Erste banka izdala prve e-garancije: "Eliminisanje papirne dokumentacije, smanjenje karbonskog otiska..."

Direktor Sektora privrede u Erste banci, Danilo Begović, kazao je da digitalizacija garancije u velikoj mjeri mijenja nabolje korisničko iskustvo klijenata kompanija, sa raspoloživim elektronskim potpisom

2695 pregleda 0 komentar(a)
Erste banka, Foto: Erste banka
Erste banka, Foto: Erste banka

Erste banka je izdala prve elektronske bankarske garancije, e-garancije, za svoje klijente kompanije koje učestvuju u sistemu javnih nabavki.

Projekat, elektronskih bankarskih garancija, kako su objasnili iz banke, uspostavlja trend digitalne transformacije u bankarstvu i otključava potencijal za nove proizvode i usluge.

„Razvoj ovog inovativnog rješenja rezultat je višemjesečne saradnje lokalnog tima Erste banke i crnogorske kompanije Zeko.me, uz aktivno učešće klijenata kompanija Baranka, Farmegra i Crnogorski Telekom u pilot fazi projekta“, navodi se u saopštenju.

Direktor Sektora privrede u Erste banci, Danilo Begović, kazao je da digitalizacija garancije u velikoj mjeri mijenja nabolje korisničko iskustvo klijenata kompanija, sa raspoloživim elektronskim potpisom.

„Ovakav proces utiče na eliminisanje papirne dokumentacije, smanjenje karbonskog otiska i ogromno skraćenje vremena u procesu razmjene i potpisivanja dokumentacije, jer se dani pretvaraju u minute. Prve reakcije tržišta su veoma dobre. U narednom periodu, naš fokus će biti na širenju upotrebe ovih alata i nastavku jačanja digitalne kulture, kao jednom od najznačajnih elemenata na putu digitalne transformacije“, rekao je Begović.

Begović
Begovićfoto: Erste banka

Iz Erste banke su naveli da elektronska garancija pojednostavljuje i ubrzava proces ugovaranja, potpisivanja i dostavljanja neophodne dokumentacije, podiže sigurnost i eliminiše potrebu fizičkog odlaska u banku, ili prostorije naručioca javne nabavke.

Elektronska tenderska garancija omogućava kompanijama učešće u sistemu javnih nabavki i potpisivanje garancije u skladu sa propisima koji regulišu oblast javnih nabavki, elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.

„Naručioci u javnim nabavkama ne moraju više da čuvaju koverte sa papirnatim garancijama, sačinjavaju zapisnike o dostavi, ili vraćanju garancija na zahtjev ponuđača, niti se čeka na poštansku dostavu, jer se svi dokumenti nalaze na portalu javnih nabavki CEJN i dostupni su odmah po automatizovanom javnom otvaranju ponuda. Zahvaljujući procesu koji ne zahtijeva potrošnju papira i fizičku dostavu dokumentacije, e-garancija pozitivno utiče na očuvanje životne sredine i smanjenje karbonskog otiska“, rekli su iz banke.

Erste banka
foto: Erste banka

Iskorak ka digitalnoj transformaciji usluga Erste banke za kompanije koje učestvuju u sistemu javnih nabavki, omogućila je kompanija Zeko.me svojom TrustPoint solucijom, domaćim proizvodom za rad sa elektronskim dokumentima.

Rukovoditeljka Službe za razvoj i upravljanje proizvodima i procesima u Erste banci, Žana Golubović, saopštila je da je uz to, kompanija Zeko.me, kroz niz radionica, konsultantskih aktivnosti i stalne podrške tokom analize procesa i sagledavanja regulatornih i tehničkih aspekata, značajno doprinijela kvalitetnoj i uspješnoj implementaciji rješenja.

„Elektronska bankarska garancija predstavlja samo prvi korak. Radujemo se svim mogućnostima i potencijalu koje će nam ovo rješenje pružiti u budućnosti“, kazala je Golubović.

Osnivač i direktor kompanije Zeko.me, čije rješenje koristi Erste banka za e-garanciju, Đorđe Zeković, istakao je da je važno da prvi koraci ka digitalnoj transformaciji budu realizovani na pravi način, jer je to uslov za postavljanje čvrste osnove za dalji razvoj i uspjeh projekata.

„Projekat elektronskih bankarskih garancija je primjer suštinske digitalne transformacije koja aktivno, ali istovremeno i pasivno, već implicira raznovrsne učesnike u procesima od izdavanja do, na primjer, upotrebe u javnim nabavkama. Više nego ikada, svi učesnici sada mogu prepoznati važnost elektronskog potpisa i aktivno ga uključiti u svoje poslovne procese“, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, liderski e-projekti su neophodni kako bi se brže ostvarila digitalna transformacija u javnom i privatnom sektoru, što mora biti zajednički cilj.

„Erste banka sa projektom elektronskih bankarskih garancija definitivno uspostavlja trend digitalne transformacije u bankarstvu, što otključava potencijal za nove proizvode i usluge“, rekao je Zeković.

Projekat, kako je objasnio, utiče na povećanje svijesti o značaju i potencijalima elektronskog potpisa, i to je upravo onaj nemjerljiv pokretački doprinos Erste banke koji važi ne samo u ovom pionirskom trenutku.

"Kao banka koja je prva omogućila elektronske bankarske garancije, Erste je uspostavila značajnu digitalnu prekretnicu i u velikoj mjeri olakšala drugima sličan put u primjeni elektronskog potpisa i razmjeni elektronskog dokumenta", dodao je Zeković.

Prve elektronske tenderske garancije Erste banka je izdala kompanijama Baranka Export Import Pejanović, Farmegra i Crnogorski Telekom, koje su pružile dragocjenu podršku u posljednjoj fazi pilot projekta.

U kompaniji Baranka Export Import Pejanović, ponudu elektronske garancije vide kao važnu za poslovanje, jer omogućava brži proces uz niže troškove i sa manjom mogućnošću pogreške, jer se u startu eliminiše dio direktne ljudske interakcije.

Predstavnica tog preduzeća, Milena Bulatović Lero, kazala je da će se sa ovim načinom dostavljanja garancije pozitivni efekti tek vidjeti, kako u finansijskom smislu, tako i u smislu konkurentnosti.

„Kao firma koja radi na potpunoj implementaciji standarda zaštite životne sredine, drago nam je da smo prvi u Crnoj Gori bili u situaciji da primijenimo i osjetimo benefite i ovog vida eliminisanja upotrebe papira i papirne forme, a Erste banci čestitamo i želimo da i dalje budu tržišni lideri u inovacijama i praktičnoj primjeni savremenih rješenja“, kazala je Bulatović Lero.

Iz farmaceutske kompanije Farmegra su ocijenili da pojednostavljenje postupka dobijanja garancija, kao i digitalno aplikovanje i dostava na portalu javnih nabavki, donose značajne koristi u radu.

Taj napredak, kako je kazala rukovoditeljka Službe opštih poslova i komunikacija u kompaniji Farmegra, Jelena Mitrevski, ne samo da skraćuje vrijeme procesa, već i dodatno obezbjeđuje sigurnost u njihovim operacijama.

„Odgovorno poslovanje je osnovni princip koji slijedimo, a implementacija ove usluge koja je u skladu sa održivim razvojem dodatno podstiče našu posvećenost ekološkim ciljevima. Zadovoljstvo nam je da zajedno sa Erste bankom, kao našim strateškim partnerom, imamo mogućnost implementacije inovativnih rešenja, sa ciljem da inspirišemo i druge učesnike u privredi da razmatraju slične projekte", rekla je Mitrevski.

U kompaniji Crnogorski Telekom, koja je od oktobra 2021. jedini telekomunikacioni operator u zemlji registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja, učešće u ovom projektu vide kao logičan nastavak svojih nastojanja u procesima digitalne transformacije društva.

Rukovoditeljka Odjeljenja za digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu, Tanja Bokan, smatra da je digitalizacija procesa u sistemu javnih nabavki izuzetno važan iskorak, i da im je zato drago što su pružili podršku toj inicijativi.

„Uvijek nas raduje kada imamo priliku da naš eTrust potpis koristimo u cilju bržeg, transparentnijeg i sigurnijeg poslovanja i vjerujem da ćemo i ubuduće samostalno i kroz partnerstva, djelovati u pravcu razvoja digitalnog društva u najširem smislu“, rekla je Bokan.

Erste banka će nastaviti svoju posvećenost digitalizaciji i implementaciji naprednih rješenja, kako bi zadovoljila rastuće potrebe svojih klijenata.

„Planiramo kontinuiran rad na pronalaženju i integraciji inovativnih tehnologija, koje će pružiti klijentima još bolje iskustvo savremenog bankarstva“, zaključili su iz banke. (kraj) jlb.

Bonus video: