Najviše ugroženi penzioneri na sjeveru

Udruženje za zaštitu prava radnika i nezaposlenih i Bjelopoljski demokratski centar predali inicijativu Vladi za hitnu odluku o izmjenama Zakona o PIO

5057 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta penzionera, Foto: Jadranka Cetkovic
Sa jednog od ranijih protesta penzionera, Foto: Jadranka Cetkovic

NVO “Bjelopoljski demokratski centar” i Udruženje za zaštitu prava radnika i nezaposlenih lica Opštine Bijelo Polje uputili su Vladi inicijativu za donošenje odluke o podnošenju izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

“Inicijativa je pokrenuta radi stvaranja uslova za uređivanje prava na starosnu penziju muškaraca i žena u skladu sa pravnim stavom većine sudija Ustavnog suda, imajući u vidu da je odluka Ustavnog suda pravosnažna i da je njom ukinuta odredba člana 17. stav 1. Zakona, a koja je propisivala da muškarci mogu u starosnu penziju sa 66 godina a žene sa 64 godine starosti i najmanje 15 godina staža”. Inicijativu smo u petak predali kabinetu predsjednika Vlade Milojka Spajića”, kazao je predsjednik “Bjelopoljskog demokratskog centra” Zdravko Janjušević.

Janjušević je kazao da će, ako inicijativa koju je podržao veliki broj građana, ne urodi plodom, organizovati sakupljanje 6.000 potpisa, nakon čega će od poslanika tražiti donošenje novog ili izmjene postojećeg zakona, kako bi se zaštitili interesi građana.

U civilnom sektoru smatraju da su ovom i ovakvom odlukom ugrožena prava građana, pogotovo sjevera.

“Ogroman broj građana ne ispunjava uslove za odlazak u penziju i dugi niz godina se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bez ikakve naknade, već samo služe kao statistički podatak. Tranzicija, i katastrofalno odrađena privatizacija su od nekada uspješnih uposlenika u privednim subjektima napravili socijalne slučajeve, a sada već bivše fabrike ostavile u ruglu i ruinama kao ogledalo ‘uspješne privatizacije’. Bivši radnici Vunka, Mladosti, Jekona, Gornjeg Ibra, Košute, Bjelasice Rade, Imaka, Lenke, Prve Petoljetke… i drugih subjekata sa sjevera su bez riješenog materijalnog položaja čekali da ostvare ovaj uslov koji je i kao takav za njih bio skoro pa nedostižan”, navodi Janjušević.

Nakaradna odluka Ustavnog suda, ocjenjuju u inicijativi, je kap koja je prelila čašu.

“Ovo je velika nepravda i kamen oko vrata za bivše radnike, decenijama željne pravde na putu rješavanja egzistencijalnog pitanja. Vođenje pogubne ekonomske politike iz prošlosti koju su personifikovala partijska zapošljavanja, pljačka državnih resursa, visoka stopa migracija ne samo da se zaustavila nego je kroz institucionalni okvir ozakonila i zaustavila ispravljanje nepravde prema bivšim radnicima koji su uslijed stečaja ili zbog oblika organizacije i reorganizacije privrednih kolektiva ostali bez posla. Većina ljudi sa sjevera nije iskoristila, odnosno nije im pripala otpremnina pogotovu onima koji su radili u rudarsko- metalskom sektoru. Takođe, većina bivših radnika nije iskoristila ni druga prava, poput minornih otpremnina od 1.926 eura, zaostale plate, zarade po godini staža, akcije i drugo”, navode u inicijativi.

Većina građana, posjećaju u inicijativi, sada živi u nevjerici i zebnji za svoju starost.

“Crna Gora je država socijalne pravde i pravičnosti, pa rukovodeći se tim postulatom od Vlade tražimo da do zakonskog roka to jest do 3. decembra 2023. godine podnese izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). Kao organizacije civilnog društva i građani moramo zaštititi svoja prava. Pokrenućemo i zatražiti preispitivanje ove i ovakve sudske odluke pred svim domaćim instancama. Kada iscrpimo pravo kod domaćih organa ustavnost i zakonitost ćemo otvoriti pred međunarodnim adresama odnosno pred sudom u Strazburu”, zaključuju u inicijativi.

Bonus video: