prinuđen da prihvatim zaključenje ugovora o radu kako ne bih ugrozio svoju egzistenciju i članova moje porodice, a zaštitu mojih prava tražiću sudskim putem”, rekao je Ječmenica.

Odbor direktora smatra da bi isplata ¾ zarade Ječmenici do isteka mandata predstavljala otpremninu, iako se u ugovoru termin otpremnina ne koristi.

“Članom 174 Zakona o privrednim društvima, propisano je da Odbor direktora može razriješiti izvršnog direktora prije isteka mandata, bez navođenja razloga, u kom slučaju izvršni direktor može tražiti isplatu otpremnine u skladu s Ugovorom zaključenim s predsjednikom Odbora direktora. Imajući navedeno u vidu da u skladu sa zakonom izvršni direktor može tražiti optremninu samo u slučaju razrješenja bez obrazloženja, evidentno je da u konkretnom slučaju izvršni direktor, koji je preduzeće doveo u poslovanje mimo zakonskih okvira u pogledu ostvarenja javnog interesa, kroz adekvatno pružanje komunalnih usluga, s kojim je obrazloženjem razriješen s dužnosti, nema pravo na isplatu otpremnine”, navodi se u Odluci o zahtjevu Ječmenice za isplatu naknade.

“Mislim da su u Odboru direktora sumnjivi i neznaveni ljudi. Smiješno je da revanšizam sprovode prema direktoru koji je prošlu poslovnu godinu završio sa 255.000 eura plusa. A to kriju. Oni nisu usvojili Izvještaj o radu za prošlu godinu, a po meni su u obavezi da razriješe vršiteljku dužnosti direktora Gordanu Lekić. Zbog neusvajanja Izvještaja postoji obavezujući razlog za razrješenje. Ako ne postupe po tome, onda su izvršili očiglednu diskriminaciju. Pogrešno misle da je to moj izvještaj, a to je izvještaj o radu pravnog lica”, tvrdi Ječmenica.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je da su svi direktori opštinskih preduzeća i ustanova, koje je postavila bivša lokalna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista i Bošnjačkom strankom, imali identičan ugovor kao Ječmenica. Čak je, ističe on, takav ugovor imala i vršiteljka dužnosti direktora Turističke organizacije.

“Oni nemaju pravo po zakonu da im se isplati otpremnina i mi im otpremnine nećemo isplatiti. Mi smo bili korektni i ponudili smo im da u nivou stručne spreme ostanu da rade, iako to nismo morali da uradimo. Neki su prihvatili da bi kasnije odbili”, rekao je Vraneš.

Rubežiću i Jovoviću radna mjesta umjesto otpremnine

Belis Pojatić, bivši direktor Galerije “Vitomir Srbljanović”, kazao je da se on nije pozivao na ugovor koji je potpisao s bivšim Savjetom te ustanove, ali je rekao da je podnio zahtjev za isplatu funkcionerske nakade u trajanju od godinu ili dvije s obzirom da on za godinu i po stiče uslov za penziju.

“Imam pravo na naknadu kao javni funkcioner, u visini zadnjeg dohotka godinu dana ili dvije, ako u tom periodu stičem uslov za penziju”, rekao je Pojatić.

Kaže i da su mu ponudili zaposlenje u Galeriji, ali da je on podnio zahtjev za funkcionersku naknadu kako ne bi prošao rok od mjesec za njegovo podnošenje.

Prema nezvaničnim informacijama bivša direktorica Biblioteke Stevan Samardžić Đina Bajčeta odbila je radno mjesto koje joj je nuđeno i smatra da ima pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 lična dohotka. Njen ugovor sa Narodnom bibliotekom ističe u januaru naredne godine, a za godinu i po stiče uslov za penziju.

Umjesto isplate otpremnine bivši direktor Centra za kulturu Nebojša Rubežić prihvatio je ponuđeno radno mjesto, kao i bivši izvršni direktor preduzeća za lokalne puteve Dragan Jovović.

Bonus video: