Predsjednik uprave NLB grupe Blaž Brodnjak za "Vijesti": Kamate bi trebalo da se stabilizuju naredne godine

Imali smo poteškoća u Crnoj Gori što nije tajna, ali smo to uspješno riješili jer više nema opterećenja koja su bila prisutna u bilansima. U podršci stanovništvu smo stalno prisutni, a želimo da podržimo projekte održive gradnje koja naročito sada dolazi do izražaja

26820 pregleda 56 reakcija 17 komentar(a)
Brodnjak, Foto: NLB Grupa
Brodnjak, Foto: NLB Grupa

Crna Gora ima puno prilika za izgradnju energetski održivih objekata i tu vidimo prostor za dalji plasman naših proizvoda. Svi projekti i proizvodi firmi čije poslovanje je usmjereno na smanjenje potrošnje energije su u fokusu ne samo naše banke u Crnoj Gori, nego i cijele grupacije, jer za tu podršku ne raspolažemo samo sa potencijalom banke već potencijalom cijele NLB grupe.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB grupe.

Tržište Crne Gore je relativno malo u poređenju sa ostalim tržištima u regionu i posljednjih godina, prema riječima Brodnjaka, NLB ima solidan trend rasta u segmentu poslovanja sa stanovništvom, dok raste fokus na saradnji sa privredom.

“Imali smo poteškoća u Crnoj Gori što nije tajna, ali smo to uspješno riješili jer više nema tih opterećenja koja su bila prisutna u bilansima. U podršci stanovništvu smo stalno prisutni, a fokus ostaje stambeno kreditiranje. Želimo da podržimo projekte održive gradnje koja naročito sada dolazi do izražaja”, kazao je Brodnjak.

Kao moguća barijera u smislu poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, smatra on, za strane investitore je neuporediva sudska praksa sa drugim tržištima, u pojedinim slučajevima.

“Međutim, vidimo ambiciju da se to uredi. U kontekstu pridruživanja EU je nužno imati neku uporedivu praksu. Dakle, sudska praksa uporediva sa centralno-evropskom praksom je pozitivan pomak”, istakao je Brodnjak.

Na pitanja da li se mogu očekivati povoljnije kamatne stope, sagovornik “Vijesti” je kazao da one u velikoj mjeri zavise od Evropske centralne banke (ECB).

“Oni su nagovijestili da smo veoma blizu vrha kada je riječ o rastu kamatnih stopa. Možemo očekivati još jedan rast u septembru, nakon čega bi, vjerovatno do sredine iduće godine imali stabilnu situaciju i u drugoj polovini naredne godine mogli krenuti u pravcu njihovog snižavanja. Dakle, očekujem stabilizaciju i pad, a da li će ikad pasti ispod dva odsto ostaje da se vidi”, kazao je Brodnjak.

Kada su u pitanju novine u vezi sa plasmanom novih proizvoda NLB uvodi Google pay, Apple pay i Smart POS.

“Google i Apple nisu iskazivali interes pa je uvezivanje banaka sa više tržišta, imalo snažan doprinos modernizaciji i podršci u digitalizaciji lokalnim tržištima. Druga novina za klijente NLB Banke biće Smart POS, koji će biznisima omogućiti da POS terminal imaju u mobilnom telefonu. Za manje biznise to je zanimljivo jer se kao alternativa gotovini, za plaćanje sve više koriste kartice. NLB će dobre prakse i novitete iz Slovenije planirati i za Crnu Goru. U Sloveniji se uz digitalni potpis kredit može ugovoriti online. Bilo da aplicirate preko kontakt centra, putem video-poziva koji je dostupan i na crnogorskom tržištu, ili preko naših drugih aplikacija, dostupni ćemo biti 24/7 i većinu poslova će klijent samostalno moći da odradi, bez potrebe da posjeti poslovnicu, osim u slučaju kada želi ugovoriti stambeni ili hipotekarni kredit”, naveo je Brodnjak.

Prema njegovim riječima, ni kovid, ni rat u Ukrajini i globalni aspekti nesigurnosti nijesu imali uticaj na bankarsko poslovanje u regionu. Region nije toliko zavisio od tih globalnih trendova, a sada je pred njih na stolu vjerovatno najveća prilika u istoriji.

“Krize su centralno-evropski industrijski bazen navele na aktivno razmišljanje kako smanjiti troškove, te se značajan dio proizvodnje seli iz Azije i drugih kontinenata nazad u Evropu. Mi smo tu kao regija dobro pozicionirani i ako se region uspije povezati, ako oborimo političke granice i izgradimo mostove u smislu slobodnog protoka ljudi i talenata i kapitala, uz Hrvatsku i Sloveniju koje bi se pridružile, na taj način svi lideri regije stvoriće bolju pregovaračku poziciju. Tako možemo ubrzati proces ulaska u EU. Iz Evrope mogu doći značajna ulaganja koja će podržati infrastrukturu, energetske objekte sa održivim izvorima. Ono što je važno da roba ne smije čekati na granici i da imamo bilo kakve birokratske prepreke. Zajedno smo mali za jedno ozbiljno tržište, a ako djelujemo kao sedam, osam tržišta samo sebi stvaramo prepreke. Sad smo došli do tačke gdje je vrijeme da se prestane pričati o političkim granicama i da pričamo o perspektivi i viziji”, naglasio je Brodnjak.

Moguća nova ukrupnjavanja banaka u regionu

Brodnjak je istakao da je bankarski sektor u regionu snažan i po pitanju kapitala i likvidnosti i na istorijskom nivou stabilnosti.

“Vjerovatno da će biti još ukrupnjavanja jer je situacija u pojedinačnim zemljama različita. U Crnoj Gori smo zadovoljni pozicijom koju imamo po aktivi. Potencijalno vidimo sebe u ukrupnjavanju na tržištima gdje imamo relativno manju poziciju (Federacija BiH) i ulazak u Hrvatsku i Albaniju gdje nas uopšte nema. Na taj način zaokružili bismo cijeli Zapadni Balkan. U Crnoj Gori smo zastupljeni sa oko 16 odsto, kupili smo Komercijalnu banku i napravili manji akvizicijski korak, a zainteresovani smo za ulazak u Hrvatsku gdje još nismo prisutni zbog neriješenih problema koji datiraju još iz bivše Jugoslavije”, objasnio je Brodnjak.

On je istakao da pripada generaciji koja javno tvrdi da imamo ne samo priliku, nego i odgovornost, da pustimo prošlost iza sebe i da dođemo do dogovora koji će omogućiti svjetliju budućnost u regionu.

“NLB je dobro pozicionirana, prirodni je i strateški partner za Hrvatsku jer je ona treći ili četvrti trgovinski partner sa Slovenijom i Srbijom i najznačajniji partner u BIH. U tako povezanom regionu mi možemo biti oslonac za trgovinsko finansiranje i praćenje trgovinskih i robnih tokova. NLB vidim kao regionalnu platformu za rast blagostanja i kreiranja bolje budućnosti za naš region, koji je naš dom”, kazao je Brodnjak.

Bonus video: