Metalci protestovali pred Vladom, o penzijama razgovarali sa Đeljošajem: "Problem se lako može riješiti"

Nekadašnji radnici metalsko-rudarskog sektora protestuju jer im tri mjeseca nakon usvajanja potrebnih zakona, nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž pa ne mogu u penzije. Predstavnik radnika Željko Peruničić naveo da bi rješenje njihovog problema koštalo najviše 80 hiljada eura

8193 pregleda 1 komentar(a)
Peruničić na prethodnom protestu pred Vladom, Foto: Mirko Kotlaš
Peruničić na prethodnom protestu pred Vladom, Foto: Mirko Kotlaš

Bivši radnici metalsko-rudarskog sektora su tokom današnjeg protesta pred zgradom Vlade, razgovarali sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, koji im je kazao da se problem njihovog penzionisanja - lako može riješiti.

To je "Vijestima" potvrdio predstavnik ovih radnika Željko Peruničić. Bivši radnici protestuju, jer im ni nakon tri mjeseca od usvajanja potrebnih zakonskih rješenja, još nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž zbog čega ne mogu u penzije. Peruničić je naveo da bi ova uplata koštala najviše 80 hiljada eura.

On je pojasnio da je Đeljošaj preuzeo obavezu rješavanja njihovih problema te da su se dogovorili, da mu dostave Sporazum po kojem su se radnici metalsko-rudarskog sektora ranije penzionisali. Peruničić je naveo da će se razmatrati i aneks na taj Sporazum, kako bi se njihov problem riješio. Istakao da će Đeljošaj sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić razgovarati, kako da riješe ovo pitanje

Peruničić je prethodno "Vijestima" kazao da je početkom godine za potrebe oko 50 bivših radnika, usvojen lex specialis ali da je od tada proces zaustavljen. Naglasio je da počinje april a da ta uredba traje svega godinu dana, zbog čega je potrebno što prije djelovati.

Norme koje su olakšavale odlazak u penziju ranije su korišćene kada su zbog gašenja kompanije ili proizvodnje, ostajali radnici KAP-a, Željezare, Rudnika boksita, Metalca... Ova zakonska rješenja je protekih godina iskoristilo oko šest hiljada radnika, ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti. Sa ovim zakonom oni u penziju mogu otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Bonus video: