Mujović: Republika Srpska smatra da ima pravo na arbitražu jer ih ugrožava rad "Hidroelektrane Piva"

Mujović je kazao da u slučaju Bilećkog jezera postoje dvije studije, po kojima 24 odsto teritorije jezera pripada Crnoj Gori, uz 40 odsto vodenog sliva Bilećkog jezera. Naveo je da prema svim međunarodnim deklaracijama, Crnoj Gori pripada određena odšteta, odnosno nadoknada

12523 pregleda 23 reakcija 19 komentar(a)
Mujović na konferenciji, Foto: Flickr/VladaCrneGore
Mujović na konferenciji, Foto: Flickr/VladaCrneGore

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Republika Srpska zbog toga što joj rad "Hidroelektrane Piva" ugrožava i izaziva poplave na dijelu teritorije, smatra da ima pravo da pokrene arbitražu protiv Crne Gore.

To je kazao na pres konferenciji, koja je organizovana nakon sjednice Vlade. Mujović je kazao da je tokom posjete Srbiji, imao sastanak sa ministarkom energetike te zemlje Dubravkom Đedović Handanović i kolegom iz Republike Srpske Petrom Đokićem, pri čemu su razgovarali i o slučaju Bilećkog jezera.

"Republika Srpska ima određene zahtjeve prema nama. Tvrde da rad Hidroelektrane Piva ugrožava određeni dio teritorije, da izaziva poplave, tako da i oni smatraju da imaju pravo da pokrenu arbitražu protiv Crne Gore. Je li to opravdano, je li utemeljeno ne znam, ali to je informacija koju sam dobio", kazao je on.

Mujović je kazao da u slučaju Bilećkog jezera postoje dvije studije, po kojima 24 odsto teritorije jezera pripada Crnoj Gori, uz 40 odsto vodenog sliva Bilećkog jezera. Naveo je da prema svim međunarodnim deklaracijama, Crnoj Gori pripada određena odšteta, odnosno nadoknada. Istakao je da je sada pitanje koliko tačno i ko to može da procijeni.

"Možemo ići na međunarodnu arbitražu, ali je ona skupa, dugotrajna i to je proces koji neće brzo dati rezultate. Zbog toga je najbolja opcija da se krene u formiranje zajedničke grupe između Bosne i Hercegovine i utvrdi šta je mjera kompromisa, koja bi bila zadovoljavajuća i za jednu i za drugu stranu", istakao je Mujović.

Naglasio je da je sa ministrom Đokićem dogovorio da taj entitet pošalje inicijativu tj predlog, kako smatraju da treba obeštetiti Crnu Goru te da su rekli da će to uraditi po državnoj praksi koje imaju sa državama u regionu. Dodao je da čeka ponudu ali da će se sigurno vratiti plaćanje Opštini Nikšić, za potopljenu teritoriju.

Bonus video: