Most na Đurđevića Tari biće rekonstruisan: Kinezi daju 2,8 miliona eura

Simović je rekao da je most građen od 1937. do 1940. godine, a da je posljednja rekonstrukcija obavljena 1984.
140 pregleda 0 komentar(a)
Cui Dživei, Milutin Simović, Foto: Obrad Pješivac
Cui Dživei, Milutin Simović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 10.05.2017. 08:21h

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ambasador Kine Cui Dživei potpisali su juče sporazum o privredno-tehničkoj saradnji dviju država, kojim je obezbijeđena bespovratna pomoć od 2,8 miliona eura za rekonstrukciju Mosta na Đurđevića Tari.

Svečanost je obavljena u blizini samog mosta koji je, kako je Dživei istakao, u Drugom svjetskom ratu imao veliku ulogu u borbi protiv fašizma.

Simović je rekao da je most građen od 1937. do 1940. godine, a da je posljednja rekonstrukcija obavljena 1984.

“Rekonstrukcija će biti sveobuhvatna. Počev od statike mosta pa do kolovoznog zastora i ograde. Ambicija je da se uradi i osvjetljenje”.

Ambasador je istakao da je most značajan saobraćajni čvor i mjesto na kojem je snimljen istoimeni film koji je veoma popularan u Kini.

“To su dokazi prijateljstva naših naroda i njegova sanacija predstavlja veliki praktični i istorijski značaj. Znak je to dolaska naših turista u još većem broju i nastavak političkog prijateljstva na još većem nivou. Gradnja autoputa, naš reprezentativni projekat, i druga saradnja urodili su plodom što je od velike koristi za poboljšanje života građana”, kazao je Dživei.

Simović je istakao da je ugovor potpisan na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Evrope.

“Simbolika je i to da su mostovi univerzalni simboli prijateljstva i premošćavanja razlika. Ovaj sporazum još više učvršćuje prijateljstvo naših naroda. Dok prijatelji iz Kine grade most Moračica, velelepno zdanje na autoputu, obnavljaće se i ovaj stari, takođe velelepni. To na slikovit način govori o modernoj evropskoj i evroatlanskoj Crnoj Gori koja želi graditi nove, ali i sačuvati stare mostove. Zato smo dobili epitet arhitekte regionalne stabilnosti. Želim graditi i unutrašnje mostove na prevazilaženju razlika”.

Bonus video: