Država još nije preuzela "Čarlija"

Avion u vlasništvu brazilske banke, koji je nekada letio za “Montenegro Airlines”, već tri godine “leži” pored piste na Aerodromu Podgorica. On je u međuvremenu devastiran. Vlada je u decembru donijela odluku da ga kupi za 4,99 miliona dolara, kako bi izbjegla arbitražu

22456 pregleda 65 reakcija 14 komentar(a)
Još nije utvrđena šteta, nezvanična procjena je osam miliona eura: “Čarli”, Foto: Luka Zekovic
Još nije utvrđena šteta, nezvanična procjena je osam miliona eura: “Čarli”, Foto: Luka Zekovic

U toku je nekoliko administrativnih procedura koje je neophodno završiti u zemlji i u inostranstvu, kako bi Vlada Crne Gore zvanično preuzela avion kodnog imena “Čarli”. Očekujemo da se kompletan proces završi u najskorijem roku, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva na pitanje šta je do sada urađeno u vezi sa odlukom Vlade da kupi avion “embraer E-195” (40-AOC), popularno nazvan “Čarli” od brazilske banke BNDS.

Vlada je u decembru prošle godine, nakon pregovora sa brazilskom bankom, donijela odluku da kupi ovaj avion za 4,99 miliona dolara (oko 4,6 miliona eura), kao i da će naknadno odlučiti kada će i kako ovaj avion biti stavljen u funkciju.

“Čarli” je do decembra 2020. godine bio dio flote bivše aviokompanije “Montenegro Airlines”, koja je za njega plaćala lizing banci BNDS. Nakon obustave letova, avion je parkiran pored piste na Aerodromu Podgorica gdje se nalazi već tri godine i tri mjeseca.

MA je 2010. godine sa brazilskom bankom sklopio ugovor o kupovini ovog aviona na lizing, dok je Vlada bila tehnički garant - odnosno dala je garanciju da će omogućiti vraćanje aviona vlasniku BNDS ukoliko crnogorska aviokompanija ne bude isplatila cijeli dug. Nakon obustave letova, a zatim i stečaja, MA je prestao da plaća Brazilcima rate za kredit. U tom trenutku preostali iznos duga bio je oko pet miliona dolara, odnosno za isplatu su ostale četiri polugodišnje rate.

BNDS od početka 2021. godine traži da im se isplati preostali dug za avion. Vlade Zdravka Krivokapića i kasnije Dritana Abazovića su donosile odluke o kupovini ovog aviona, ali one nisu sprovedene. Takođe, Vlada je 2021. godine dala saglasnost “To Montenegru” da kupi “Čarlija”, ali su iz ove državne kompanije naknadno odustali od te namjere.

Bivši stečajni upravnik MA Saša Zejak tvrdio je da su zaposleni iz nove aviokompanije skidali djelove sa “Čarlija”, što su iz te kompanije kasnije demantovali. Iz ranijeg Ministarstva kapitalnih investicija je saopšteno da bi vraćanje ovog aviona u plovidbeno stanje koštalo osam miliona eura.

Iz sadašnjeg Ministarstva saobraćaja “Vijestima” su kazali da će tek nakon završetka kupovine aviona imati pristup njemu kako bi utvrdili u kakvom je stanju.

“Po dobijanju ‘bill of transfer’ (kupovine aviona), koji se očekuje po završetku pomenutih administrativnih procedura biće omogućen pristup avionu. Nakon toga ćemo utvrditi u kakvom stanju se nalazi ‘Čarli’, i napraviti analizu na osnovu koje ćemo znati koliko će novca biti potrebno da se on vrati u polovidbeno stanje. Tek nakon toga će se donijeti dalje odluke za postupanje”, naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

Vlada je 21. decembra prošle godine usvojila predlog da se potpiše sporazum o poravnanju duga sa brazilskom bankom prema kome će se odraditi prenos vlasništva nad avionom “Čarli” na državu Crnu Goru.

“Poravnanje duga biće završeno do kraja decembra i to u iznosu od 4,99 miliona dolara. Na ovaj način pokazali smo odgovornost i spriječili mogućnost arbitraže, ali i mogućnost da država plati obeštećenje i to čak više od 12 miliona i to sve iz razloga što je država bila garant za izvršenje i ispunjenje obaveza. Kao odgovorna Vlada moramo voditi računa da sačuvamo kredibilitet Crne Gore kao međunarodnog partnera”, kazao je nakon te sjednice ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Nakon prelaska “Čarlija” u vlasništvo Crne Gore, prema tadašnjoj najavi Radulovića, uradiće se detaljna analiza stanja u kome se nalazi ovaj avion nakon čega će se odlučiti šta će se dalje raditi sa njim.

“Ako odlučimo da ga vratimo u plovidbeno stanje biće potrebno oko godinu da to učinimo”, rekao je tada Radulović.

Više opcija za upotrebu aviona nakon kupovine

“Vijesti” su pitale i šta Vlada planira da uradi sa tim avionom nakon preuzimanja i vraćanja u plovidbeno stanje, odnosno da li će biti pripojen postojećoj državnoj aviokompaniji “To Montenegro” kroz neki oblik dokapitalizacije, da li će na neki drugi način biti korišćen kao državna imovina, i da li je i jedna od mogućih varijanti njegove valorizacije plan da sa njim bude osnovana nova državna aviokompanija koja bi funkcionisala po principu niskobudžetnog avioprevoznika “low-cost”.

“Za sada nije razmatrana opcija da se predmetni ‘embraer’ koristi za ‘low cost’ operacije, s obzirom da se u tu svrhu koriste drugi tipovi aviona”, naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

Premijer Milojko Spajić je početkom februara ove godine u intervjuu za RTCG najavio mogućnost formiranja druge državne aviokompanije.

“Svaka kompanija koja nosi ime Crne Gore mora biti brend i zato ‘To Montenegro’ ne može biti loukost kompanija”, rekao je tada Spajić.

On je naveo i da Crna Gora morao pojačati avio dostupnost, zbog čega su joj potrebne dvije aviokompanije.

“’To Montenegro’ mora biti ‘brand carrier’ i imati vrhunsku uslugu, dok druga može biti ‘low cost’ kompanija koja će imati jeftine letove”, kazao je tada Spajić.

Bonus video: