Brand New Tivat odlazi u istoriju

Likvidira se zajednička neuspješna firma Opštine i beogradskog biznismena

17024 pregleda 23 reakcija 1 komentar(a)
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković

Zajedničko preduzeće Opštine Tivat i kompanije Astrer Communications, firma Brand New Tivat (BNT), biće likvidirano, čime se nakon deset godina od pokretanja te priče, stavlja tačka na ovaj neuspješni projekat bivše DPS-om predvođene lokalne vlasti.

Lokalni parlament Tivta ovlastio je gradonačelnika Željka Komnenovića da potpiše sporazumni raskid ugovora o osnivanju BNT-a koji je Opština sa Aster Communicationsom sklopila 22.januara 2014. Ta kćerka- firma beogradske kompanije TBWA koja je bila partner lokalne uprave u tom neuspješnom javno-privatnom partnerstvu je već ranije donijela odluku da se pokrene sporazumni proces gašenja i likvidacije firme Brand New Tivat doo.

Između dosadašnjih partnera postignuta je saglasnost da Opština u visini svog vlasničkog udjela od 45 odsto u BNT-u ulčestvuje u izmirenju zaostalih obaveza te firme koje su na dan 31. decembra 2023. iznosile ukupno 9.992 eura. To znači da će iz gradska kase biti izmiren iznos zaostalih obaveza BNT-a za plate zaposlenih u visini od 4.496 eura a Opština će Aster Communicationsu platiti i dodatni iznos od 1.245 eura na koliko je procijenjenja vrijednost kancelarijske opreme BNT-a koju će takođe preuzeti lokalna uprava.

Aster Communications s druge strane, izmiriće preostali dio obaveza firme koja se gasi od 5.495 eura i na sebe preuzeti obavezu da će izmiriti sva potencijalna druga dugovanja BNT-a koja se eventualno budu pojavila u periodu od pet godina nakon brisanja te firme iz Centralnog registra Privrednog suda. Sve obaveze Opštine prema BNT i eventualnim povjeriocima te firme prestale su 31. decembra 2023.

Amblem Tivta koji je bio osmislio BNT
Amblem Tivta koji je bio osmislio BNTfoto: Siniša Luković

Na taj način definitivno će biti stavljena tačka na kontroverznu priču o projektu Brand New Tivat koju su još 2013, pokrenuli tadašnji predsjednik Opštine Dragan Kankaraš (DPS) i tadašnji koordinator vrha DPS-a za Tivat i bivši crnogorski ministar turizma Predrag Nenezić. Ugovor o osnivanju kompanije BNT potpisali su gradonačelnik Kankaraš i suosnivač Aster Communicationsa, beogradski biznismen Bojan Joksimović 22. januara 2014, a BNT je formiran sa osnivačkim kapitalom od tri eura od čega je udio Astrera 1.65, a Opštine Tivat 1,35 eura. (55:45 odsto). Opština se uz to obavezala da toj firmi besplatno za rad ustupa i poslovni prostor u svom vlasništu.

Ugovorio posao: Dragan Kankaraš
Ugovorio posao: Dragan Kankarašfoto: Siniša Luković

Za sva dosadašnja ulaganja u BNT koja su u protekih deset godina ukupno iznosila skoro 700.000 eura, Opština je od te firme dobila samo u međuvremenu ugašeni sajt www.brandnewtivat.me koji je sadržajem bio prilično sličan sajtu Turističke organizacije Tivat, te nekoliko kraćih propagandnih filmova na temu lokalnog kulturnog nasljeđa ili turističkih atrakcija. Uz to, BNT je pružao usluge dizajna i štampanja raznih propagandnih materijala ili izrade grafičkih rješenja za promociju raznih aktivnosti Opštine i raznih lokalnih ustanova i udruženja, što su svi oni takođe dodatno plaćali BNT-u.

BNT je prethodnih godina poslužio i kao mjesto zapošljavanja bliskih srodnika funkcionera nekadašnje lokalne vlasti koju je činila koalicija DPS-SD-HGI, pa su tako posao u toj poluopštinskoj firmi pored ostalih, našle i supruga jednog od bivših odbornika i funkcionera OO DPS Tivta, kao i supruga bivšeg potpredsjednika Opštine Ilije Janovića (HGI).

BNT je svake godine poslovala pozitivno sa simboličnom dobiti, a ogromna većina svih prihoda koje je ta firma ostvarivala odnosila se na budžetska izdvajanja same Opštine Tivat koja jer za “promotivne aktivnosti.-brendiranje grada Tivta” godišnje u prosjeku trošila po oko 60.000 eura. Pod okriljem BNT, Tivat je u ljeto 2015. prvi u Crnoj Gori krenuo u proces kako je tada rečeno, “brendiranja grada”. Na velikoj svečanosti u zgradi Opštine tada je javnosti pompezno predstavljen novi slogan “Tivat - mnogo svjetova u jednom” pod kojim bi se taj grad ubuduće prezentovao svijetu, ali i sopstvenim građanima, a otkriven je i novodizajnirani logo Tivta.

Najavio brojne benefite: Ivan Novosel
Najavio brojne benefite: Ivan Novoselfoto: Siniša Luković

Proces brendiranja Tivta će, kako se tada čulo, trajati godinama, pa čak i decenijama, i treba da rezultira “prepoznatljivošću ovog grada na svjetskim meridijanima, kao mjesta koje nudi lijepo življenje svojim stanovnicima, atrakcije turistima i dobar ambijent biznisu”.

Ciljevi tog poduhvata zvanično su bili “efikasnije privlačenje ljudi i kapitala, dugoročno građenje prepoznatljivosti tivatske sredine i očuvanje njene autentičnosti, a sve u svjetlu aktuelnih i predstojećih razvojnih procesa”. To su 2015. poručili tadašnji DPS čelnici Opštine i rukovodioci BNT-a, napominjući da je “brendiranje ekonomski razvojni projekat koji usaglašava lokalnu zajednicu, biznis i posjetioce i u njemu moraju učestvovati sve zainteresovane strane”.

Bojan Joksimović iz TBWA naglasio je tada da je “brendiranje jedini jezik koji svijet danas razumije”, dok je tadašnji gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) poručio da će to donijeti brojne benefite cijelom gradu. Kreativni direktor kampanje Miloš Ilić iz BNT predstavio je vizuelno riješenje novog loga Tivta koji u sebi uključuje simbole mnogih za Tivat karakterističnih stvari - mora, brodova, sunca, netaknute prirode, muzike, kultunog nasljeđa. Znak je, kako se čulo, veoma zahvalan za razne komercijalne aplikacije, cjelovito ili u fragmentima, ali komplikovani logo kojem su Tivćani zbog sličnosti sa arapskim grafemama odmah dali nadimak “Al Džazira”, nikada nije široko zaživio.

U međuvremenu, aktuelna lokalna administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) prije dvije godine odlučila je da definitivno “iskopča napajanje” kontroverznog projekta pa je, nezadovoljna dotadašnjim efektima rada BNT-a. prije dvije godine ukinula budžetske dotacije za tu firmu i trošenje novca Tivćana na “brendiranje grada”. Odmah potom, BNT se praktičnom sam ugasio.

Bonus video: