Zašto kocka još nije uklonjena iz kafića

Ustavni sud je prije dva i po mjeseca poništio dio pravilnika o terminalima u ugostiteljskim objektima. Ustav predviđa da je Vlada odgovorna za poštovanje odluka Ustavnog suda
0 komentar(a)
Kocka, kockanje, terminali, Foto: Hattrick
Kocka, kockanje, terminali, Foto: Hattrick
Ažurirano: 12.05.2017. 05:17h

Poslanik Aleksandar Damjanović poslao je pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem traži da ga Vlada obavijesti o mjerema koje su preduzete da bi se ispunila odluka Ustavnog suda, koji je poništio dio pravilnike koji se odnosio na postavljanje terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima.

Ustavni sud je dio pravilnika poništio prije dva i po mjeseca, prije mjesec je ta odluka objavljena u Službenom listu, ali terminali i dalje rade u ugostiteljskim objektima.

“Vlada, odnosno nadležni organ državne uprave, nijesu preduzeli mjere za izvršenje ove odluke na način da se iz ugostiteljskih objekata širom Crne Gore uklone takozvani aparati za klađenje i spriječi epidemija maloljetničkog klađenja”, naveo je Damjanović napominjući da je Ustavom definisano da “izvršenje odluke Ustavnog suda, kada je to potrebno obezbjeđuje Vlada”.

On je kazao da prema njegovim saznanjima ni Ministarstvo finansija, Uprava za igre na sreću ni Uprava za inspekcijske poslove ne preduzimaju bilo kakve mjere.

Damjanović je zbog toga zatražio od Markovića da se, u skladu sa procedurama Vlade i Ustava, otkriju razlozi nepostojanja mjera i nepoštovanja odluke Ustavnog suda.

“Želeći da da vjerujem da se radi isključivo o nemaru i nedostatku koordinacije unutar državne uprave, a ne o namjeri pojedinaca odgovornih za izvršenje odluke Ustavnog suda da istu opstruišu ili obesmišljavaju, očekujem Vašu i reakciju Vlade”, naveo je Damjanović.

Ustavni sud u odluci nije dao preporuku za njeno poštovanje. To omogućava Ministarstvu finansija da je tumači na način da sve koncesije, izdate prije objavljivanje odluke Ustavnog suda u Službenom listu, važe do isteka roka na koji su izdate a to je tri godine.

U obrazloženju odluke Ustavni sud je naveo da ugostiteljski objekti kao moguća mjesta za klađenje nijesu definisana zakonom, a da pravilnik ne može tretirati ono što nije predviđeno zakonom.

Postavljanje terminala za klađenje omogućeno je od aprila 2013. kada je tadašnji ministar finansija Radoje Žugić, u pravilnik uveo da se terminali mogu postavljati u kladionicama i posebno uređenim prostorijama. Iako se ne pominju ugostiteljski objekti, Uprava za igre na sreću počinje za njih da izdaje koncesije.

Novi ministar Raško Konjević je u julu prošle godine izmijenio pravilnik zbog uvođenja on lajn nadzora, ali je navedeno da se uplate na terminalima mogu primati u kladionicama, kazinima, automat klubovima i u ugostiteljskim objektima. Istim pravilnikom prvi put se donose i mjere da su koncesionar ili vlasnik objekta odgovorni ako se maloljetnik kladi.

Bonus video: