MBA: Povećanje PDV nije dobro rješenje, predstavljaće problem poslodavcima i građanima

U MBA su, komentarišući najavljene mjere štednje, rekli da razumiju potrebu Vlade za postepeno prevazilaženje problema u vezi sa javnim dugom, ali smatraju da se povećanje budžetskih prihoda može postići i na drugi način
2 komentar(a)
21%, Foto: Shutterstock
21%, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2017. 14:05h

Povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) nije dobro rješenje za podsticaj biznisa i predstavljaće problem poslodavcima i građanima, zbog čega treba dobro razmisliti da li je ta mjera, u trenutnim ekonomskim uslovima, opravdana, smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA).

Vlada od naredne godine namjerava da poveća opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, kao i da poveća akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV –a od sedam ostati nepromijenjena.

Predstavnici MBA kazali su agenciji Mina-business da se MBA od svog osnivanja zalagala za smanjenje svih vrsta poreza.

„To je naše poslovno opredjeljenje u cilju zaštite interesa privatnog sektora. Dakle, ma koliko ovo bila kompleksna tema, pogotovo za ovaj ekonomski trenutak, smatramo da povećanje bilo koje vrste poreza nije dobro rješenje za podsticaj razvoja biznisa u Crnoj Gori“, rekli su iz MBA.

U toj asocijaciji su, komentarišući najavljene mjere štednje, rekli da razumiju potrebu Vlade za postepeno prevazilaženje problema u vezi sa javnim dugom, ali smatraju da se povećanje budžetskih prihoda može postići i na drugi način.

„Na primjer, restrikcijom i racionalizacijom svih režijskih i drugih troškova i smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru“, dodali su iz MBA.

Takođe, oni su naveli da respektuju namjere da se utiče na smanjenje javnog duga, ali smatraju da strategija za tako nešto ne treba da se oslanja na povećanje PDV-a.

„Naša ocjena je da se upravo smanjivanjem poreza širi baza privatnog sektora, odnosno povećava broj obveznika poreza, što u kratkom roku obezbjeđuje veće prihode državi. Smatramo da veoma dobro treba razmisliti da li je povećanje PDV-a opravdana mjera“, naveli su iz MBA.

Oni su, odgovarajući na pitanje da li će povećanje PDV-a direktno uticati na rast cijena i time ugroziti životni standard građana, kazali da svako povećanje poreza ne mora odmah ili uopšte, uticati na povećanje cijena.

„Ali, s obzirom na to da se radi o povećanju PDV-a, tako važnog segmenta u strukturi poreza, realno je u narednom periodu očekivati i rast cijena po tom osnovu. Naravno, to opet mora imati negativan efekat na ionako nezavidan standard određenog broja građana, što svakako nije dobro“, smatraju u MBA.

Prema njihovim riječima, ne bi bio preveliki problem povećanja PDV-a i akciza u nekom boljem ekonomskom trenutku, a u trenutnim ekonomskim uslovima, to će se povećanje mnogo više negativno odraziti i na biznis i građane.

U MBA su rekli da u trenutnoj ekonomskoj situaciji, bremenitoj problemima za privatni sektor, kao što su nelikvidnost i otežano obezbjeđenje finansijskih sredstava, svako, i najmanje novo opterećenje, predstavlja problem za poslodavce i uticaće na kvalitet njihovog rada.

„Smatramo da je dobro što Vlada razmatra sve modele i načine prevazilaženja problema u vezi sa javnim dugom, ali treba dobro razmisliti da li je pravi način da se novim nametima za biznis i građane taj problem rješava“, smatraju u MBA.

Iz te poslovne asocijacije podsjetili su na citat američkog profesora ekonomije, Dona Boudreaux-a koji je kazao da su poreska povećanja za tržište isto što i masnoća od slanine za ljudske arterije.

Bonus video: