CEDIS-u stigle tri ponude za brojila

Ovi tenderi su bili blokirani od maja prošle godine što je izazvalo krizu i na građevinskom tržištu jer stanovi nisu mogli biti priključeni na elektro mrežu

3653 pregleda 3 komentar(a)
Dvoje ponuđača ponudilo kineska brojila (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Dvoje ponuđača ponudilo kineska brojila (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

U Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) juče su stigle tri ponude na javne nabavke 65 hiljada pametnih brojila, na tenderima koji su bili blokirani još od maja prošle godine zbog žalbenih postupaka.

Prema nezvaničnim informacija “Vijesti”, ponude za isporuku brojila dostavio je konzorcijum “Enerdat i Mezon” sa kineskim brojilima, “Prointer Infinity” iz Banjaluke sa kineskim brojilima i “Somboelektro” sa brojilima srbijanskog proizvođača “Meter&Control”.

Komisija CEDIS-a odluku o izboru prvorangiranog treba da donese u narednih nekoliko dana, a najkasnije do kraja iduće sedmice.

Dva sporna tendera za nabavku brojila su iz maja i jedan iz decembra prošle godine, a nakon žalbenih i sudskih postupaka odblokirana su krajem oktobra ove godine.

Zbog žalbenih postupaka, CEDIS u ovom periodu od godinu i po nije mogao na poništi ove tendere niti da raspiše nove, što je stvorilo velike probleme u funkcionisanju ovog preduzeća. Velike probleme, kako su “Vijesti” već objavile, imale su i građevinske kompanije koje se bave stanogradnjom, ali u kupci stanova, koji se nisu mogli useliti u završene stanove jer nisu priključeni na elektro mrežu zbog toga što CEDIS nema dovoljno brojila. CEDIS je problem ublažavao kupujući brojila na takozvanim malim nabavkama.

Prema tenderskoj dokumentaciji rok za dostavljanje brojila je 120 dana (četiri mjeseca) nakon potpisivanja ugovora, odnosno u najboljem slučaju, ukoliko ne bude novih žalbi, CEDIS bi ih dobio u aprilu naredne godine. Međutim, ukoliko bude novih žalbi, cijela procedura se može ponovo odložiti u nedogled.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) trenutno istražuje nabavke električnih brojila iz 2018. i 2019. godine na osnovu dokumentacije koju je 2021. dobilo od tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija i kasnije od CEDIS-a. Ove nabavke odnose se na prihvaćene ponude konzorcijuma koje je vodio “Mezon”.

Osim samih procedura i tenderskih uslova koji su išli u korist “Mezona”, sporno je bilo i to što je prema potpisanim i sprovedenim ugovorima iz 2018. i 2019. godine cijena samog brojila bila 283,4 eura, dok je njihova ugradnja plaćana “Mezonu” po 663 i 713 eura po brojilu. U toj dokumentaciji se navodi da standardna cijena ugradnje brojila na istim poslovima u regionu ne prelazi 50 eura, odnosno da je državni CEDIS tada imao višemilionske troškova koje nije trebalo da ima.

Komisija CEDIS-a odluku o izboru prvorangiranog treba da donese u narednih nekoliko dana, a najkasnije do kraja iduće sedmice.

Bonus video: