Biće potrebna dokapitalizacija banaka: Doći će do povećanja troškova

Žugić je imao sastanak u UBCG sa direktorima svih banaka na kome je razgovarano o setu zakona koji se pripremaju
86 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2017. 17:22h

Primjena novih zakonskih rješenja koje priprema Centralna banka zahtijevaće dodatnu dokapitalizaciju svih banaka i dovešće do povećanja troškova njihovog poslovanja.

To su kazali danas guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka i glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović na konferenciji za medije.

Žugić je imao sastanak u UBCG sa direktorima svih banaka na kome je razgovarano o setu zakona koji se pripremaju.

“To su zakoni o CBCG, bankama, sanaciji banaka, finansijskim institucijama i nedavno usvojeni zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju”, rekao je Žugić novinarima.

Guverner je objasnio da su bankari najviše zaiteresovani za ona rešenja koja će imati uticaj na njihov profit i rešenja o primjeni novih računovodstvenih standarda.

Nacrtom zakona o sanaciji banaka definisano je da se formira posebni sanacioni fond koji će se puniti i novcem koje će banke izdvajati.

“To je put koji je fazan i ne smije da ugrozi rizični profil banaka. Sanacioni fond neće ugroziti rizični profil banaka”, rekao je Žugić.

On je kazao da opada udio loših kredita, te da tu ima prostor da banke smanje rezervacije i daju doprinos ozdravljenju ekonomije.

Guverner je istakao da još ima individualnih ranjivosti, te da su one smanjene u prethodnom periodu.

Zaimović je kazao da kod banaka postoji bojazan zbog toga kako će nova regulativa uticati na njihove bilanse, te da su svesni da se ta regulativa mora upodobiti sa evropskim standardima.

“Ona je prilično zahtevna sa aspekta potrebe za dodatnim kapitalom u bankama i utiče negativno na bilanse banaka u smislu povećanja troškova poslovanja”, naglasio je Zaimović.

On je dodao da bankari imaju obećanje od Žugića da će biti uključeni u pripremi novih zakonskih rešenja kako bi bili o njima na vrijeme informisani.

Istorijski minimum

Žugić je rekao da je prosječna kamatna stopa sada 7, 12 odsto sa tendencijom daljeg pada i da je to istorijski minimum.

“Smatramo da ima prostora da se taj trend nastavi, jer je to skup input za liječenje ranjivosti ekonomije.Stvorićemo zdrave osnove da se taj trend nastavi”, rekao je Žugić

Zaimović je na pitanje da li ima prostora za smanjenje kamata odgovorio da ne može da prognozira, te da se nada da će se opadajući trend nastaviti

Galerija

Bonus video: