Opština Budva osporila odluku prema kojoj je dužna da njemačkoj kompaniji isplati 40 miliona eura

Postrojenje za tretman otpadnih voda, koje je svečano prije gotovo deceniju otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata, ali i još neistražena potencijalna korupcionaška afera kriminalne grupe na čijem je čelu bio Svetozar Marović...

27779 pregleda 36 reakcija 10 komentar(a)
Postrojenje za tretman otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za tretman otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Opštna Budva osporila je pred Regionalnim sudom u Frankfurtu odluku Međunarodnog arbitražnog tribunala prema kojoj je dužna da njemačkoj kompaniji WTE iz Esena isplati 40 miliona eura na ime garancije za izgradnju postrojenja za tretman otopadnih voda.

U lokalnoj upravi, kako je rečeno “Vijestima”, polažu nadu da bi Regionalni sud mogao da uzme u obzir dokaze koje su iznosili tokom arbitražnog postupka, počev od, kako su naveli, činjenice da je garancija falsifikovan dokument, što je ustvrdio i pokojni gradonačelnik Rajko Kuljača, da ga on nije potpisao, da je posao izgradnje postrojenja korupcionaška afera, te da je nekadašnji izvršni direktor njemačke kompanije Ginter Faust priznao pred Specijalnim tužilaštvom da je smišljeno “naduvao” fakture, kako bi tadašnji visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović mogao da vrati tri miliona eura duga.

Arbitražni sud, čije je sjedište takođe u Frankfurtu, odbacio je, međutim, sve tvrdnje Opštine Budve i prihvatio zahtjev WTE.

“Pravni tim je u prethodnih nekoliko dana analizirao i uspio da sagleda odluku i pripremi set odgovora na ovaj pokušaj ozakonjenja korupcije bez presedana. Dakle, sporna odluka je donijeta od strane tri osobe koje su očigledno pristrasno postupale u korist WTE i u vezi sa tim napominjemo da od juna mjeseca 2022. godine traje postupak po zahtjevu Opštine pred njemačkim redovnim sudom u smislu izuzeća sva tri člana arbitražnog tribunala zbog očigledne pristranosti u korist WTE. Taj postupak za izuzeće još traje. Ispostavlja se da smo bili u pravu kada smo pokrenuli navedeni postupak za izuzeće arbitara koji su donijeli spornu presudu u vezi sa falsifikovanom garancijom”, ranije je saopšteno iz Opštine Budva.

Iz Opštine navode da je “tribunal u potpunosti zanemario koruptivnu prirodu čitavog ‘aranžmana’ sa WTE, o čemu svjedoče i brojne pravosnažne krivične presude izrečene pred Višim sudom u Podgorici”.

“Takođe, zanemarena je činjenica da se u slučaju sporne garancije radi o notornom falsifikatu (o čemu postoji nesporan i neosporen nalaz vještaka grafologa), a o čemu je SDT još 2020. odnosno 2021. godine detaljno informisan u formi krivične prijave i više dopuna, a dodajmo da o tom falsifikatu postoji komunikacija tužilaštava više država”, navode iz Opštine.

“Vijesti” su nakon objave da bi se Opština Budva mogla suočiti sa milionskom isplatom objavile i stav dr Jelene Vukadinović Marković, naučne saradnice u beogradskom Institutu za uporedni pravo, da “za razliku od sudske, protiv arbitražne odluke se ne može uložiti žalba ili drugi pravni lijek u cilju odlaganja izvršenja”.

Ekspertkinja za međunarodno pravo i arbitražu, uz napomenu da nema detalje pomenute arbitražne odluke, navela je da arbitražne odluke uživaju status sudske odluke i da su stranke dužne da ih izvrše - dobrovoljno ili prinudnim putem...

Bivši gradonačelnik Budve Marko Carević podnio je krivičnu prijavu protiv sada pokojnog Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u slučaju.

Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Specijalno tužilaštvo, na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić, odbacilo je prijavu zbog smrti prijavljenog, kao i protiv NN lica, jer, kako je navedeno, ne postoji osnovana sumnja da su izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti...

Inostrana kompanija koja je krajem 2019. naplatila državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića već u januru 2020. spakovala je kofere i ostavila postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica u katastrofalnom tehničkom stanju.

Naknadno je podnijela još jednu tužbu, i to međunarodnom sudu u Ženevi, kojom traži naplatu još 31,9 miliona eura.

Postrojenje za tretman otpadnih voda, koje je svečano prije gotovo deceniju otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, u prisustvu i šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine Budva, ali i još neistražena potencijalna korupcionaška afera kriminalne grupe na čijem čelu je bio taj Budvanin koji je godinama u Srbiji, nedostupan crnogorskim pravosudnim organima...

Iz Opštine Budva su u više navrata isticali da međunarodne arbitraže ne bi bilo da je tužilaštvo, kada je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić, podiglo optužnicu.

Ukoliko pred domaćim sudom bude priznata odluka međunarodne arbitraže, Budva bi se usočila sa najvećoj finansijskoj krizom. Budžetom za narednu godinu, iako je “težak” 60 miliona eura, nijesu predviđena sredstva za izmirivanje obaveze u slučaju “otpadne vode”, već bi se, kako je rečeno, radio rebalans, a lokalna uprava bi tražila pomoć od Vlade kako bi uzela kredit i platila dug.

Njemačka vlada garantovala Budvi za pola miliona?

Iz Opštine Budva “Vijestima” nikada nijesu odgovorili da li su upoznati da je i Njemačka, odnosno tamošnje ministarstvo za ekonomsku saradnju, izdalo investicionu garanciju Opštini Budva za posao koji je imala sa WTE.

Na ime te garancije, kako piše u odluci Skupštine opštine, Opština se obavezala da plaća 1 odsto investicije, odnosno nekih pola miliona njemačkoj Vladi.

Prema toj garanciji, ukoliko njemačka kompanija WTE nije izvršila ugovorene obaveze, Njemačka je dužna da isplati garanciju Budvi.

Da li u Opštini postoji pomenuta garancija - navodno niko ne zna, iako u Odluci o dugoročnom zaduženju, koju je usvojila lokalna Skupština početkom marta 2010. godine, jasno piše koje su bile obaveze jedne i druge strane.

Bonus video: