Predstavnici trgovine i proizvođača hrane: Podnosimo najveće troškove, izazove i rizike, razumijemo građane

"Razlozi visokih cijena su brojni, a primarni su što Crna Gora i dalje nema dovoljnu proizvodnju svojih prehrambenih i brojnih drugih potrošnih proizvoda, pa je kao takva, uvozno orijentisana", navodi se u saopštenju

9525 pregleda 45 reakcija 18 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PKCG
Sa sastanka, Foto: PKCG

Predstavnici trgovine i proizvođača hrane saopštili su da podnose najveće troškove, izazove i rizike kako bi održali stabilno snadbijevanje tržišta, ali i da razumiju građane koji bi željeli da imaju pristupačnije cijene u malopodajnim trgovačkim lancima.

"Razumijemo građane koji bi željeli da imaju pristupačnije cijene u malopodajnim trgovačkim lancima, kao što razumijemo i posao medija da istražuju i izvještavaju u javnom interesu", saopštili su predstavnici trgovine i proizvođača hrane u ponedjeljak na sastanku sa predsjednicom Privredne komore (PKCG) Ninom Drakić.

Međutim, kako su naveli, najveće troškove, izazove i rizike, podnose oni, kao trgovinski lanci i proizvođači hrane, kako bi održali stabilno snadbijevanje tržišta svim potrebnim proizvodima, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Oni su, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetili da se trude da budu spremni za svaku vrstu kriznih okolnosti, kakve su se dešavale i traju u posljednje tri godine.

Na sastanku je konstatovano da je najveći javni interes, ipak, stabilno snadbijevanje tržišta, koje je, za same trgovinske lance u maloj državi kakva je Crna Gora, postalo veoma izazovno i skupo.

"Razlozi visokih cijena su brojni, a primarni su što Crna Gora i dalje nema dovoljnu proizvodnju svojih prehrambenih i brojnih drugih potrošnih proizvoda, pa je kao takva, uvozno orijentisana", navodi se u saopštenju.

Drugi veliki razlog jeste činjenica malog tržišta, za koje ne važe isti uslovi uvoza kao za velike države, koje imaju i veliku sopstvenu proizvodnju i velike obrte, pa im se i uvozni proizvodi nude pod neuporedivo boljim uslovima.

Kada se tome dodaju poremećaji na tržištu, uzrokovani i pandemijom, koji se još osjećaju, a zatim i rat u Ukrajini, najvećoj žitnici Evrope i globalna inflacija, može se razumjeti da cijene ne diktiraju samo trgovinski lanci, već i uslovi poslovanja i okolnosti u kojima se nalazimo.

„Uprkos činjenici da i kroz naše trgovinske lance nastojimo da podstaknemo i osnažimo i domaću proizvodnju, suočavamo se sa politizovanim i kritizerskim izjavama, koje čine veliku štetu time što stvaraju utisak da nam domaća proizvodnja i trgovina uopšte nijesu potrebne“, saopšteno je na sastanku.

Konstatovano je i da su izjave zvaničnika i analitičara o cijenama u trgovinskim lancima, koji se prenose u medijima, tendenciozno istrgnute iz ekonomskog konteksta, bez dovoljno argumenata i poznavanja realnog tržišta.

„Takve izjave dovode građane u zabludu i stvaraju tenzije prema trgovinskim lancima, koji su zaposlili na hiljade naših građana, obezbijedili visoke standarde kupovine, afirmisali i pokrenuli brojne domaće inicijative i akcije, a što je najvažnije, uz brojne izazove, nastoje da građani, ali i turisti i cijela privreda, imaju izbor i dovoljnu količinu svih proizvoda", saopšteno je na sastanku.

Privrednici su pozvali na što skorije formiranje nove vlade, kako bi se u partnerskom dijalogu države i privrede došlo do rješenja za aktuelne ekonomske izazove.

Oni su pozvali i na efikasan rad parlamenta, prilikom raspravljanja i donošenja kvalitetnijih zakonskih rješenja, kojima će se podsticati privreda i društveni razvoj, uz primjenu najvisočijih standarda i evropske prakse, kako bi građani imali bolju perspektivu i lični standard.

Na kraju sastanka predstavnka i trgovine i proizvođača hrane, zaključeno je da će, u cilju zaštite privrede i adekvatnog informisanja javnosti, PKCG u narednom periodu, jednom sedmično, objavljivati sondažu maloprodajnih cijena istih proizvoda u trgovinskim lancima kod nas i u okruženju.

Bonus video: