Rakčević: Spremni da ulažu u fond i u Korale

“Imamo vidljive rezultate u turizmu, sarađujemo sa najvećim turoperatorima i možemo razvijati Korale i imovinu u Ulcinju i PG”
84 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Filip Roganović
Žarko Rakčević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.05.2017. 05:44h

Suvlasnik Šajo grupe Žarko Rakčević potvrdio je juče “Vijestima” da žele da nastave da šire biznis u oblasti turizma i da je bilo razgovora o učešću na aukciji i kupovini hotela Trend Korali u Sutomoru.

On je kazao da su spremni da učestvuju u dokapitalizaciji tog preduzeća ili Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Trend, kako bi se vratilo tri miliona obaveza prema faktoring kompaniji Heta.

“Vijesti” su juče objavile da se vlasnici Zetagradnje i Šajo grupe Blagota Radović i Rakčević već nekoliko mjeseci utrkuju na Montenegroberzi kupujući akcije ZIF Trenda.

Šajo grupa i njeni osnivači su trenutno vlasnici oko 20 odsto akcija Trenda.

Na pitanje šta ga je motivisalo da kupuje akcije Trenda na berzi, Rakčević je odgovorio da mu je prvo u decembru nuđeno da kupi sutomorski hotel Korali.

“Mislim da se ni hotelom Korali, ni ZIF Trendom ne gazduje na pravi način. Kompanija Trend Korali na prethodnoj skupštini akcionara održanoj u januaru je procijenjena na 7,85 miliona eura. Postoje obaveze te kompanije oko million eura za kredite i druge obaveze. Fond je zadužen da obezbjeđuje likvidnost i solventnost, a on je 31. januara bio na crnoj listi poreskih dužnika jer ga je blokirala Heta Asset zbog duga od tri miliona eura. Malo je neobično da fond koji je u problemima traži 11 miliona eura za hotel, koji je samo dio imovine, a čitav fond sa druge strane je do skoro vrijedio oko 9,5 miliona eura na berzi”, naveo je Rakčević.

On je objasnio da su proste računice ukazivale da je imovina fonda Trend potcijenjena, što je i bio razlog da krene da kupuje akcije.

Rakčević dodaje da su ga predstavnici akcionara skrivenih iza kastodi računa Erste banke u decembru i januaru uputili na razgovor sa predstavnicima navodno većinskih američkih vlasnika fonda Trend, ali i da je kasnije neprijatno iznenađen istinom i naknadnim saznanjem da navodno većinski američki investitori posjeduju manje od deset odsto akcija ZIF Trend.

“Od sredine februara krenuli smo sa kupovinom potcijenjenih akcija Trenda i vjerujemo da i ostalih više od 7.000 akcionara mogu biti zadovoljni što su u međuvremenu akcije porasle sa pet na 8,5 centi ili 70 odsto”, kazao je Rakčević.

Podsjeća da njegova kompanija ima vidljive rezultate i u turizmu i građevinarstvu, blisko sarađuje sa najvećim svjetskim turoperatorima.

“Uz pomoć naših banaka i kredita znamo da bi eventualnom kupovinom, nakon podrazumijevajuće javne i transparentne procedure i aukcijske prodaje hotela Korali, koji je sa dvije zvjezdice i prilično zapušten mogli temeljnom rekonstrukcijom za osam mjeseci dovesti isti na nivo od najmanje četiri zvjezdice”, dodao je Rakčević.

Na pitanje „Vijesti“ da li će nakon skupštine akcionara ZIF Trenda kao nesaglasan akcionar tražiti isplatu vlasničkog uloga, Rakčević je odgovorio da je u ovim uslovima, kada su vlasnici 20 odsto akcija čitavog fonda, njihov prioritet dokapitalizacija ZIF Trend ili Trend Korala.

„Spremni smo da uložimo novac u dokapitalizaciju putem emisije novih akcija jer se na taj zakonit način može ne samo riješiti problem sa dugom prema Heta Asset od tri miliona, nego dalje razvijati Korali i imovina fonda u Ulcinju i Podgorici”, naveo je Rakčević.

Očigledno da, kako dodaje, dio akcionara ima drugačije planove i pristup.

“Nudili smo im zakonom predviđen sporazum akcionara i dokapitalizaciju ili podjelu ZIF Trend koju oni ne žele da prihvate. To nije nikakav rat, jednostavno njihov koncept je drugačiji, da se rasproda sva imovina, ali to nama ne odgovara. Ako ne bude saglasnosti za naš koncept, postoji normalno zakonsko rješenje nesaglasnih akcionara. Vidjećemo šta će biti jer kakav je smisao prodaje imovine fonda za akcionare i isplata neke maglovite dividende na dugom štapu, ako u bilansima fonda postoje značajni akumulirani gubici i neizmireni milionski dugovi prema finansijskim institucijama?“, zaključio je Rakčević.

Fond Trend može na zakonit način da izađe iz finansijskih problema

Rakčević ističe da samo traže da se poštuje zakonitost jer su dobili mišljenje od Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) kao regulatora, da zatvoreni investicioni fond nema pravo da se zadužuje.

“Vjerujem da će KHOV povući poteze u skladu sa zakonom i na taj način obezbijediti zakonito poslovanje fonda. Fond Trend može na zakonit način izaći iz finansijskih problema. Mi smo iz realnog biznisa i vjerujem da možemo dati doprinos mnogo boljem upravljanju imovinom Korala ili Trenda. Zato smo u ovim okolnostima prvenstveno za dokapitalizaciju ili eventualno podjelu ZIF Trend“, dodao je Rakčević.

On je napomenuo da će se o tome raspravljati na predstojećoj skupštini 9. maja, ali i o raskidu ugovora o kreditu između fonda i Erste banke, koja mu je depozitar. „Depozitar nema pravo da daje pozajmice fondu jer se krši zakon“, tvrdi Rakčević.

Bonus video: