Blokirana prodaja kućica na Bojani?

Prema nezvaničnim informacijama, kupac bilo kojeg objekta na obalama rijeke, uprkos pisanom ugovoru o kupoprodaji sa prodavcem, u Morskom dobru ne može biti upisan umjesto sadašnjeg zakupca “Vijesti” su ranije objavile i kako se navodno reketiraju građani koji regularno konkurišu za lokacije čiji su zakupci bili i prethodnih godina ili decenija, u Morskom dobru ćute o tome...

28863 pregleda 82 reakcija 30 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Shutterstock
Ada Bojana, Foto: Shutterstock

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom blokiralo je prenos prava ugovora o korišćenju državne imovine na obalama Bojane na treća lica, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Prema istim saznanjima, to znači, da makar zasada, kupac bilo kojeg objekta na obalama rijeke, uprkos pisanom ugovoru o kupoprodaji sa prodavcem, u JP ne može biti upisan umjesto sadašnjeg zakupca, preuzeti njegova prava i obaveze i eventualne privilegije prilikom bodovanja na nekom novom tenderu.

“To nije korektno, objekti su u privatnoj svojini i tim potezom JP samo se otvara prostor za još veću korupciju”, kazao je “Vijestima” sagovornik čiji je identitet poznat redakciji.

“Vijesti” su nedavno objavile da se iza očiju javnosti, na marginama tenderskih procesa JP, odvijaju nezakonite aktivnosti u kojima probrani aktuelni zakupci lokacija, kao mete ucjena trećih lica, izdvajaju znatna novčana sredstva da bi zadržali status kod Morskog dobra koji imaju...

“To je javna tajna o kojoj malo ko želi da govori, ni oni koji daju novac a posebno ne oni koji reketiraju”, kazao je sagovornik dobro upućen u dešavanja tokom javnih oglasa JP.

Prema saznanjima “Vijesti” iz ulcinjskog pravosuđa, još nema zvaničnih prijava za reketiranje zakupaca kupališta i lokacija na Velikoj plaži, odnosno rijeci Bojani.

Ni u JP ne znaju da li se aktuelni zakupci ucjenjuju i reketiraju.

“Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom postupa na osnovu zvaničnih prijava, u granicama svoje nadležnosti. Iste prijave proslijedimo organima nadležnim za dalje procesuiranje, centrima bezbjednosti ili drugim državnim organima, odnosno na utvrđivanje postoje li osnovi sumnje da je u tim radnjama učinjeno neko krivično djelo”, stoji u šturom odgovoru JP na pitanja “Vijesti”.

U odgovorima se potvrđuje da su privremeni objekti na obalama rijeke Bojane u režimu privatne svojine.

“Javno preduzeće ustupa na korišćenje privremene lokacije, odnosno zemljište u svojini države Crne Gore za postavljanje montažno-demontažnih objekata. Prenos prava i obaveza iz ugovora o korišćenju morskog dobra, odnosno privremenih lokacija, a ne objekata, moguć je shodno Zakonu o morskom dobru, uz prethodnu pisanu saglasnost Javnog preduzeća”, stoji u odgovorima.

U odgovorima JP nigdje se ne pominje da je to preduzeće blokiralo prenos prava ugovora na treća lica koje je, prema saznanjima “Vijesti”, na snazi.

“Vijestima” nije odgovoreno ni na pitanja koliko je u zadnjih pet godina promijenjeno zakupaca kupališta u Ulcinju i lokacija na Bojani, da li JP ima saznanja o tzv. prodaji plaža i kućica na Bojani - prodaji prava na korišćenje prostora sa izgrađenom infrastrukturom i da li je to zakonito i ako nije, da li je neko snosio odgovornost zbog toga…

U nedavnom tekstu “Vijesti” su objavile i kako se navodno reketiraju građani koji regularno konkurišu za lokacije čiji su zakupci bili i prethodnih godina ili decenija.

“To su dobro organizovane grupe, koje za potrebe nadmetanja na tenderu pronađu uglavnom nepoznate osobe. Preko svojih veza obično znaju i kolike su ponude i sa koliko novca bi oni trebalo da učestvuju u nadmetanju da bi pobijedili.

Tada nastaju mučni i tajni pregovori sa dosadašnjim zakupcima koji pristaju da im daju određenu sumu kako bi ovi odustali od nadmetanja”, pojasnio je tada sagovornik.

Naveo je da je logično da te ekipe imaju i jake veze u nekim državnim institucijama, preko kojih ostvaruju svoje ciljeve.

“To je savršeni mehanizam, to je hobotnica”, kazao je on.

Te navode niko nije demantovao.

“Vijesti” su objavile da je javna tajna da je određeni broj zakupaca ulcinjskih kupališta ali i kućica na Bojani, dobro naplatio dugogodišnji angažman sa Morskim dobrom. Za plaže su u pitanju stotine hiljada eura, a spekuliše se da je jedan dugogodišnji zakupac pravo na svoje kupalište nedavno prodao za milion eura. Za kućice na Bojani sume su manje i, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u prosjeku se mogu kupiti za 120-150 hiljada eura.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna kućica nedavno je prodata i za 250 hiljada eura.

Napustio dom nakon tri decenije

Ulcinjanin, čije ime i prezime je poznato redakciji, nedavno je prodao svoju kućicu i barku - tamo je i živio tri decenije.

Prije toga, on se “Vijestima” nekoliko puta požalio da je njegova lokacija zapala za oko nekom drugom i da taj neće odustati iako je on na Bojani od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Rekao je i da će ispričati sve što zna, ali do sastanka sa novinarom nije došlo.

On je u međuvremenu prodao kućicu i barku i, kako tvrdi njegova rodbina, privremeno napustio Crnu Goru. Njegovi bliski rođaci kaži da ne znaju da li je on bio primoran da nakon decenija provedenih na rijeci proda sve i ode.

Bonus video: