Budva: Vratili još 400.000 eura duga bivše vlasti

Crnogorska komercijalna banka prinudno je od Opštine Budva naplatila gotovo pola miliona eura
90 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.04.2018. 13:25h

Crnogorska komercijalna banka prinudno je od Opštine Budva naplatila 400.000 eura, čime je nastavljena serija blokade opštinskog računa na ime dugova koje je ostavila prethodna gradska uprava predvođena DPS-om.

Apelacioni sud potvrdio je presudu - građevinska kompanija Gugi commerce tražila je od CKB da joj vrati spornu sumu, koju je davne 2008. pozajmila budvanskoj Opštini za vraćanje kredita.

Kako je “Vijestima” pojašnjeno u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine, Opština Budva zaključila je 23. juna 2008. ugovor o kreditu od 2.332,905,46 eura sa CKB, a potpis na ugovor stavio je tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača.

Te godine 27. novembra banka i kompanija Gugi commerce dogovaraju da se Opštini umanji dug iz tog kredita za iznos od 400.000 eura. Istog dana, CKB je sa računa budvanske građevinske firme, na svoj prenijela tu sumu.

“Opština je izvršila rasknjižavanje, jer je CKB 1. septembra 2014. obavijestila lokalnu samoupravu da je otpisala dug po osnovu kredita uzetog 2008, osim iznosa 38.586,48 eura”, saopštili su iz Sekretarijata.

Tada je uslijedio parnični postupak koji je pokrenula kompanija protiv banke, kako bi vratili novac.

“Parnični postupak pravosnažno je okončan u korist Gugi commerce, kojom se CKB obavezala da vrati iznos od 400.000 eura po osnovu stečenog bez osnova. Prvostepena presuda od 7. jula 2014. potvrđena je presudom Apelacionog suda početkom oktobra te godine. Po navodima presude, CKB banka je mimo odredbi Zakona o platnom prometu u zemlji izvršila ovaj prenos novčanih sredstava, jer nalog za isplatu nije bio potpisan od izvršnog direktora kao ovlašćenog lica shodno kartonu deponovanih potpisa, pa s obzirom da nalog nije bio sačinjen i ovjeren u propisanoj formi, kao takav nije pravno valjan osnov za prenos novčanih sredstava”, pojasnili su u opštinskom Sekretarijatu.

Apelacioni sud dosuđuje da se radi o sticanju bez osnova CKB-a, a ne o naknadi štete.

U odluci Apelacionog suda ukazano je CKB-u da nije dokazala navode da ništa nisu stekli za sebe, već za Opštinu Budva.

Nakon toga CKB pokreće sudski spor protiv Opštine, kako bi od nje naplatila novac koji su morali da vrate građevinskoj firmi.

“Presudom podgoričkog Privrednog suda usvojen je tužbeni zahtjev CKB i obavezana Opština Budva da isplati iznos od 361.413,52 eura sa zakonskom kamatom počev od 4. marta 2016. Takođe je utvrđeno da je povučena tužba banke za naplatu iznosa 38.586,48 eura. Presudu Privrednog suda krajem februara ove godine potvrđuje i Apelacioni sud. Opština Budva je blagovremeno izjavila reviziju”, istaki su u Sekretarijatu za zaštitu imovine.

Za 30 dana sa opštinskog računa skinuto 1.200.000

Samo u proteklih mjesec sa opštinskog računa skinuto je gotovo 1.200.000 eura na ime sudskih presuda zbog brojnih ugovora koje je tokom decenije vlasti DPS uprava zaključivala sa brojnim firmama i pojedincima.

Serija blokada počela je sredinom marta, kada je Streljački klub Snajper skinuo sa opštinskog računa 250.000 eura na ime ugovora o zakupu zemljišta u selu Kuljače, gdje je planirana izgradnja streljačkog centra.

Gradnja nikada nije realizovana zbog neriješenih imovinskih odnosa sa mještanima za koje navodno Opština nije znala, a klub je u uređenje parcele, što je sud utvrdio, potrošio 220.000.

Prije deset dana račun je blokirala i kompanija „Copyright“ koja je naplatila 230.000 eura na ime duga od ljetnjeg programa od prije 11 godina.

I bioskop Cadmus cineplex sredinom prošle sedmice aktivirao je mjenice i naplatio 200.000 eura, pozivajući se na ugovor koji je Opština zaključila sa Lovćen filmom o subvencioniranju bioskopa.

Bonus video: