Nejasno da li će akciza na ugalj povećati cijenu struje

Iz pljevaljskog Rudnika su saopštili da razumiju neophodnost uvođenja akciza na ugalj "jer je to jedna od aktuelnih EU direktiva"
73 pregleda 2 komentar(a)
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.06.2017. 09:29h

Vlada od naredne godine namjerava da poveća opštu stopu PDV sa 19 na 21 odsto, kao i da poveća akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV-a od sedam ostati nepromijenjena.

Veći PDV znači skuplje račune za telefon, struju, komunalne dažbine i kupovinu brojne druge robe koju porodice svakodnevno korisite. Povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto uticaće na rast maloprodajnih cijena sa 1,7 odsto. Zbog toga što se povećavaju i cijena energenata koje se koriste za proizvodnju i prevoz - struja i gorivo, može doći do većeg kumulativnog rasta cijena robe široke potrošnje, pa bi ove mjere zbirno stvorile inflaciju od dva odsto.

Iz Ministarstva finansija su kao jednu od mjera naveli uvođenje akciza na ugalj. Najznačajni proizvođač uglja je Rudnik iz Pljevalja, a njegov kupac je Elektroprivreda za potrebe Termoelektrane. Akciza bi bila dio cijene uglja na koju se računa još i PDV i značajno bi povećala konačnu cijenu i time troškove proizvodnje cijene struje. Ni iz Rudnika ni iz EPCG ne znaju da li će ova akciza uticati na cijenu struje za potrošače.

Iz pljevaljskog Rudnika su saopštili da razumiju neophodnost uvođenja akciza na ugalj "jer je to jedna od aktuelnih EU direktiva". Smatraju da je još rano izvoditi zaključke koje će efekte njihovog uvođenja imati na poslovanje kompanije, s obzirom na to da do sada nijesu plaćali akcize i da im način obračuna nije do kraja poznat.

"U kojoj formi će zaživjeti finalni model, da li će se akcize plaćati na svaku proizvedenu tonu ili će ugalj za pojedine kategorije biti oslobođen akciza, na primjer ugalj za izvoz ili za široku potrošnju, vidjećemo. U svakom slučaju, uvođenje akciza u sadašnjim uslovima asocira na direktno povećanje troškova poslovanja. U kom obimu će to povećanje iznositi, zavisi od finalnog modela", saopšteno je "Vijestima" iz Rudnika uglja.

Oni očekuju da će u direktnim pregovorima sa Vladom pronaći model koji će omogućiti i da se ispune obaveze prema EU, ali i da se obezbijede preduslovi za održivo poslovanje Rudnika i drugih privrednih subjekata čije poslovanje se oslanja na upotrebu uglja.

"U tom smislu smo i na sjednici u Privrednoj komori predložili neke potencijalne modele", saopštili su iz Rudnika uglja.

Iz EPCG su naveli da je cijena uglja za TE Pljevlja definisana ugovorom između dvije kompanije.

"Nakon definisanja obaveze plaćanja akcize, EPCG će biti u poziciji da sagleda reperkusije na cijenu koštanja energije dobijene iz Termoelektrane. Kao sto je poznato, shodno Zakonu o energetici i Metodologijama, proizvodna cijena iz TE i HE načelu nema direktan uticaj na cijenu električne energije za građane. Cijena zavisi isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno vezana za cijene energije na referentnoj berzi HUPEX", saopšteno je iz EPCG.

Bonus video: